Sednica SO Bečej: Usvojen izveštaj o trošenju novca

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošlog petka na sednici Skupštine opštine odbornici su većinom glasova usvojili izveštaj o izvršenju odluke o budžetu za prvih šest meseci ove godine, a potom su doneli odluku o drugom rebalansu budžeta opštine.


Šef odborničke grupe Demokratske stranke Slobodan Zlokolica postavio je pitanja, između ostalog, i u vezi broja zaposlenih po ugovoru o delu, zatim zašto je izvršenje budžeta po pojedinim školama procentualno različito, recimo, za OŠ „Sever Đurkić“ sa 67,45 posto, a za OŠ „Petefi Šandor“ sa 29,59 posto, zašto Kancelariji za mlade od predviđenih 450.000 dinara nije ništa plaćeno, a govorio je i o sportskom centru: „U izveštaju se vidi da u sportskom centru postoje naknade troškova koje nisu isplaćivane, stalni troškovi potrošeni su sa preko 73 posto u prvoj polovini godine, nema planiranih stavki za porez, obavezne takse i kazne. Ovo pitam zato što se na sajtu Opštinske uprave od 30. juna nalazi da je sportski centar 11. dužnik po veličini duga, sa preko 1,4 miliona dinara, i zanima me da li je moguće da to niko nije planirao, ili da niko nije platio ni dinara za porez?“.


Rasprave je bilo i u vezi preduzeća Link FTO, koji je, kako je rekao Zlokolica, „isključivi razlog zašto se ovako brzo radi drugi rebalans budžeta, jer je novac predviđen u budžetu za ovu firmu za celu godinu, potrošen već pre mesec dana“. To po njegovom mišljenju nije logično, s obzirom na to da je sredinom maja lokalni parlament usvojio prvi rebalans budžeta „kada je iznos predviđen za Link sa 12 miliona smanjen na 11 miliona dinara i tada je to na Skupštini prezentovano kao odgovorno ponašanje u cilju racionalizacije, a onda se ispostavi da za mesec dana Link neće imati više novca. I sada radimo rebalans samo zato da bismo Linku dodali oko 6 miliona dinara“.


Bivši načelnik Odeljenja za finansije Đorđe Popov je objasnio da je u 11,5 miliona dinara koje je potrošilo preduzeće Link FTO ušao i dug iz 2013. godine u visini od 4,5 miliona dinara. Predsednik opštine Vuk Radojević je rekao da je to preduzeće osnovala prethodna vlast i da je ono nasleđeno, te da  „ova vlast“ treba da obezbedi uslove za funkcionisanje poljočuvarske službe, a da je pri tom uskraćena za oko 15 miliona dinara od naplate poljarine koja je prošle godine ukinuta na preporuku pokrajinskog ombudsmana, te je konstatovao da „smo prinuđeni da rebalansom dodamo određena finansijska sredstva da bi poljočuvarska služba mogla da funkcioniše“.


Radojević je izjavio da je rebalans budžeta bio „potreba“ zbog realizacije projekata vezanih za vodovod i kanalizaciju, a koje zajednički treba da finansiraju opština i pokrajina. On je najavio još jedan ili dva rebalansa budžeta do kraja godine. Zlokolica je replicirao Radojeviću rekavši da „suština ovog rebalansa je da su prihodi i primanja povećani za oko 10 miliona dinara“, i da su pojedine pozicije „prenaduvane“, a da je u svemu tome „zabrinjavajuće to što je punjenje budžeta na šestomesečnom nivou 35 posto, i ukoliko se ovaj trend nastavi, a očekuje se i rebalans republičkog budžeta i najverovatnije još veće smanjenje transfera sa viših nivoa, ovaj budžet će završiti na nekih 800-900 miliona dinara“. Predstavnik DS-a je tražio odgovore i na pitanja kakvi su dugovi Linka od 4,5 miliona dinara i kako će biti potrošeno dodatnih 6 miliona dinara u poljočuvarskoj firmi opštine.


Krajem sednice odbornici su postavljali pitanja predstavnicima vlasti. Odbornici Demokratske stranke tražili su odgovor na pitanje da li je opština sklopila ugovor sa nekim od medija, u skladu sa zakonskom obavezom obezbeđivanja javnog informisanja, i ako jeste, sa kojim, na koji iznos i da li takav ugovor postoji sa nekim medijima van opštine Bečej. Bilo je pitanja i o tome kada će biti imenovani načelnik opštinskog finansijskog odeljenja, načelnik za komunalne delatnosti, urbanizam i zaštitu životne sredine, dokle se stiglo u postupku utvrđivanja odgovornosti u vezi sa tim što nije u zakonskom roku urađena revizija lokalnog budžeta…


Direktori škola


Predsednik Skupštine opštine Peter Knezi je odbornike obavestio o tome da je za direktora Osnovne škole „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu ponovo izabran profesor mađarskog jezika i književnosti Ferenc Beretka, a za direktora Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ u Bečeju Suzana Đukić, profesorica razredne nastave.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija