54. Majske igre počinju 23. maja: Majske igre u ritmu Evrope

  13 maj 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih – 54. Majske igre biće održane u Gradskom pozorištu od 23. do 26. maja, dok će scensko stvaralaštvo dece iz predškolskih ustanova biti predstavljeno na istom mestu 27. maja.

Svečano otvaranje 54. Majskih igara na gradskom trgu planirano je za 24. maj u 18 časova, uz raznovrstan program dece iz bečejskih obrazovih ustanova i ceremoniju predaje ključeva grada deci kojem će prethoditi tradicionalni defile kostimiranih mališana iz vrtića i osnovnih škola.
Na Majskim igrama biće prikazano šest takmičarskih predstava: „Ajtó“ iz Slovačke, koju je režirala Gabriela Járabik po tekstovima više autora, a odigraće je članovi Dečjeg pozorišta „Fokus“ iz Dunaserdahelja, „Cvilindreta“ u izvođenju Dramskog eksperimentalnog studija iz Pljevlje (Crna Gora) u režiji Ibrahima Ćata Hasanagića po tekstu Hala Dž. Toda, dok će gosti iz Bosne i Hercegovine, iz Gradskog pozorišta Mrkonjić Grada izvesti „Kraljevski festival“ po tekstu Todeta Nikoletića u režiji Dubravke Nikolić. „Veseli kuvari“ je naziv predstave članova Dečje scene pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke, za koju je tekst i režiju uradio Zoran Radulović. Članovi Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej će odigrati dve predstave, „Kako su nastale ružne reči“ od Duška Radovića u režiji Igora Pavlovića na srpskom jeziku i predstavu na mađarskom jeziku „Čaloka Peter“ po tekstu Šandora Vereša u režiji Judite Ferenc.
Konačan raspored i vreme održavanja predstava će biti objavljen u narednom broju Bečejskog mozaika.
U ulozi žirija ovogodišnjeg festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih naći će se dr Aleksandar S. Janković, dramaturg iz Beograda, Ivana Nedeljković, glumica i rediteljka, takođe iz Beograda i Zoltan Molnar, glumac iz Novog Sada.
Prema rečima Velimira Cvejanova, v.d. direktora Gradskog pozorišta, Majske igre će se sastojati iz dva dela, prvi obuhvata scensko stvaralaštvo za decu, a drugi, koji će biti održan na jesen, predstave za mlade. Pokrovitelji Majskih igara su opština Bečej, koja je odobrila pola miliona dinara, i Pokrajinski sekretarijat za kulturu koji je obezbedio 150.000 dinara, a za sredstva je konkurisano i kod Ministarstva kulture.
Generalni sponzor festivala je hotel „Bela lađa“ koji obezbeđuje besplatan smeštaj za učesnike.
„Ove godine ćemo uspeti da učesnike iz inostranstva ugostimo sva tri dana. Gosti iz Crne Gore koji prvi put dolaze na Majske igre, biće u Bečeju već na otvaranju festivala, a svi učesnici će biti tu i na proglašenju pobednika i dodeli nagrada. Zato smo i išli na manji obim, prikazaćemo samo šest predstava, jer smo procenili da je bolje da deca budu zajedno tri dana, nego da ih bude više pa da budu samo jedan ili dva dana i onda praktično izostaje momenat upoznavanja, druženja i prisustvo na samoj završnici. Imaćemo i specijalnog gosta festivala, dečjeg pisca Todeta Nikoletića, čija su dela ubedljivo najizvođenija na Majskim igrama. Imamo lepu saradnju i dalje sa Omladinskim klubom Bečej i Kancelarijom za mlade, čiji će nam volonteri pomoći u organizaciji festivala, kao i dobru saradnju sa vrtićem i školama“, rekao je Cvejanov.
Upitan da li će predstave Dramskog studija koje su rađene za Majske igre ove godine imati bolju sudbinu, s obzirom na to da su prethodnih godina bile izvođene samo nekoliko puta, Cvejanov je odgovorio: „Kod cele koncepcije smo upravo to imali na umu, namenski smo birali tekst koji nema puno likova, kako bismo radili predstave sa relativno malim brojem glumaca, što podrazumeva da su nam manji i putni troškovi za gostovanja koje svako sam snosi i to je uvek najveća stavka koja odlučuje da li ćemo nastupati i van Bečeja.“
Što se tiče pratećih manifestacija Majskih igara, za sada je potvrđen samo koncert „Srbija u ritmu Evrope“ koji će biti održan 24. maja s početkom u 20.30 časova.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija