„Zeleno sanduče“ i sugestije građana: Kad mogu da odlučuju – ljudi uglavnom ćute

  25 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prostoriji uslužnog centra Opštinske uprave u septembru prošle godine postavljeno je „zeleno sanduče“ u koje su građani opštine mogli da dostave primedbe, sugestije, pohvale i mišljenja vezana za oblast zaštite životne sredine u opštini.

Na prvom javnom otvaranju „zelenog sandučeta“ krajem godine (u njemu se nalazilo svega šest pisama građana), nadležni iz Odseka za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja opštine su rekli da će pisma biti analizirana i biće preduzete odgovarajuće aktivnosti.
Na pitanje da li je do sada već nešto urađeno, mr Bojana Božić, šefica Odseka zaštite životne sredine i prostornog planiranja, odgovorila je da su nadležni iz ovog odseka svim građanima, koji su „ubacili“ pisma u „zeleno sanduče“, dostavili pismene odgovore na kućne adrese.
„Odgovori su poslati na kućne adrese građana u skladu sa primedbom ili sugestijom koju su uputili. Sadržaj prispelih pisama se najvećim delom odnosio na otpad, tu im je odgovoreno šta se planira da se uradi kroz lokalni i regionalni plan upravljanja otpadom. Primedbe iz jednog pisma su se odnosile na predmet po kom se već radilo i stranke su bile obaveštene da je u toku procedura davanja saglasnosti na studiju procene uticaja na životnu sredinu. Stranke su nas kontaktirale i putem telefona, neke su bile zadovoljne, a nekima se nije dopao naš odgovor, očekivali su da imamo mnogo veću ingerenciju, ne shvatajući da je ’zeleno sanduče’ samo korak približavanja ka učešću građana u odlukama koje se donose. Međutim, kada dođemo do momenta da oni mogu da učestvuju u donošenju odluka, kada ih pozivamo na javne rasprave, na javne prezentacije koje su vezane za uticaj na životnu sredinu, njih nema. Tada građani uglavnom ćute“, rekla je Božić.
Ona je rekla da nadležni u njenom odseku smatraju da se nije dovoljan broj građana uključio u akciju „zeleno sanduče“ i „da još uvek sve to posmatraju sa strane“, da do sada nije bilo nijedne direktne i konkretne sugestije na problem iz njihove nadležnosti, ali i da su veću inicijativu pokazali građani Bačkog Petrovog Sela odakle je stiglo najviše pisama.
Nakon prvog otvaranja sandučeta, prema njenim rečima, dobijeno je samo još dva pisma, takođe iz Bačkog Petrovog Sela. U jednom od njih sugeriše se ponovno uvođenje (dva puta godišnje) čišćenja naseljenih mesta uz učešće građana.

I mejlovi u sanduče

Građani opštine Bečej pored „ubacivanja“ pisama u „zeleno sanduče“ koje se nalazi u prostoriji uslužnog centra Opštinske uprave, svoje primedbe, sugestije, pohvale i mišljenja u vezi sa zaštitom životne sredine opštini mogu poslati i i-mejlom. Adresa je: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Grupa građana je zatražila i da se postave table sa zabranom bacanja smeća na obali Mrtve Tise. Božić je objasnila šta je u vezi sa tom inicijativom urađeno: „Kako se radi o grupi građana i nije bilo potpisa, na osnovu lokacije odgovor smo dostavili mesnoj zajednici u kom smo naveli koje se aktivnosti planiraju. Pošto to ipak nije samo nadležnost Odseka, ušli smo u priču u okviru Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine, sa komunalnim službama da vidimo koji je za to najprihvatljiviji način, jer postavljanje oglasnih tabli ima svoju proceduru i iz tog razloga građanima se uvek čini da to ide sporo. To nije segment Odseka životne sredine, nego je više u nadležnosti komunalne inspekcije. Zato smo oformili radni tim, biće uključeno celokupno odeljenje, nevladine organizacije, Potisje, Komunalac ali to je deo o kom će odlučiti predsednik opštine. U našem radu još uvek nema brzih rezultata, i u zimskom periodu nismo mogli mnogo toga da uradimo, ali na proleće očekujemo da će biti drugačije. S obzirom na to da imamo problem divljih deponija i otpada, u narednom periodu ćemo krenuti sa edukacijama i uključivanjem nevladinog sektora, poljočuvarske službe, škola i medija u problem rešavanja divljih deponija. Krenućemo sa obaveštenjima i velike su šanse da bude uveden jedan dežurni telefon“, rekla je Božić.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija