Bečej dobio novac za energetsku sanaciju: Još se ne zna kad će građani da konkurišu

  02 mart 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštini Bečej je Ministarstvo rudarstva i energetike dodelilo 5 miliona dinara za sufinansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sprovode lokalne samouprave.

U budžetu opštine Bečej za 2022. godinu predviđeno je takođe 5 miliona dinara za energetski menadžment, te će Bečejcima na raspolaganju biti ukupno 10 miliona dinara za zamenu dotrajale stolarije, termičku izolaciju kuća, nabavku solarnih panela itd.

Ministarstvo je na javnom pozivu koji je okončan 17. februara, dodelilo ukupno milijardu i 38 miliona dinara za 151 lokalnu samoupravu i gradsku opštinu – opština Bečej bila je 134. na rang listi.

Sada predstoji da lokalne samouprave koje su dobile novac raspišu konkurs za izbor firmi za izvođenje radova, a potom poziv i za građane da uz subvenciju, na kućama i stanovima zamene stolariju, urade izolaciju, nabave kotlove za grejanje, postave solarne panele…

Kada će biti raspisan konkurs za građane, još nije poznato, ali po procenama iz lokalne samouprave to se može očekivati za dva-tri meseca.

Program subvencionisanja mera energetske efikasnosti podrazumeva da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto subvencije za svaku investiciju, a ostatak novca građani.

Prošle godine je u susednom Novom Bečeju za ukupno 4,8 miliona dinara (pola ministarstvo, pola opština) sufinansirano 50 zahteva građana od ukupno 63, za zamenu prozora i vrata je pojedinačni dodeljeni iznos bio 100.000 dinara, za termičku izolaciju spoljnih zidova i krova 120.000 dinara, a za nabavku kotlova za centralno grejanje 80.000 dinara.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija