Lokalni Savet za zapošljavanje: Priliv usporava plan

  11 mart 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Početkom godine Budislav Medurić zamenik predsednika opštine i predsednik lokalnog Saveta za zapošljavanje, predstavio je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje za ovu godinu, kojim bi trebalo da se otvori 30 novih radnih mesta kroz programe subvencija za samozapošljavanje i subvencija za poslodavce, a za čiju realizaciju je iz opštinskog budžeta opredeljeno 2,3 miliona dinara i isto toliko novca se očekuje kao pomoć od pokrajine i republike.

Tom prilikom Medurić je rekao da je zadatak Saveta da organizuje javne radove, da se bavi dodatnom obukom i obrazovanjem nezaposlenih, da pruža podršku malim i srednjim preduzećima, kao i svim ostalim delatnostima koje mogu pomoći da se broj nezaposlenih u opštini smanji, ali prvenstveno da izradi lokalni program zapošljavanja, što je učinjeno krajem prošle godine i njime je predviđeno da se sredstvima opštine subvencioniše samozapošljavanje 13 lica i zapošljavanje 17 radnika kod poslodavaca. Medurić je tada istakao i da će realizacija akcionog plana za zapošljavanje početi kada se definišu mehanizmi raspodele i sistemi kontrole uloženih sredstava, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.
Na pitanja šta je do sada urađeno, kako teku pripreme i kada će početi realizacija planiranih programa, Medurić je odgovorio:
„Delatnost lokalnog Saveta za zapošljavanje se u proteklih mesec - dva dana svela na davanje saglasnosti javnim preduzećima i ustanovama za učešće na raspisanim konkursima za javne radove. Očekujemo da dobijemo povratnu informaciju o ugovoru, kojim su predviđene faze aktiviranja sredstava iz tog akcionog plana. Takođe je u toku procedura vezana za aktiviranje ostalih predviđenih sredstava, odnosno očekujemo da dobijemo povratnu informaciju o tome kada treba da raspišemo konkurse i uputstva o formi kako treba postupati kad se te pare aktiviraju. Nisam čuo od okolnih opština da je ijedna već aktivirala deo sredstava i očekujem u nekom narednom periodu da će to biti učinjeno. Ne mogu reći tačno vreme, jer ne zavisi samo od nas, ali prosto januar i februar je period kada se budžet manje puni.“
On je podsetio i da je lokalni Savet za zapošljavanje pokrenuo aktivnosti za obezbeđivanje drugog, adekvatnog prostora za rad jedinice Nacionalne službe za zapošljavanje u Bečeju. U pitanju je zgrada gde je bio restoran „Fontana“ u ulici Braće Tan. „Mi smo Nacionalnoj službi za zapošljavanje ponudili prostor i uputili sve dokumente, a sada od njih očekujemo konkretne korake“, rekao je Medurić.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija