Kaszás Krisztián profi focista: A labdarúgás a világ legszebb sportja

  25 mart 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a közmondás, amely az óbecsei Kaszás családra is érvényes.

Az egykori profi, kiváló óbecsei labdarúgó Kaszás Attila fia Krisztián is a foci világában jeleskedik. A huszonöt éves fiatal labdarúgó Magyarországon, Kaposváron él és hivatásos labdarúgó.

Mikor kezdtél sportolni?

- Ötévesen kezdtem el sportolni, de valójában beleszülettem ebbe a világba, hiszen édesapám is profi labdarúgó volt, majd edzőként folytatta pályafutását.

Gyerekként azonnal a focit választottad?

- Kíváncsi gyerek voltam, sűrűn kértem apukámat, hogy vigyen magával az edzésekre. Először csak figyeltem a felnőttek munkáját, majd amikor végre elértem a megfelelő korhatárt, én is megkezdtem az edzést, az akkor még FK Bečej legkisebbeket tömörítő csapatában.

Kitől tanultad az alapokat?

- Az első edzőm Budimir Bašić volt, akitől sokat tanultam és valószínűleg az ő hatására lettem védő játékos. De még nagyon fiatal voltam, amikor az első alapokat apámtól és nagyapámtól tanultam meg, aki kiskoromban rengeteget foglalkozott velem. Emlékszem nagyapámra, ha kellett, akkor a kerékpár vázán vitt az edzésre, csak hogy odaérjek időben. Ha erre visszagondolok, mosolyt csal az arcomra.

További klubjaid?

- A karrieremet egészen tizennyolc éves koromig az FK Bečej, majd később az OFK Bečej korosztályos csapataiban töltöttem, majd a felnőttek között is itt mutatkoztam be. Itt tapasztaltam meg a foci árnyoldalát is, mégpedig azt, hogy nem mindig az játszik, aki a képességei alapján megérdemli. Talán emiatt is döntöttem úgy, hogy elszerződök, s pályafutásomat külföldön folytatom. Tizenkilenc évesen Szegedre, a SZEOL csapatába igazoltam, majd több csapatban is megfordultam Magyarországon. 2021 nyarán kerültem a Kaposvári Rákóczi FC csapatához, amely 2020-ban még az első osztályban játszott.

Megterhelő egy labdarúgó napja?

- Kaposváron szinte katonai rendszerben élünk a felkészülés alatt, amikor napi két edzésünk van. A délelőtti edzés folyamán a taktikai és technikai elemeket gyakoroljuk, délután pedig a fizikális részen van a hangsúly.

Mit tartasz legnagyobb sikerednek?

- Legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy tudomásom szerint, jelenleg óbecseiként egyedül én rendelkezem profi szerződéssel, ami elég jól hangzik, ha már a világ legpopulárisabb sportjáról van szó.

Ki a példaképed a fociban?

- Kimondott ideálom nincs, de legközelebb Sergio Ramos játékstílusa áll hozzám.

Mit tervezel a továbbiakban?

- Mivel most vagyok pályafutásom legszebb éveiben, nem titok, hogy a közeli terveim között a még nyugatabbra való szerződés szerepel.

Mit üzensz a mai gyerekeknek, akik focisták szeretnének lenni?

- Sokan azt gondolják, hogy a focisták élete könnyű, de a családtól való folyamatos távollét nagyon megterhelő tud lenni. Emellett még rengeteg lemondással is jár, például a hétvégék nálunk soha nem a pihenésről szólnak, de nincsenek ünnepnapok sem. Valóban sok kitartás szükséges ahhoz, hogy egy olyan szintre eljusson valaki, hogy vígan meg tudjon élni a fociból. Mindezek ellenére minden fiatalnak, ha ezen a pályán gondolkodik, azt javaslom, hogy vágjon bele és legyen kitartó. A labdarúgás a világ legszebb sportja, és felbecsülhetetlen érzés az, amikor a mérkőzés végén győztesen, megtapsolva vonulsz le a pályáról.

Ricz Róbert (Fotó: Rákóczi FC)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija