Počela predizborna kampanja: Banjanje bečejsko

  25 mart 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SVM je za mešovitu firmu, a DS za davanje koncesije.
Peter Knezi, predsednik opštine Bečej, tvrdi da je u novembru raspisan međunarodni postupak javne nabavke za banju i da se prijavila samo Aquaprofit iz Mađarske.

Bečejske demokrate kažu da nije tačno da je Aquaprofit izabran i da je konsultacija bilo, ali bez zaključaka. I da je za kraj prvog kvartala ove godine bio planiran glavni tender iako se na međunarodni pred-tenderski poziv javio samo Aquaprofit.
Knezi tvrdi da se s Medurićem, zamenikom predsednika opštine, lično dogovorio da ako „visoka politika stane iza ove stvari“, a bude samo jedan prijavljeni, „nema smisla praviti još jedan krug“.
I po Kneziju se tako i zbilo: napravljen je sporazum dve vlade (srpske i mađarske) o podršci investiciji, „s tim da se ugovor sklopi sa odgovarajućom firmom iz Mađarske“.
Budislav Medurić (DS), međutim, kaže da u deklaraciji potpisanoj sa Aquaprofitom nekoliko tačaka nije istinito i ne predstavlja ono što je dogovoreno sa koalicionim partnerom (tj. sa SVM-om) kao i sa konsultantskom firmom Deloitte.
Dakle, ili dogovora nije bilo, ili je neko prekršio neke dogovore.
Bilo kako bilo, čini se da postoje dva dokumenta o namerama. Jedan su potpisali predstavnici Vlade AP Vojvodine (predsednik Bojan Pajtić) i Republike Mađarske (državni sekretar Žolt Bečei), a drugi Peter Knezi, predsednik opštine Bečej i Peter Udud, generalni direktor Aquaprofita.
U onom prvom se ne pominje naziv firme. Zašto? Koalicioni partneri nisu saglasni ni oko odgovora na to.

Ko je izabrao Aquaprofit?

Knezi u intervjuu dnevnom listu Mađar So (Magyar Szó) tvrdi da je to urađeno na zahtev „mađarske strane, jer po njihovim pravilima oni ne mogu na ovaj način preferirati neku privatnu firmu“, i dodaje da novinski izveštaji nisu tačni, naime, „nije to tražila srpska strana, nego se sa mnom o ovome konsultovao mađarski šef kabineta“.
Šta mu u svemu ovom dođe „srpska“ strana? Nije valjda Vlada Vojvodine?
A šta kažu Knezijevi koalicioni partneri? Tvrde da su upravo oni sugerisali pokrajinskoj vladi, tj. Pajtićevom kabinetu da se ne pojavi ime firme u deklaraciji, jer – po njima – Aquaprofit nije izabrana. Kako kažu, bilo je konsultacija, ali bez zaključaka.
Ali postoji još jedan dokument o namerama. U njemu jeste navedeno i ime Aquaprofit i to kao već izabrane firme, a i to da će biti osnovano zajedničko preduzeće. Dakle, Knezi i Udud su potpisali nameru osnivanja zajedničkog preduzeća. Knezi izjavljuje da je to „čistije rešenje“ i da je primer za to i firma Potisje koju su zajedno formirali Bečej i grad Seksard iz Mađarske. Ipak, Knezi u pomenutom intervjuu priznaje da još nije odlučeno da li će se ići na koncesiju ili na formiranje zajedničke firme.

Šta je bolje za Bečej?

Demokrate tvrde da je ovo drugo rizično, jer bi eventualne gubitke snosila i opština, kao suosnivač, i da je koncesija bolje rešenje, jer bi od nje Bečej dobijao fiksnu nadoknadu.
Knezi se slaže sa svojim – odnedavno većinskim – koalicionim partnerima u tome da je problem to što „ova firma neće poslovati s profitom prvih godinu ili dve dana“ i da bi suvlasnici snosili gubitke u skladu sa udelom u vlasništvu, ali se nada da će se to rešiti pregovorima sa firmom iz Mađarske. Dodaje, međutim, da je koncesija po njemu lošije rešenje, jer „zahteva više parlamentarnih odluka, zbog čega se realizacija može odužiti za još godinu dana“.
A izbori slede najkasnije baš za godinu dana...

Rogovi u vreći

A tema banje u Bečeju je onako, baš pogodna za izbornu kampanju – nova radna mesta, turizam, buđenje Bečeja itd. Pretpostavljam da su već spremne mantre o tome da „oni drugi“ sprečavaju izgradnju banje. Nemam nameru da bilo kojima dajem ideje za slogane, ali sve me nešto asocira na parole tipa: s nama za banju, bez nas bez banje i slično.
Pošto je partner ili potencijalni partner (i na to se gleda različito) iz Mađarske, a memorandum o razumevanju je potpisalo i Ministarstvo za nacionalnu ekonomiju Republike Mađarske, očekuje se da će SVM sve ovo koristiti za svoju promociju.
DS pak kaže da oni nisu protiv ničijeg kapitala, ali neće da dozvole da se javno dobro daje bilo kome bez transparentnosti i konkurentnosti. I, naravno, naglašavaju činjenicu da je Pajtić (DS) „kao predsednik Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, obezbedio 44 miliona dinara za bušotinu geotermalne vode“. A Medurić dodaje i ovo: „A da to svojata jedna mala stranka, da ona radi za Bečej, da njihovi eksperti to rade, da nije tragično bilo bi smešno“.
Lista pitanja i kontroverzi ovim nije iscrpljena. Bečejski DS funkcioneri kažu da nije udovoljeno njihovom zahtevu da barem 48 sati pre ceremonije vide ono što će predsednik opštine potpisati s Aquaprofitom i kažu da im je predsednik opštine rekao da je i on predlog akta video 24 sata pre potpisivanja. Ako je ovo tačno, onda se postavlja pitanje ko je pisao taj drugi memorandum?
Sledeće pitanje je da li se opštinska vlada izjašnjavala o navodnom izboru Aquaprofita? A ako nije, ko jeste?
I, naravno, pitanje je čemu ovakva „koalicija“?
A banja? Biće banje, samo da izbori prođu.

Atila Marton

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija