Na sednici lokalnog parlamenta: Usvojen rebalans budžeta i obećana pravednija raspodela novca

  09 novembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sednici lokalnog parlamenta u utorak većina lokalnih odbornika glasala je za usvajanje rebalansa opštinskog budžeta. Budžet je sada „težak“ 1.072.066.000 dinara. Cilj rebalansa budžeta i izrade novog za 2013. godinu je smanjenje nasleđenog duga i odgovornija i pravednija raspodela budžetskog novca, objasnio je predsednik opštine Vuk Radojević.

Najviše kritika je na sednici ipak dobio rebalans. Najviše novca je predviđeno za potrebe obrazovnih ustanova, pre svega za grejanje, i za komunalne troškove OSC-a „Mladost“. Opoziciona odbornica Suzana Đukić (Demokratska stranka) istakla je da škole u Bečeju od 2008. godine naovamo vode borbu za puko preživljavanje, a u njihovom finansiranju se uočavaju velika odudaranja. Inače, skoro svake godine prilikom javne rasprave o opštinskom budžetu za narednu godinu, postavlja se pitanje zašto neke od škola dobijaju mnogo više novca od drugih. Đukić je rekla da bi finansiranje škola trebalo da bude realano i pravedno jer svako dete ima jednako pravo na obrazovanje. Predsednik opštine je obećao da će 2013. godine troškovi škola biti finansirani na osnovu objektivnih kriterijuma. Rekao je i da je nova vlast od prethodne nasledila dug koji iznosi 222 miliona dinara, ali je dodao da će zahvaljujući potezima aktuelne vlasti do kraja godine biti plaćeno oko 150 miliona dinara duga.
U toku rasprave o budžetu Viktor Molnar (Savez vojvođanskih Mađara) je negodovao zbog toga što u budžetu nije predviđen novac za nacionalne savete, a po mišljenju Budislava Medurića (Demokratska stranka) u rebalansu nije iskazan celokupan iznos od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, pored toga, kazao je Medurić, uplatu zakupnine delom su omogućila otpuštanja u PIK-u „Bečej“. Vuk Radojević je rekao da je dobre rezultate zakupa ostvarila nova vlast, jer ove godine je prosečna zakupnina bila 350 evra, a prihod od zakupnine je 1,5 miliona evra, dok je ranijih godina prosečna zakupnina iznosila 108 evra. Lokalnoj samoupravi inače pripada 40 posto od zakupnine. Predsednik opštine je rekao i da ne postoji nikakva veza između isplate zakupnine i otpuštanja iz PIK-a, te da lokalna samouprava ne može da utiče na sudbinu i događaje u PIK-u. Radojević je na sednici Skupštine opštine apelovao na Vladu Srbije da učini sve da spasi kombinat.
Odbornici su osim rebalansa budžeta usvojili i izveštaj o trošenju novca iz opštinske kase do kraja septembra meseca, izveštaj o radu Istorijskog arhiva Senta u 2011. godini, izveštaj o radu komunalnog preduzeća Potisje u prošloj godini, izveštaj o ostvarenju programa rada vrtića „Labud Pejović“ u školskoj 2001/2012. godini, izveštaj o radu Turističke organizacije 2011. godine, kao i izveštaj o radu OSC-a „Mladost“, a promenili su i statut OSC-a. Prema oceni opozicionih odbornika promena statuta sportskog centra služi za to da omogući imenovanja po partijskoj liniji.
Odbornička većina donela je odluku i o tome da novi član Opštinskog veća bude Laslo Friš (Demokratska stranka vojvođanskih Mađara), koji će se baviti resorima razvoja sela i zaštite životne sredine. Njegovim izborom Opštinsko veće će imati devet članova.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija