Saopštenje Građanske Vojvodine: Praznično širenje nacionalne mržnje

  14 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Građanska Vojvodina“ upozorava javnost da su i ove godine pravoslavni verski praznici u pojedinim sredinama u Vojvodini iskorišćeni za širenje nacionalističke histerije i mržnje, kao i za direktne i indirektne uvrede i pretnje predstavnicima raznih nacionalnih zajednica.

To je naročito bilo primetno u Subotici, gde su organizovane grupe izgrednika, sa prepoznatljivom klerofašističkom kostimografijom, vređali građane nesrpske nacionalnosti i pretili im pesmama tipa: „Mađarice, pripremi salate, biće mesa - klaćemo Hrvate!” Takođe, uvredljive parole izvikivane su i ispred konzulata Hrvatske u Subotici. Celokupna atmosfera promocije sile i nasilja u Subotici upotpunjena je artiljerijom - petardama, ali i pucnjima iz pištolja i sačmarica. Nasilje i sila posebno su iskazivani u naseljima gde uglavnom žive pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica. I sve se to dešavalo na hrišćanski praznik mira - na Badnji dan i na Božić?!
Nije tajna da iza ovih grupa izgrednika i nasilnika stoje pojedine esktremističke političke i delovi duhovnih organizacija, koji se skrivaju iza prideva „srpski”, „svetosavski”, koji se skrivaju iza velikog hrišćanskog praznika, ružeći na najgori mogući način i tradiciju većinskog naroda u Vojvodini.
Ono što nas čudi jeste činjenica da nadležni državni organi ne reaguju na ove pojave i ne kažnjavaju nasilničko ponašanje, koje ima za cilj da zaplaši građane, odnosno da seje mržnju i strah. Čudi nas i medijska ignorancija i prećutkivanje ovih događaja.
Ni u kom slučaju se ne sme dozvoliti da Vojvodina postane poligon za ispoljavanje frustracija jedne promašene i poražene politike koja je svih ovih godina živela od mržnje, nasilja i straha. Pozivamo sve institucije i činioce društvenog života da osude ovakvo ponašanje i da se aktivnije uključe u stvaranje društva u kojem nije dozvoljeno nasilničko ponašanje, u kojem nije dozvoljeno vređati i pretiti bilo kome, a posebno ne pripadnicima manjinskih zajednica i marginalizovanih grupa.

Građanska Vojvodina
Inicijativu vojvođanskih nevladinih organizacija
„Građanska Vojvodina” čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine,
Centar za regionalizam, Novi Sad,
Centar za razvoj civilnog društva Zrenjanin,
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad,
Građanski fond „Panonija”, Novi Sad,
Otvoreni licej, Sombor,
Zelena mreža Vojvodine,
Građanska akcija, Pančevo

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija