Sindikati u prosveti: Od ponedeljka časovi kraći 15 minuta

  15 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti najavili da će u ponedeljak, 17. novembra, stupiti u štrajk i da će časovi u školama biti skraćeni za petnaest minuta.

Posle sastanka sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem predstavnici sindikata su ostali pri stavu da će štrajkovati ali i poručili da će nastaviti pregovore sa resornim ministarstvom.
Posle sastanka u Ministarstvu prosvete predstavnici sindikata su rekli da očekuju da će se štrajku priključiti oko 1.000 škola kao i da je 75 odsto prosvetnih radnika u nekom od ta četiri sindikata.
Oni su najavili da će danas Vladi Srbije uputiti zahtev da se utvrde platni razredi za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta, a te zahteve će poslati Ministarstvu prosvete.
"Tražimo da Vlada Srbije shvati naše zahteve, da vidi da smo zaista ugroženi i da uradimo platne razrede na taj način da svi budemo isti", rekao je Slobodan Brajković, predstavnik Saveza samostalnih sindikata.
Prema njegovim rečima, članovi tog sindikata nisu protiv toga da se smanje plate za onoliko koliko treba budžetu već da se regulišu platni razredi.
"Štrajk će trajati sve dok se ne dogovorimo o platnim razredima", rekao je Brajković.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je da su razgovori sa predstavnicima sindikata bili korektni i da su na sastanku ponovili svoje zahteve.
"Dogovoreno je da njihovi zahtevi idu prema Vladi Srbije i da se pokuša da se dođe do izjednačavanja platnih grupa kao što traže sindikati za sve budžetske korisnika. To će rešavati i Vlada Srbije", rekao je Kostić novinarima.
Što se tiče izrade kolektivnog ugovora, što je takođe zahtev sindikata, Kostić je rekao da će ministar prosvete formirati komisiju u kojoj će biti predstavnici ministarstva i reprezentativnih sindikata i da će ona početi da radi sledeće nedelje.

Kada je reč o trećem zahtevu sindikata koji se odnosi na izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Kostić je rekao da će u roku od oko 10 dana predstavnici reprezentativnih sindikat biti maksimalno uključeni u izradu izmena tog zakona.
Kostić je rekao da, ako bude štrajka, on će se odvijati na način na koji to pitanje reguliše zakon.
"Koliko će škola pristupiti, videćemo u ponedeljak", rekao je Kostić i dodao, ako bude minimuma procesa rada, kako su najavili sindikati, onda nema ugrožavanja školske godine.

Novinarima su se obratili i predstavnici drugih reprezentativnih sindikata, među kojima i članica Predsedništva Unije Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je rekla da se danas najviše razgovaralo o platnim grupama.
"Ministarstvo prosvete rado je da predstavlja naše interese na Vladi Srbije i to je dobar početak za dalje pregovore. Pregovori će potrajati a kada će se završiti u ovom momentu ne bih mogla da kažem", rekla je Janković.

Stupanje u štrajk najavili su ranije danas na zajedničkoj konferenciji za novinare članovi Saveza samostalnih sindikata, Unija prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".
Predstavnik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šujanović naglasio je da smanjenje plata prosvetnim radnicima neće biti samo 10 odsto kako se najavljuje, već da im je već umanjen minuli rad, tako da će smanjenje plate biti oko 14 odsto.
"Radnicima u obrazovanju sa punim fondom časova plata će biti 39.000 ili 38.000 dinara", rekao je Šujanović.

Predstavnici sindikata su naglasili da će svi propušteni časovi (od svakog časa gubi se po 15 minuta) biti nadoknađeni kad se štrajk završi.

A da li će štrajkom biti dovedeno u pitanje prvo polugodište, na to pitanje predstavnici sindikata nisu mogli da odgovore, jer kako kažu, sve zavisi od ministarstva i vlade.
Na konferenciji je još rečeno da će dnevni boravak za decu raditi bar prve nedelje štrajka.
Stupanje u štrajk najavili su članovi Saveza samostalnih sindikata, Unija prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Beograd, 14. novembra (Tanjug)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija