Novac od zakupa državnog zemljišta: Arende koče projekte

  25 mart 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Većina mesnih zajednica u opštini Bečej za realizaciju projekata za uređenje atarskih puteva i odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, pored sredstava koja su im odobrena od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, očekivale su da će deo novca koji nedostaje dobiti iz opštinskog fonda od naplate zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Međutim, kako su rekli sekretari mesnih zajednica, ta sredstva nisu dobijena, jer opština nema para.

Prema rečima Andraša Boje, člana Opštinskog veća zaduženog za poljoprivredu, ali i člana opštinske komisije za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja zemljišta, mesne zajednice nisu dobile pare od zakupa državne zemlje zato što to nije bilo predviđeno programom.
„Sredstva od zakupa se neće prebaciti ni na čiji žiro račun tek tako, odnosno ako to nije predviđeno programom. Pošto sam član opštinske komisije za izradu programa, znam da smo pozivali na sastanke predstavnike mesnih zajednica, prvi put su se odazvali predstavnici dve, a posle samo tri mesne zajednice. Nažalost, predstavnici nekih mesnih zajednica se nisu nijednom pojavili na tim sastancima, jer misle da će im neko preko Veća odobriti ta sredstva, ali to se ne radi tako. Mesne zajednice bi trebale prvo da upute pismeni zahtev komisiji koja će u saradnji sa Opštinskim većem odlučiti ko će dobiti koliko sredstava. Radi se o tome da to nije revija želja, nego treba da se dostave projekti sa finansijskim prikazom koliko to košta i na osnovu toga mogu dobiti sredstva, ali verujte da to još niko nije uradio. Moram da napomenem da je opština, to jest Odsek za poljoprivredu, dobio 1,2 miliona dinara na konkursu za izradu radnih projekata upravo na osnovu toga što smo u programu uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta imali predviđene stvari koje planiramo da realizujemo sredstvima od zakupa zemljišta“, rekao je Boja.
Prema njegovim rečima, od zakupa državne zemlje za 2010. godinu, za realizaciju Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja zemljišta predviđeno je ukupno 119 miliona dinara, a tu su uračunata i sredstva koja treba da se naplate od PIK-a „Bečej“, koji je bio korisnik poljoprivrednog zemljišta, ali za sada nije izmirio sve svoje obaveze.
Boja je rekao da oni mogu da raspolažu samo uplaćenim sredstvima za zakup zemljišta za 2010. godinu, koja su bila planirana u iznosu od oko 40 miliona dinara, a realizovano je oko 29 miliona i izneo podatke za deo planiranih i realizovanih projekata predviđenih ovim programom.
Tako je za odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta predviđeno 30 miliona, a potrošeno je dva miliona dinara za čišćenje kanala. Za uređenje i opremanje poljočuvarske službe planirano je pet miliona dinara, a potrošeno je 3.106.000 dinara, dok su predviđenih dva miliona dinara za podizanje vetrozaštitnih pojaseva za te namene i iskorišćena.
„Za prikupljanje i izradu tehničke dokumentacije za realizaciju projekata predviđenih programom imali smo i iskoristili dva miliona dinara. Za uređenje i asfaltiranje atarskih puteva i betonskih prelaza preko kanala, to su mostovi i ostale ćuprije koje poljoprivrednici koriste, smo planirali 80 miliona dinara, a potrošeno je 1.774.000 dinara za nasipanje atarskih puteva sitnim tucanikom i ostala uređenja koja smo morali uraditi i imamo potrošeno 19 miliona dinara za asfaltiranje dela Iđoškog puta u dužini od 2.000 metara. Još jedna bitna stvar je da su to strogo namenska sredstva i niko ne sme da ih troši u druge svrhe, jer tu odgovaraju svi svojim potpisima i mislim da niko ne bi želeo da napravi takvu grešku“, rekao je Boja.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija