Provera stanja pred lokalne izbore: Izbori za Mesne zajednice

  30 septembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema informacijama iz vladajućih partija u Bečeju, izbori za savete mesnih zajednica biće održani krajem oktobra, nakon popisa. Iako izbori nisu toliko značajni prema pozicijama na koje se pretenduje, ipak će biti dobar pokazatelj kako se partije u Bečeju kotiraju pred prolećne lokalne izbore. Trenutno u savetima mesnih zajednica u opštini dominiraju SVM i DS.

Predsednik Opštinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara u Bečeju Peter Knezi rekao je da SVM već sastavlja listu svojih kandidata.
- Nadamo se dobrom rezultatu, iako mislim da će ovi izbori biti merilo četvorogodišnjeg rada saveta u mesnim zajednicama, pa moramo biti kritični prema sebi i prihvatiti i eventualan lošiji rezultat izbora, jer kako su radili saveti i sekretari mesnih zajednica od 2008. godine do danas, takav će biti i rezultat izbora - izjavio je Knezi, koji je i predsednik opštine.
On je dodao da mesne zajednice moraju da igraju važnu ulogu kao kopča između građana i lokalne samouprave jer se članovi biraju neposredno, pa je to i najbolji pokazatelj volje građana.
Demokratska stranka u Bečeju, iako nezvanično, odavno je započela kampanju za izbore u mesnim zajednicama. Pre nekoliko nedelja ceo opštinski odbor DS-a je bio na otvaranju plaže u Gradištu, a tada je i sam predsednik DS-a u Bečeju Budislav Medurić govorio o predstojećim izborima.
Predsednica mesnog odbora Srpskog pokreta obnove u Bačkom Gradištu Zorica Đumić je rekla da je trenutno stanje u selu nepodnošljivo i da hitno treba promeniti kompletan sastav Saveta Mesne zajednice, te da se utvrdi kako su trošena sredstva od donacija i kako je moguće da je renoviranje toaleta na pijaci u Gradištu koštalo oko 30.000 evra.
Iz Ujedinjenih regiona Srbije kažu da će oni svoj predizborni program za mesne zajednice kreirati zajedno sa građanima na tribinama i zborovima građana na kojima će razgovarati sa njima o problemima. Zoltan Feješ iz URS-a je rekao da će njihov program biti zasnovan na decentralizaciji - da mesne zajednice imaju svojih pet posto u budžetu opštine.
Inače, mnogi glasači u Bačkom Gradištu ne znaju ni ko je trenutni sekretar Mesne zajednice, a još manje sastav Saveta. Razlozi za takvu situaciju su različiti. Dominira stav da se nijedan problem ne može rešiti bez opštine, kako zbog lokalne centralizacije, tako i zbog „tankog“ budžeta mesnih zajednica. Demokrata Vladimir Jovanović, član Saveta MZ u Bačkom Gradištu, rekao je da je aktuelni Savet neaktivan.
- Savet se nije sastajao više od tri meseca i zato su ovi izbori značajni, jer nešto mora da se promeni. Mnogi članovi su potpuno nezainteresovani za probleme meštana - rekao je Jovanović, koji će biti kandidat za člana Saveta i na oktobarskim izborima.
Meštanin Gavra Ćosić kaže da nije optimista, i ne očekuje mnogo od izbora.
- Mislim da trenutno ne postoji niko ko bi mogao da objedini volju, finansije i neki uticaj u nešto pozitivno što bi iskoristio za promene u selu - rekao je Ćosić.

Milen Vesović

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija