Gotove su zbirke za malu maturu: Ispit za prvu generaciju

  04 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbirke zadataka iz maternjeg jezika i matematike za polaganje završnog ispita u osnovnim školama su gotove.

Zbirke je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a štampane su i na jezicima nacionalnih manjina (mađarskom, albanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i bugarskom).
Osmaci će imati testove na kojima će biti 50 odsto poznatih zadataka iz zbirki, 25 odsto zadataka koji će đacima biti delimično poznati i 25 odsto nepoznatih zadataka. Od maksimalnih 100 poena uspeh đaka od petog do osmog razreda „nosiće“ 60 bodova, a 40 poena mogu dobiti na završnom ispitu. Svaki ispit će trajati dva sata, a biće raspoređeni u dva dana.
Učenici osmog razreda su prva generacija koja će u junu ove godine polagati završni ispit. Za razliku od prethodnih godina, završni ispit je sada obavezan za sve đake. Pored svedočanstva koje đaci dobijaju kada završe osnovnu školu, dobiće i posebno svedočanstvo o položenom završnom ispitu. Konačni oblik završni ispit treba da dobije u školskoj 2013/2014. godini. Tada će svi zadaci biti nepoznati, a osmaci će uz testove iz srpskog jezika i matematike polagati još jedan kombinovani test koji će činiti pitanja iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije. Konačan oblik završnog ispita u osnovnim školama polagaće generacija učenika koji sada pohađaju peti razred.

Priredila M.T. (izvori: Vreme, Politika, Ministarstvo prosvete)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija