Izbor za sportistu godine opštine Bečej: Dejan Terzić i Hermina Lukač najbolji u 2010. godini

  04 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U četvrtak 27. januara u sali Gradskog pozorišta u Bečeju, u organizaciji lokalne samouprave održana je dodela nagrada najboljim sportistima, sportistkinjama, sportskim ekipama, klubovima, sportskim radnicima i sponzorima u opštini Bečej u protekloj 2010. godini. Za najboljeg sportistu proglašen je reprezentativac Srbije, kajakaš Dejan Terzić, dok je za sportistkinju izabrana kuglašica Vojvodine iz Bačkog Gradišta, Hermina Lukač.

Odluku o najboljima donela je Komisija za sport koju su činili Lajoš Berta, dopisnik Sportskog žurnala, Slobodan Malešev, dopisnik Radio Novog Sada i Večernjih novosti, Igor Stepanov, novinar Bečejskih dana, Dalibor Stojšić, novinar bečejskog Radio Aktiva, Goran Strajnić, savetnik predsednika za omladinu i sport, Vladan Filipčev, glavni i odgovorni urednik Bečejskog mozaika i Vlastimir Jankov, dopisnik Sporta i Dnevnika, koji je bio i predsednik komisije, a priznanja najboljima su uručili savetnik predsednika za sport i omladinu Goran Strajnić, Marko Avramov, pokrajinski sekretar za sport i Pe-
ter Knezi, predsednik opštine, koji je govorio o teškoj situaciji sportskih klubova koja je posledica ekonomske krize, kao i o sportskim objektima koje je neophodno sanirati i izgraditi (sportski centar „Mladost“ i fiskulturna sala u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“), i istakao je da je lokalna samouprava u okviru svojih mogućnosti pomagala sport i sportiste i da će tako biti i u narednom periodu, jer postoji opravdanje, a to su sjajni rezultati koji bečejski sportisti postižu na domaćim sportskim terenima ali i na međunarodnoj sceni.
Nakon kratkog programa u kojem su učestvovali članovi kulturno-umetničkih društava „Petefi Šandor“ i „Đido“, počelo je proglašavanje najboljih.

Mlađe pionirke

Za najbolju mlađu pionirku izabrana je karatistkinja Una Obradović, koja je bila članica reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Pragu, gde je u ekipnoj konkurenciji osvojila bronzanu medalju u katama. Tokom protekle godine osvojila je ukupno 11 medalja.
Drugo mesto osvojila je plivačica Ana Jeftenić, koja je, između ostalog, oborila 14 državnih rekorda u uzrastu do 10 godina, okitila se u izbornoj godini sa 66 medalja i na četiri plivačka mitinga proglašena je najuspešnijim takmičarem. Treće mesto pripalo je kajakašici Biljani Relić, koja je pokrajinska i državna prvakinja u disciplinama MK-1 i MK-2 na 500 i 1.000 metara.

Mlađi pioniri

U kategoriji mlađih pionira za najboljeg je proglašen džudista Marko Simić koji je pokrajinski i državni prvak u svom uzrastu, i u izbornoj godini zaslužio je 17 medalja na raznim takmičenjima.
Drugo mesto osvojio je kajakaš Armin Kovač, pokrajinski prvak i vicešampion države u disciplini MK-1 na 1.000 metara.
Treće mesto pripalo je Akošu Benkeu, članu Stonoteniskog kluba Vojvodina iz Bačkog Gradišta, koji je trećeplasirani na pojedinačnom prvenstvu države u uzrastu do 8 godina i pobednik na 11 turnira.

Pionirke

Najbolja pionirka je kuglašica Hermina Lukač, koja je osvojila srebrnu medalju u parovima na Svetskom pionirskom prvenstvu u Rijeci, državna je prvakinja u pojedinačnoj konkurenciji, najbolja na Kupu Srbije i vicešampionka države u kombinaciji za svoj uzrast.
Drugo mesto pripalo je Marini Matić, seniorskoj prvakinji države u daljinskom plivanju na 5 i 10 kilometara, pobednici na nekoliko plivačkih maratona, i uspešnoj plivačici na kraćim deonicama u bazenu.
Treće mesto je osvojila kajakašica Katarina Radanović, državna prvakinja u MK-1 na 500 metara, vicešampionka države u disciplini MK-2 na 1.000 metara, MK-4 na 500 i 1.000 metara i trećeplasirana u MK-1 na 1.000 metara.

Pioniri

U konkurenciji pionira po mišljenju komisije najbolji je džudista Kornel Sabo, koji je tokom minule godine učestvovao na 14 takmičenja i osvojio 13 medalja, a najznačajnije su bronza sa državnog i srebro sa pokrajinskog prvenstva.
Drugo mesto osvojio je kajakaš Dalibor Belić, vicešampion države MK-2 na 500 metara i trećeplasirani u istoj disciplini na pokrajinskom prvenstvu.
Treće mesto pripalo je plivaču Aronu Šinkoviču koji se tokom protekle sezone 32 puta penjao na pobedničko postolje.

Kadetkinje

Kuglašica Vojvodine iz Bačkog Gradišta Tijana Kaćanski, koja je osvojila treće mesto na državnom pojedinačnom prvenstvu u kombinaciji, što ju je svrstalo na listu kandidata za kadetsku reprezentaciju Srbije, proglašena je za najbolju sportistkinju u konkurenciji kadetkinja za 2010. godinu na teritoriji opštine Bečej.
Drugo mesto osvojila je karatistkinja Andrea Terek koja se okitila sa 22 medalje, polovinu je osvojila na međunarodnim takmičenjima, a na državnom prvenstvu Šotokan Karate saveza Srbije osvojila je srebro.
Treće mesto pripalo je odbojkašici Stasiji Stojkov, koju krase talenat i kvalitet, što joj omogućava da se ravnopravno nosi i u konkurenciji starijih.

Kadeti

Najbolji kadet je džudista Robert Sabo, čiji je najvredniji rezultat u izbornoj godini bronza sa Balkanskog kadetskog prvenstva. Isto odličje osvojio je i na državnom prvenstvu, kao i na Prvenstvu Vojvodine, ali u juniorskoj konkurenciji, dok je u svojoj uzrasnoj kategoriji pokrajinski prvak.
Drugo mesto pripalo je kik- -bokseru Nemanji Krstinu, državnom i pokrajinskom prvaku u ful kontaktu i učesniku Svetskog prvenstva.
Trećeplasirani je plivač Tamaš Farkaš, koji se izborio za status kadetskog reprezentativca Srbije. Podjednako je dobar u bazenskom i daljinskom plivanju.

Juniorke

U konkurenciji juniorki za najbolju je proglašena kuglašica Tanja Slavnić, prvakinja na pojedinačnom kupu Srbije i članica reprezentacije Srbije, koja je potvrdila kvalitet i na nekoliko pozivnih turnira.
Drugo mesto osvojila je kuglašica Nina Kaćanski, dvostruka vicešampionka u svom uzrastu na pojedinačnom državnom prvenstvu i u kombinaciji, a treća je sportska plesačica Aleksandra Radić, trećeplasirana na državnom prvenstvu i drugoplasirana na jednom od kvalifikacionih nastupa za Svetsko prvenstvo u verziji IDF.

Juniori

Epitet najboljeg juniora poneo je bilder Arpad Balaša, koji je na devet takmičenja protekle godine osvojio sedam zlatnih i dve srebrne medalje. Njegov najbolji rezultat je to što je objedinio titule juniorskog državnog prvaka u obe bodi-bilding federacije, kao i sedmo mesto na Svetskom prvenstvu.
Drugo mesto osvojio je Šebešćen Šinkovič, koji se protekle sezone 27 puta penjao na pobedničko postolje, a od boljih rezultata izdvajaju se nastupi na Prvenstvu Srbije: 2. mesto na 200 metara leđno i 3. mesto na 100 metara leđno i 400 metara kraul.
Treće mesto pripalo je kuglašu Nikoli Vukadinovu, koji je između ostalog osvojio 2. mesto na pojedinačnom kupu Srbije.

Seniorke

Najbolja seniorka je kuglašica Isidora Šibul, koja se rezultatima izborila za status reprezentativke Srbije, a šampionska titula na državnom prvenstvu u disciplini sprint izbacila ju je u prvi plan.
Drugo mesto osvojila je džudistkinja Danijela Pavić, u minule dve godine najbolja sportistkinja bečejske opštine koja je u izbornoj godini zbog povrede imala manji broj nastupa, a samim tim i mogućnost da potvrdi kvalitet na tatamiju. Ipak, uspela je da osvoji bronzu na državnom prvenstvu u kategoriji do 48 kilograma.
Treće mesto pripalo je kajakašici Jovani Kikić koja je prethodnih godina imala daleko bolje rezultate, a do ovogodišnje nominacije stigla je zahvaljujući trećem mestu na pokrajinskom prvenstvu u dvosedu sa klupskom koleginicom Tanjom Božić na 200 metara, ali je na osnovu „minulog rada“ komisija dala prednost Jovani Kikić.

Seniori

Jednoglasnom odlukom komisije, za najboljeg sportistu opštine Bečej u 2010. godini u seniorskoj konkurenci-
ji proglašen je kajakaš Dejan Terzić koji je bio član dvoseda na 200 metara u finalnoj trci na evropskom prvenstvu, a na domaćoj sceni stigao je do dva šampionska lovora i to u jednosedu na 500 metara i četvercu na 200 metara, a kao član četverca na 500 metara poneo je epitet vicešampiona. Član je novoformiranog reprezentativnog četverca, koji ove sezone juri normu za Olimpijske igre naredne godine u Londonu.
Drugo mesto osvojio je kajakaš Marko Novaković, koji je, vozeći finalnu trku na evropskom prvenstvu u K-2 na 200 metara, stigao do 7. mesta. Na domaćoj sceni bio je član šampionskog četverca na 200 metara i vicešampionskog na 500 metara, a srebrna medalja pripala mu je i u jednosedu na 200 metara.
Treće mesto pripalo je kuglašu Zoranu Gužviću, koji je, između ostalog, na pojedinačnom prvenstvu države u disciplini sprint stigao do bronzane medalje.

Najbolji trener

U ovoj kategoriji dodeljene su tri ravnopravne nagrade, a dobili su ih Vladimir Živanović, koji već nekoliko godina vodi brigu o mlađim kategorijama bečejskih kajakaša, a o stručnosti njegovog rada najbolje svedoče rezultati koje najmlađi Bečejci postižu. Njegovi puleni su ekipni prvaci Vojvodine, šampioni Srbije i osvajači Lige mini-kajaka Srbije; Milan Kaćanski, koji je postao uspešni trener, pogotovo u radu sa mlađim kategorijama, a potvrda toga je činjenica da je Kuglaški savez Srbije upravo Bačko Gradište odredio da bude baza mlađih kategori-
ja kuglaša u Srbiji. Pod njegovim vođstvom Bačkogradištanke su se plasirale u Prvu ligu Srbije i mada im je starosni prosek oko 17 godina, beleže izvanredne rezultate u konkurenciji daleko starijih rivalki; i Šandor Poljak kojem se isplatio višegodišnji trud sa izuzetno mladim stonoteniserkama koje su izborile plasman u Drugu saveznu ligu, a na zvaničnim prvenstvima i brojnim pozivnim turnirima, devojčice i dečaci o kojima on vodi brigu beleže zapažene rezultate.

Sportski radnik

Plaketu i diplomu dobio je Milan Rakić koji je višegodišnji aktivista na Radničko-sportskim igrama, a u poslednje vreme je aktivan i na organizacionim poslovima u bečejskom elitnom ligašu, Klubu malog fudbala Bečej 2003.

Specijalna priznanja za sportiste sa invaliditetom

Ova nagrada pripala je članovima kluba borilačkih veština „DOJO“, sestri i bratu Kristini i Marku Velemirovu, koji su na karate prvenstvu Srbije za osobe sa invaliditetom u Zrenjaninu stigli do šampionskih zvanja.

Hermina Lukač

Kuglašica bačkogradištanske Vojvodine i pionirska reprezentativka Srbije Her-mina Lukač, koja je svetski vrednim rezultatom i titulom vicešampiona sveta u paru, kao i uspešnim nastupom u starijim uzrasnim kategorijama potvrdila talenat, s pravom je ponela zvanje najbolje sportistkinje opštine Bečej u 2010. godini.
O ovom priznanju mla-
da sportistkinja neposredno posle svečanog dodeljivanja priznanja između ostalog je rekla: „Veoma sam zadovoljna ovom nagradom, ni slutila nisam da ću postati najbolja sportistkinja u opštini, dok moram priznati da sam očekivala da ću dobiti nagradu u konkurenciji pionirki. U narednom periodu ću se potruditi da radom i trudom ostvarim još bolje rezultate na narednim turnirima“.

Sportska ekipa

Za najbolju ekipu u opštini proglašeni su najmlađi članovi Kajak kanu kluba Bečej, koji su u 2010. godini osvojili trostruku krunu, jer su postali ekipni šampioni države, pokrajinski prvaci i osvajači Lige mini-kajaka Srbije.
Drugo mesto osvojile su kuglašice Vojvodine iz Bačkog Gradišta, koje su postale članice Prve lige Srbije, i kao najmlađi sastav, uspešno se nose sa iskusnijim rivalkama i trenutno zauzimaju poziciju u sredini prvenstvene tabele.
Treće mesto pripalo je kadetima Fudbalskog kluba Bečej Old gold, koji su u protekloj sezoni izborili plasman u Kvalitetnu Vojvođansku ligu.

Sponzori - donatori

Nominovana su i nagrađena plaketama i diplomama tri kolektiva za nesebičnu pomoć koju su pružili sportskim klubovima, a to su: Apoteka „Higija“, „Bečejprevoz“ A.D, i PIK „Bečej“ A.D.

Dejan Terzić

Kajakaš Dejan Terzić iza sebe ima izuzetno plodnu godinu. Osvojio je titulu šampiona u jednosedu na 500 metara i četvercu na 200 metara, a postao je i vicešampion sa istom posadom klupskog četverca na 500 metara. Uz to bio je i finalista evropskog prvenstva, a krajem prošle godine izabran je za reprezentativni četverac, kojem ove godine predstoji borba za ispunjenje olimpijske norme.
U želji da čujemo utiske i komentar o dodeli priznanja, uspeli smo da dođemo do Dejana Terzića koji nije prisustvovao svečanom proglašenju izbora sportiste, jer se nalazi na pripremama sa reprezentacijom u Antaliji:
„Zahvaljujem se na ovom velikom priznanju za najboljeg seniora i sportistu Bečeja! Polaskam sam ovom nagradom i čast mi je što sam izabran za najboljeg među sportistima! Čestitam ovom prilikom svim učesnicima na osvojenim nagradama, i nadam se da će konkurencija biti sve jača u narednim godinama, i da ćemo mi kao sportisti uvek stvarati slatke muke žiriju koji mora da uporedi neuporedivo i izmeri nemerljivo kada je potrebno ’pronaći’ najboljeg. Ova nagrada je svakako velik motiv za dalje napredovanje i postizanje boljih rezultata, žao mi je što nisam bio u prilici da primim ovo priznanje. Ali pripreme za novu sezonu su već počele. Ova godina je značajna i zbog ispunjenja norme za Olimpijske igre“, rekao je Terzić.
Najbolji sportista opštine Bečej za 2010. godinu je dodao: „Trenutno se za Prvenstvo sveta pripremam u Turskoj sa Milenkom Zorićem, Ervinom Holpertom i Aleksandarom Aleksićem sa kojima veslam kajak četverac u olimpijskoj disciplini na 1.000 metara. Sparing partneri su nam Dejan Pajić i Duško Stanojević, koji se pripremaju u kajaku dvosedu i prošle sezone su se okitili bronzanom medaljom i četvrtim plasmanom na Svetskom prvenstvu u disciplinama na 500 i 1.000 metara. Uz podršku Sportskog saveza, opštine Bečej i sugrađana, mislim da Olimpijske igre nisu nedostižne, već potpuno realan cilj! A ove godine se nadam da ćemo da se vidimo na velikim takmičenjima, jer Prvenstvo Evrope je u Beogradu, a Svetsko prvenstvo u Segedinu, pa ko voli letnje sportove na vodi nadam se da će doći da pruži podršku svim sportistima koji brane naše boje“.

Sportske organizacije

Pehar i diploma pripali su Kajak kanu klubu Bečej, jer u poslednjih nekoliko godina ovaj klub beleži uzlaznu liniju u svim segmentima rada. Pored zapaženih takmičarskih rezultata, komisija je ocenila, i to je prevagnulo, da su u ovom klubu aktivne sve uzrasne kategorije počev od škole kajaka, preko takmičarskih ekipa mlađih pionira, pionira, kadeta, juniora i seniora, do ekipe veterana i rekreativaca.

Posebna priznanja

Risto Babić – sada džudista novosadske Slavije, kao reprezentativac Srbije je na Balkanskim igrama za juniore osvojio bronzu u kategoriji do sto kilograma. Isti rezultat postigao je i na juniorskom državnom prvenstvu.
Vilmoš Zavarko – već duži niz godina internacionalac, sada član jednog od najboljih evropskih klubova, slovačkog šampiona Sport iz Podbrezove. U minuloj godini je potvrdio svoj kvalitet u svetskom kuglanju, jer je osvojio dva zlata i srebro na pojedinačnom Svetskom prvenstvu za seniore u Austriji i dva zlata na Juniorskom svetskom prvenstvu u Rijeci, čime je obogatio svoju kolekciju od trinaest titula svetskog prvaka u raznim uzrasnim kategorijama.
Adriana Knežević – članica prve petorke seniorske ženske reprezentacije u košarci. Nekoliko godina unazad bila je internacionalka u Španiji i Italiji, a od pre više od nedelju dana igra u francuskoj eliti.
Strahinja Nićić – sada član pančevačkog Sportika, spada u grupu najtalentovanijih kajakaša Srbije i pred njim je velika sportska perspektiva. Stalni je član juniorske reprezentacije.
Borislava Beba Perić-Ranković – najbolje rangirana evropska stonoteniserka u kategoriji osoba sa invaliditetom, a jesenas je to potvrdila na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, gde je u ekipnoj konkurenciji osvojila srebro, a u pojedinačnoj bronzu.
Čaba Silađi – svojevremeno ga je Plivački savez Srbije proglasio za najboljeg plivača u zemlji. Niz godina dominira u disciplini prsno, a od ovog uzornog studenta i plivača se tek očekuju vrhunski rezultati.
Marko Tomićević – danas kajakaš Zemuna i standardni reprezentativac Srbije. Spada u najperspektivnije kajakaše Evrope. U ovoj godini ga očekuje veliko iskušenje, jer treba da ispuni olimpijsku normu u jednosedu i obezbedi učešće na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Vukašin Ljubojev

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija