Usvojeni planovi detaljne regulacije: Investitori mogu da grade

  04 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sa dnevnog reda sednice Skupštine opštine Bečej u ponedeljak je skinuta tačka koja se odnosila na donošenje odluke o merilima za plaćanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta na teritoriji opštine Bečej.

Ta vest će obradovati građane, jer su u predlogu odluke bila predviđena merila za obračun (verovatno se ne bi radilo o pojeftinjenju) naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.
Trideset prisutnih odbornika od ukupno trideset šest je za kratko vreme usvojilo sve predložene odluke.
Tako su donete odluke o donošenju Plana detaljne regulacije industrijske zone, o donošenju Plana detaljne regulacije komercijalne banje u Bečeju, o potvrđivanju članstva opštine Bečej u Stalnoj konferenciji gradova i opština, o poveravanju upravljanja projektom sanacije deponija čvrstog komunalnog otpada i izgradnje transfer stanice i o poveravanju upravljanja projektom izrade tehničke dokumentacije Direkciji za izgradnju (bivši Stankom).
Doneto je rešenje o obrazovanju komisije za planove opštine Bečej i imenovanju predsednika i članova komisije (predsednik je Srđan Gligorić, a članovi su Imre Kuti, Rade Avramov, Laslo Feher i Andrea Tripolski).
Vesna Živković je razrešena dužnosti opštinske javne pravobraniteljke, a potom je ponovo postavljena na isto mesto.
Doneto je rešenje i o davanju saglasnosti na godišnji program poslovanja Turističke organizacije Bečej za 2011. godinu, data je saglasnost na tekst Statuta Dečjeg vrtića „Labud Pejović“, a usvojen je i izveštaj o radu Opštinskog saveta za bezbednost za period od 1. jula do 31. decembra 2010. godine.

Odbornička pitanja

Odbornik Ervin Ragač postavio je pitanje o zatrpavanju jaraka kod katoličke crkve u Bačkom Gradištu. Roberta Kiša je interesovao šta se dešava sa „asfaltnom površinom“ kod „8. oktobra“ koji je propao i šta će biti ako se na tom delu izgrade nove hale i objekti, drugo njegovo pitanje se odnosilo na bunar sa žutom vodom kod OŠ „Petefi Šandor“, a treće se ticalo dešavanja na stočnoj pijaci.
U vezi sa stočnom pijacom predsednik opštine je rekao da je opština već dobila sredstva od Pokrajinskog sekterarijata za poljoprivredu za sanaciju. Što se tiče bunara, kazao je Knezi, „on je neupotrebljiv, jer je urušen i na toj lokaciji neće biti bunara, već će verovatno biti bušen nov“.

Odbornik Nebojša Kolarski postavio je pitanje zašto pomen žrtvama racije u Bečeju 26, 27. i 28. januara 1942. godine nije obeležen 27. januara. Naime, Srpska pravoslavna crkva je, tradicionalno, 27. januara održala parastos, a predstavnici lokalne samouprave 28. januara. „Da li je Bečej jedini grad koji to radi dva dana i zbog čega se to radi dva dana? Da li ima razloga da se nešto što se godinama održavalo 27. pomeri na 28? Kome ste vi odali pomen 28?“, pitao je Kolarski.
Odgovorio mu je predsednik opštine Peter Knezi. O odavanju pošte nevino stradalima 1942. godine rekao je da su Ujedinjene nacije 27. januar proglasile za Svetski dan holokausta, te je u ime jevrejske zajednice vrhovni rabin Srbije Isak Asiel zamolio predstavnike lokalne samouprave da komemoracija, kojoj su predstavnici jevrejske zajednice želeli da prisustvuju – jer su, rekao je predsednik opštine, članovi jevrejske zajednice bili najveće žrtve – ne bude održana 27. januara, zbog obeležavanja Svetskog dana holokausta u Beogradu, gde su oni imali obaveze. Predsednik opštine je istakao da je opština izašla u susret molbi vrhovnog rabina Srbije, a o tome je obavestila i predstavnike pravoslavne crkve, koji su odgovorili da će zbog vernika parastos ipak održati na Savindan, ali da će prisustvovati i komemoraciji dan kasnije, međutim, to se nije desilo.
Knezi je rekao da će komemoracija sledeće godine verovatno biti održana 26. januara.

M.T.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija