Subvencije za zamenu prozora, izolaciju: Do jula konkurs za građane

  25 mart 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon odluke o rebalansu opštinskog budžeta u koji je uvršteno pet miliona dinara dobijenih od države za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i s obzirom na to da je opština u budžetu za 2022. godinu obezbedila još toliko novca, građanima će za zamenu prozora i vrata, za izolaciju stambenih objekata i zamenu grejanja biti raspoloživo ukupno 10 miliona dinara.

Sada predstoji da Ministarstvo rudarstva i energetike uputi opštini smernice za izradu pravilnika, kojim će biti definisani uslovi i način na koji će građani moći da konkurišu, rekla je zamenica predsednika opštine Svetlana Vuletić.

„Građani će moći da konkurišu samo za jednu vrstu subvencija, odnosno za jedan vid energetske efikasnosti, za grejanje, ukoliko prelaze sa jednog vida grejanja kojim se zagađuje životna sredina (ugalj, drvo…) na drugi, mogu dobiti sredstva za izolaciju kuća i sredstva za zamenu prozora i vrata. Pravilnik na koji će ministarstvo dati saglasnost, moramo usvojiti na sednici Skupštine opštine i nakon toga će se raspisati oglas za izvođače radova. Sa te liste izvođača radova će građani moći da biraju koga žele da uzmu za izvođenje radova na svojim objektima. Potom će biti raspisan konkurs za građane u kom će biti regulisani uslovi i dokumentacija koja je potrebna za učešće na konkursu. Biće imenovana posebna komisija koja će odlučivati o tome. Građani novac neće dobijati na svoje račune, već će opština na osnovu predračuna isplaćivati novac direktno izvođaču radova, kojeg su građani izabrali“, kazala je Vuletić, ali nije mogla da kaže koliko bi građana opštine moglo da dobije subvencije za sufinansiranje energetske sanacije stambenih objekata i stanova.

Inače, građani će morati da 50 odsto ulaganja finansiraju sami, a do 50 odsto vrednosti će subvencionisati lokalna samouprava.

„Nadamo se da ćemo do jula sve te procedure ispoštovati i da će biti raspisan konkurs. Rok za završetak je do kraja ove godine“, rekla je Vuletić.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija