Velimir Cvejanov, direktor Gradskog pozorišta: Pravo na optimizam i ambiciozne planove

  14 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaposleni u Gradskom pozorištu su protekle godine bili vredni, i po rečima direktora Velimira Cvejanova, iako su imali minimalne resurse „omogućili smo da i u ovako teškim okolnostima učinimo kvalitativni korak napred“.

Bez obzira na smanjene finansije pozorište je radilo, organizovane su predstave, koncerti, tribine, Majske igre.
- Radom pozorišta u prošloj godini u celini sam zadovoljan. S jedne strane, resursi kojima raspolažemo, pre svega tehnički i materijalni, iako oskudni, omogućili su da i u ovako teškim okolnostima učinimo kvalitativni korak napred. Istovremeno, kadrovski potencijali, uz neka „pojačanja“ kada dođu obećana bolja vremena, uz sadašnju dobru pozicioniranost naše ustanove u okvirima Vojvodine, Srbije i regiona, daju pravo na optimizam i obavezu za ambicioznije planove.

Da li ste ostvarili sve što ste planirali?

- Plan za 2010. godinu rađen je u krajnje negativnom materijalnom i finansijskom ambijentu, bez naznaka da nas nešto bolje može očekivati u toku godine. Dakle, planirali smo realno, znajući da možemo računati na skromna sredstva, kako budžetska, tako i vanbudžetska. S obzirom na to, realizovano je mnogo više nego što smo očekivali. Ono što je najbitnije - rad sa decom i mladima u okviru Kreativnog centra, realizovan je u potpunosti. Imali smo kontinuitet u radu, napravili smo kvalitetne i uspešne predstave, ostvarili zapažene plasmane. Najmlađi glumci su prošli kroz školicu glume, koju je vodila Aneta Tucakov, predstavivši se publici na kraju sezone. Oni nešto stariji, već „stasali“ glumci, izveli su, za svoj uzrast zadivljujuće zrelo i glumački odgovorno predstavu „Baš čelik“, u režiji Igora Pavlovića. Posebno smo ponosni na uspešan rad Dečijeg dramskog studija na mađarskom jeziku. Deca iz ove trupe, iako su prvi put ozbiljno nastupali na pozorišnim daskama, uspešno su prebrodila sve prepreke, sjajno se predstavivši na Majskim igrama predstavom „A mi világunk“ u režiji Judite Ferenc. O tome govori i da je Dalia Rajšli osvojila posebno priznanje za glumačko ostvarenje na Majskim igrama. Dramski studio mladih je predstavom „Gavrilo“, koju je priredila i adaptirala koleginica Mirjana Kolundžić Kuzmanović, postigao nešto što je za naše uslove nezamislivo. Salu našeg pozorišta napunili su nekoliko puta, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu uspešno su gostovali širom Vojvodine, a na Palilulskom festivalu u Beogradu pobrali su skoro sve nagrade, ostvarivši time uspeh vredan pažnje. Pažnju, komplimente i pohvale pobrali su svuda gde su se pojavili.

Klavir za 100 dinara

Organizovali ste i akciju „Klavir za 100 dinara“.
- Gradski hor je uspešno nastavio sa radom, a ova sezona bila je podređena akciji „Klavir za 100 dinara“. Dragocena inicijativa, potekla od Tamare Krajtmar, da se nizom koncerata prikupi bar deo sredstava za kupovinu kvalitetnog klavira, potrajaće do proleća ove godine. Tada ćemo, nadam se, uspeti da nabavimo instrument koji će značajno olakšati organizaciju kvalitetnih muzičkih sadržaja u našoj sali.

Šta od planiranog nije realizovano?

- Ono čime možemo biti nezadovoljni, jeste mali broj gostujućih predstava. No, pošto subvencija za ulaznice nema, ekonomska situacija je odlučujuće uticala na skromniju ponudu gostujućih predstava. Iz istih razloga, zbog besparice, propustili smo učešće na nekoliko festivala u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Sloveniji. Takođe, u pozorišnom klubu imali smo mali broj nastupa afirmisanih grupa, koje bi sigurno imale svoju publiku. S druge strane, pružena je šansa svim bečejskim mladim i neafirmisanim bendovima da se predstave svojim sugrađanima, a zavidan nivo kvaliteta pružaju i održavaju redovni nastupi Fingerbenga, našeg kućnog benda. Ni Gradski hor nije nastupao dovoljno na gostovanjima, jer žanrovski raznovrstan, za naš hor karakterističan repertoar, iziskuje adekvatnu tehničku podršku, koja je ove godine bila preskupa za nas. No, žal za propuštenim nadoknađuje ono što smo realizovali, a da nije bilo planirano. Za nas u pozorištu je istorijski događaj predstava „Sabrana dela Viljema Šekspira – ukratko“, koju smo uradili u koprodukciji sa Pozorištem mladih iz Novog Sada i dramskom trupom „Arteria“. Koliko nas je u drugim segmentima kao zla kob pratila besparica, toliko su se povoljne okolnosti uspešno sklopile da zajedničkim naporom izvedemo ovu glumačko-rediteljsku bravuru trojice briljantnih profesionalaca, Igora Pavlovića, Đorđa Simića i Zoltana Molnara. Ova predstava je već sada pravi hit u Novom Sadu, pozivi za gostovanja su brojni, tako da možemo bez lažne skromnosti reći da smo na najbolji moguć način započeli profesionalnu produkciju u našoj kući.

Kakvi su vam planovi za 2011. godinu?

- Uspostavljen i dobro uhodan sistem rada u Gradskom pozorištu omogućava nam da i nadalje radimo bez nepotrebnih improvizacija. Čeka nas, dakle, produžetak rada sa decom i mladima, brojne nove predstave, izložbe, koncerti, gostovanja, produžetak vrlo uspešne i dragocene saradnje sa svim predškolskim i školskim ustanovama, brojnim udruženjima građana... Sa zadovoljstvom najavljujem saradnju sa Narodnim pozorištem iz Kikinde, koje će nam ove sezone biti okosnica gostujućeg repertoara. Puna pažnja biće posvećena apliciranju na konkurse, kako bi se prevazišla besparica, a veliku nadu polažemo u projekte prekogranične saradnje sa Republikom Hrvatskom. Pored toga, očekuje nas i zaokruživanje početka profesionalne produkcije izvođenjem predstave „Greta“ na mađarskom jeziku - rekao je Velimir Cvejanov.

M.T.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija