IZBORI ZA SAVETE MESNIH ZAJEDNICA: Samo petina birača na izborima

  02 decembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izgleda da birači nisu bili zadovoljni ponudom kandidata ili nisu bili zainteresovani, ali na izborima za savete šest mesnih zajednica u opštini Bečej zabeležena je skromna izlaznost. Od 33.447 birača na birališta je izašlo samo njih 6.854. U mesnim zajednicama na teritoriji grada Bečeja na izborima je učestvovalo manje od petine birača. Najveća izlaznost zabeležena je u Mileševu – oko 38 posto, u ovoj mesnoj zajednici je od 793 birača glasalo njih 300.

Nešto manje od četvrtine građana glasalo je u Bačkom Gradištu. Od 4.567 Gradištanaca upisanih u birački spisak, svoje pravo je iskoristilo 1.066 glasača.
Zorica Đumić koja je dobila najviše glasova u izbornoj jedinici na „Kanalu“ u Gradištu, smatra da je ovo samo prvi korak ka promenama u selu:
- Prvo da se formira Savet Mesne zajednice u Bačkom Gradištu, pa da krenemo u promene u selu. Vreme je da se ukloni ovo sivilo iz naših života. Da ne želim nešto da menjam ne bih se ni kandidovala.
Bivši član Saveta u Gradištu Goran Garić ne očekuje radikalne promene u radu novog tela.
- Trenutno su i male stvari jako bitne jer je selo beživotno i oronulo. Vidim da je izabrano dosta mladih i sada je važno izabrati predsednika Saveta koji će znati da pogura stvari zarad sela, a ne zbog ličnih ili stranačkih interesa - rekao je Garić, koji tvrdi da je prethodni Savet bio nefunkcionalan upravo zbog stranačkih interesa.
U najvećem selu u opštini Bečej – u Bačkom Petrovom Selu od 5.892 upisanih birača glasalo je samo 1.239. Petrovoselci još nisu „završili sa izborima“, jer će se oni ponoviti u izbornoj jedinici 33 gde dva kandidata dele treće mesto, odnosno imaju isti broj glasova. Izbori na ovom biračkom mestu se održavaju u nedelju.
U odnosu na sela, u mesnim zajednicama u samom Bečeju je zabeležena najmanja izlaznost. U MZ „Ivan Perišić“ izašao je samo 1.751 birač od ukupno 8.955 (19,55 posto). U MZ „Todor Dukin“ izašlo je 1.164 od 6.500 birača (18 posto). U MZ „Bratstvo jedinstvo“ glasalo je 19,8 posto, odnosno 1.334 od ukupno 6.740 birača.
Možda bi izlaznost bila daleko bolja da su na izbore „izašli“ i pokojnici, koji nisu živi više od deset godina, a i dalje dobijaju pozive za glasanje.
Predsednik opštine Bečej Peter Knezi slabu izlaznost je objasnio rečima:
- Sigurno ni polovina građana nije znala da se ovi izbori održavaju, jer oni koji su ih raspisali nisu dovoljno radili na promociji. Drugi razlog je što se prepoznaje manji interes u ovim izborima, a treće je sigurno i revolt građana zbog opšte društveno-političke situacije. Mislim da bi ovo trebala da bude opomena političkoj eliti u Srbiji, jer građani svoj revolt mogu pokazati i na lokalnim i parlamentarnim izborima.
Knezi je istakao i da su neki glasači bili „afirmisani“ da izađu na izbore i poklonima, a da je bilo dovoljno samo 80 glasova da nečiji kandidat bude izabran u savet.
Za razliku od Knezija, predsednik Skupštine opštine Bečej Dušan Jovanović odbio je da govori o izborima dok se oni zvanično ne završe, odnosno dok se ne ponove izbori u jednoj izbornoj jedinici u Bačkom Petrovom Selu.
Što se tiče poklona, dobili smo informaciju da su se birači u izbornoj jedinici u „22. oktobru“ u Bačkom Gradištu „kupovali“ i sa nekoliko kilograma mesa. Inače, prema nezvaničnim informacijama, više od 50 kandidata koji su postali članovi saveta u mesnim zajednicama, članovi su Demokratske stranke.

Milen Vesović

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija