ŠOSO „Bratstvo“: Senzorna soba za oko 13.000 evra

  24 avgust 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ u toku jeseni trebalo bi da dobije po svetskim standardima opremljenu senzornu sobu.

Škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju mogućnost da opremi senzornu sobu dobila je na konkursu za zdravstvenu zaštitu i jednake šanse u obrazovanju u okviru poljske razvojne saradnje.

Ugovor o opremanju senzorne sobe vrednosti 13.500 evra krajem jula u ambasadi Poljske u Beogradu potpisali su ambasador Poljske Rafal Perl i direktor škole „Bratstvo“ Zoltan Horvat.

Javna nabavka za kupovinu opreme za senzornu sobu biće uskoro raspisana i direktor škole Zoltan Horvat se nada da će soba biti u funkciji do kraja oktobra.

Inače, po ugovoru, opremanje senzorne sobe treba da bude okončano najkasnije do 16. decembra.

Senzorna soba biće opremljena u objektu škole u ulici Đure Jakšića, a koristiće je učenici „Bratstva“, njih osamdesetak, i deca sa smetnjama u razvoju iz tipičnih škola koja imaju pravo na dodatnu podršku koja se pruža u školi „Bratstvo“.

Prema rečima direktora škole Zoltana Horvata, ne postoji mogućnost da svako dete kome je potrebna dodatna podrška iz tipičnih škola to i dobije, jer škola nema dovoljno kadrova, uprkos tome što je od nadležnog ministarstva zatraženo zapošljavanje dodatnih defektologa. Prošle školske godine dodatnu podršku dobilo je 60 dece i to u najvećem broju slučajeva samo jednom nedeljno, a oko 30-40 dece je na listi čekanja na podršku.

Inače, u objektu škole u Dositejevoj ulici od 2016. godine postoji prostorija koja samo delimično odgovara standardima senzorne sobe.

Podsetimo i da se rekonstrukcija objekta škole u ulici Đure Jakšića – gde su, recimo, toaleti u nedozvoljivom stanju – koju bi trebalo da finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, godinama obećava, a prema raspoloživim podacima, projekat je ponovo rađen krajem prošle godine, vredan je oko 130 miliona dinara i na listi je čekanja u Kancelariji.

U ŠOSO „Bratstvo“ će od 1. septembra u prvi razred osnovne škole krenuti 7 đaka na mađarskom i dvoje na srpskom nastavnom jeziku, a u prvom razredu srednje škole biće otvoreno dva odeljenja, jedan kombinovani na srpskom (frizer/cvećar) i jedan na mađarskom (cvećar/pekar) jeziku sa po sedmoro đaka.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija