Novinarska udruženja traže: Stabilno finansiranje Javnog servisa Vojvodine

  17 maj 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) početkom maja su zatražili od Vlade Srbije i Vlade Vojvodine da hitno obezbede stabilno finansiranje Radio-televizije Vojvodine.

„Ovaj javni servis se nalazi u ozbiljnim finansijskim teškoćama koje su direktna posledica činjenja i nečinjenja republičkih i pokrajinskih vlasti. NUNS i NDNV ukazuju da su neodgovorne izjave pojedinih članova Vlade Srbije o načinu finansiranja javnih servisa doveli do dodatnog pada ionako niskog nivoa naplate pretplate. Smatramo da funkcionisanje javnih servisa ne sme da bude predmet prikupljanja jeftinih političkih poena i da njihovo finansiranje mora biti predmet ozbiljnih analiza i rešenja koje bi očuvale ulogu javnih servisa u društvu i unapredili njihov rad. Vlada Srbije je u međuvremenu, na nedovoljno jasan i netransparentan način, iznašla način da pomogne Radio-televiziji Srbije, a RTV je ponovo ostao na cedilu. Pitamo se da li je cilj vlasti da, kroz finansijsko iscrpljivanje, RTV dovede na rub opstanka. Ovaj javni servis, koji emituje program na deset jezika, ionako se suočava sa krupnim, godinama nerešavanim problemima. Podsećamo da Javni servis Vojvodine od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima, kao nijedan javni servis u Evropi. RTV radi u iznajmljenim prostorijama, u neprihvatljivim tehničkim uslovima. I pored toga, RTV je uspeo da značajno podigne profesionalni nivo i rejting. I funkcionisanje RTS-a i RTV-a u ovom trenutku pokazuje da je rešenje o budžetskom finansiranju javnih servisa neprihvatljivo, jer će u tom slučaju njihovo finansiranje zavisiti od političke volje predstavnika Vlade Srbije i omogućiti dodatni uticaj na uređivačku politiku ovih medijskih kuća. Plašimo se da će budžetsko finansiranje omogućiti i diskriminitoran odnos prema onim javnim servisima koji nisu politički podobni, što suštinski podriva smisao javnih servisa koji bi trebalo da funkcionišu u službi građana a ne političkih elita“, piše u saopštenju za javnost NUNS-a i NDNV-a.

Priredio: R.M.

Ostavka zbog loše finansijske situacije

Dosadašnji generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Siniša Isakov podneo je 8. maja ostavku na tu funkciju, a za vršioca dužnosti umesto njega Upravni odbor imenovao je Srđana Mihajlovića.
Isakov je u tekstu ostavke, u koji je Beta imala uvid, naveo da je došao do tačke kada više ne može da sprovodi plan poslovanja za koji je dobio podršku Upravnog odbora, kada je izabran za generalnog direktora. Agencija Beta saznaje da je ostavku dao nezadovoljan izuzetno lošom finansijskom situacijom RTV-a, kao posledice privilegovanog položaja Radio-televizije Srbije.
U tekstu ostavke Isakov je zahvalio urednicima i menadžmentu s kojim je sarađivao i konstatovao da je u poslednje dve godine RTV značajno unapredila program i povećala gledanost.
Novi generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović ranije je bio direktor kompanije Transnafta, savetnik generalnog direktora Naftne industrije Srbije i generalni direktor Vojvođanske banke.

(Beta)Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija