Na sednici Skupštine opštine: Rasprava o opštinskom budžetu i uloga Deda Mraza

  11 januar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine u 2012. godini, 28. decembra, odbornička većina je nakon trosatne rasprave usvojila budžet opštine za 2013. godinu u iznosu od 1,42 milijarde dinara. Predsednik opštine Vuk Radojević je rekao da će 90 odsto novca iz opštinske kase biti potrošeno na obaveze lokalne samouprave prema korisnicima budžeta, a preostalih 10 procenata na razvoj opštine. Kako je rekao, budžet je sastavljen racionalno i odgovorno, jer su potrebe usaglašene sa mogućnostima.

U budžetu su, osim „uobičajenih“ izdataka kao što su plate, subvencije javnim preduzećima, navedeni i planirani kapitalni izdaci za 2013, 2014. i 2015. godinu. Za sledeću godinu predviđeni su kapitalni izdaci u iznosu od 258,4 miliona dinara.
Opozicioni odbornici iz Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara kritikovali su budžet navodeći da je nerealan, da su povećane lokalne dažbine, da lokalna samouprava želi da se finansira na teret građana, da se veliki deo novca očekuje iz izvora koji nisu „sigurni“, postavljana su pitanja i izrečene kritike o velikim iznosima za usluge po ugovoru, o načinu raspodele novca sportskim klubovima (ove godine će biti obezbeđeno dva i po puta više novca nego 2012, a novac iz budžeta će raspoređivati sportski savez), kulturnim društvima, rečeno je da uprkos problemima u vodosnabdevanju nisu predviđene investicije u Vodokanalu itd.
Predstavnici opozicije su kritikovali i to što je u budžetu predviđeno da će Mađarsko kulturno društvo „Petefi Šandor“ dobiti 10 miliona dinara iz budžeta, dok su ostala kulturno-umetnička društva zbirno predviđena sa ukupno 3,5 miliona dinara, a novac će biti raspoređen na konkursu, dok je za manifestacije predviđen iznos od dva miliona dinara.
Članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije Andrea Galgo Ferenci rekla je da je MKD-u „Petefi Šandor“ posvećena posebna pažnja u budžetu, jer je on najveće i najuspešnije kulturno društvo u opštini.
Predsednik opštine je takođe govorio o civilnim udruženjima, rekavši da novac koji je predviđen za mađarsko kulturno društvo govori o tome da će nova vlast da obezbedi više novca za potrebe mađarske kulture, nego prethodna, u kojoj je bio i Savez vojvođanskih Mađara. Istakao je, međutim, da ne mogu sva civilna udruženja da računaju na novac iz budžeta, recimo, u Bačkom Petrovom Selu postoji čak pet udruženja, te da postojanje svih njih je nepotrebno.
Predstavnik SVM-a Viktor Molnar je takođe govorio o mađarskoj nacionalnoj zajednici i postavio je pitanje zbog čega u budžetu opštine nije obezbeđen novac za potrebe Nacionalnog saveta Mađara (sedište Saveta je u Subotici, a finansira se iz državnih izvora; prim. nov.), protivio se izgradnji restorana kod Šlajza (spomenik žrtvama). Pitao je i zašto je za klizalište ispred opštine plaćeno 2,7 miliona dinara iz budžeta, kad bi se taj novac mogao pametnije potrošiti.
Predsednik opštine Vuk Radojević ga je podsetio na to da treba da plasira istinite podatke, jer je za rad Nacionalnog saveta Mađara u budžetu opštine obezbeđeno 400.000 dinara, za razliku od ranijih godina, da je cena klizališta ispred opštinske zgrade milion dinara, a ne 2,7 miliona.

Lokalne parlamentarne vesti

Dosadašnja odbornica SVM-a Veronika Kasaš je pristupila odborničkoj grupi „Za Bečej“, koju su formirali bivši odbornici SVM-a.
Dušan Jovanović je postao predsednik odborničke grupe DS-a.
Predsednik Skupštine op-štine Peter Knezi obećao je da će nakon praznika da se pozabavi pitanjem reda sedenja odbornika u lokalnom parlamentu, jer su pojedine odborničke grupe imale primedbe zbog rasporeda odbornika u skupštinskoj sali.

Vođena je rasprava i o tome ko je – prethodna ili aktuelna vlast – obezbedila da se plati dug za geotermalnu bušotinu koja je izgrađena 2011. godine. Odbornik DS-a Budislav Medurić je rekao da je nekorektno reći da je dug za bušotinu „rešila“ nova vlast, već je, prema njegovom mišljenju, dug „rešen“ kad je finansijer tog projekta, Fond za kapitalna ulaganja imao novca.
U odgovoru Meduriću su predsednik opštine i njegova zamenica Tamara Ivanišević rekli da je tek krajem 2012. godine nova vlast uspela da potpiše ugovor sa Fondom i NIS-om (u ime izvođača radova) o plaćanju 40 miliona duga za bušotinu (ukupan dug je oko 52 miliona dinara), i to svakako ne zahvaljujući Demokratskoj stranci.
Odbornici DS-a i aktuelne vlasti su još nekoliko puta „ukrstili koplja“ kada su odbornici DS-a tvrdili da su obezbedili novac za zamenu prozora na Gimnaziji, za sanaciju gradske deponije u Botri, za sanaciju fudbalskog stadiona itd., međutim, te projekte nova vlast nije realizovala. Odgovoreno im je da sanacija deponije kasni upravo zahvaljujući prethodnoj vlasti, koja nije uspela da potroši novac koji je obezbedila država (23 miliona dinara, a istu količinu novca treba da obezbedi i opština) do predviđenog roka, te da sada nova vlast čini sve da sačuva te pare, a inače novac potreban za sanaciju sa početnih 46 miliona „naduvan“ je na 90 miliona, rekao je predsednik opštine.
O novcu za zamenu prozora na Gimnaziji i o 270 miliona odobrenih para iz Fonda za kapitalna ulaganja Vuk Radojević je rekao da odobren novac ne znači da je on i stigao u opštinu.

Komisija za spomenike

Na sednici Skupštine opštine imenovana je Komisija za istorijske spomenike i nazive ulica na teritoriji op-štine: Miomir Jelenić (predsednik), Ilona Varnju, Dalibor Kekić, Zoran Ljubojev, Goran Nikolić, Bela Farkaš i Atila Horvat.

Prilikom rasprave u budžetu su izrečene i „vickaste“ rečenice. Recimo, odbornik DS-a Dušan Jovanović je, kritikujući budžet, rekao da za predviđene rashode u budžetu nedostaje 65 miliona dinara. „Niste mogli da nađete 65 miliona, pa očekujete da vam donese Deda Mraz“.
Vuk Radojević mu je odgovorio u istom stilu: „Bili smo dobri, pa nam je Deda Mraz doneo 40 miliona, recimo, za geotermalnu bušotinu“.
Na sednici Skupštine opštine nakon usvajanja budžeta, donete su odluke o lokalnim komunalnim taksama – velika i srednja preduzeća i finansijske institucije nisu oslobođene plaćanja firmarine, već im je ta lokalna dažbina povećana –, o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, o stipendiranju studenata, o izmenama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom iz sistema daljinskog grejanja. Usvojen je plan rada dečjeg vrtića za 2012/2013. godinu, direktor Narodne biblioteke postala je aktuelna vršiteljka dužnosti direktora Izabela Šormaz, imenovani su neki od članova u upravnim odborima Vodokanala, Komunalca i Gradskog muzeja, kao i u školskim odborima. Razrešena je i zamenica sekretara Skupštine opštine Dragica Skakić.

K.D.F. 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija