Mesne zajednice: Projekti vredni 14 miliona

  03 decembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio je oko 14 miliona dinara za realizaciju projekata za uređenje atarskih puteva i odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, sa kojima su konkurisale sve mesne zajednice opštine Bečej. Ugovori između Sekretarijata i predstavnika mesnih zajednica potpisani su 23. novembra, a rok za realizaciju projekata je 1. decembar 2011. godine.

Mesna zajednica „Bratstvo jedinstvo“ (III MZ) je konkurisala sa projektom za uređenje atarskog puta.
„U pitanju je atarski put iza Boldižarovog salaša koji izlazi na Topolski put, dužine 1.135 metara. Vrednost idejnog projekta za uređenje atarskog puta je 1,9 miliona dinara, a pokrajinski sekretarijat nam je odobrio 1,5 miliona dinara, tako da za realizaciju celokupnog projekta nedostaje oko 450.000 dinara. Nadam se da će nam lokalna samouprava pomoći i da će obezbediti sredstva koja nedostaju. Čim pokrajinski sekretarijat prebaci sredstva opštini, a ona je po ugovoru dužna da u roku od 24 časa ta sredstva prebaci na račun mesne zajednice, raspisaćemo tender za izvođača radova. Međutim, radovi će verovatno početi na proleće kad vremenski uslovi to budu dozvolili. Projektom je predviđeno da se na put stavi tucanik ili kamen. Pored toga, sada smo se kod istog sekretarijata prijavili na konkurs sa projektom za uređenje pijace u Novom selu, odnosno za drugu fazu kojom bi se preostali deo pijace stavio pod krov“, rekla je Žužana Šliter, sekretarka treće mesne zajednice.
Prema informacijama dobijenih od Predraga Spasića, sekretara Mesne zajednice Radičević, pokrajinski sekretarijat je ovoj mesnoj zajednici odobrio dva miliona dinara za projekat odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.
„Tek kad se urade javne nabavke i vidimo kakve su ponude, znaćemo da kažemo koliko će moći da se uradi sa dva miliona dinara. Imamo postojeće kanale koje treba očistiti i onda eventualno prokopati nov“, rekao je Spasić.
Mesna zajednica Mileševo, rekao je njen sekretar Radomir Pećanac, konkurisala je sa dva projekta i oba su prihvaćena. Jedan projekat se odnosi na uređenje atarskih puteva, za koji je odobreno dva miliona dinara, koliko i za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.
„Projektom je obuhvaćeno uređenje četiri atarska puta ukupne dužine 1.665 metara. Pošto svi ti atarski putevi izlaze na glavni put Bečej-Bačka Topola, predviđeno je uređenje zemljišta i nasipanje tucanikom po 100 metara svaki, u onom delu koji se naslanja na glavni put, da to bude otresište kada traktori izlaze iz njiva, da ne iznose blato na put zbog bezbednosti saobraćaja. Što se tiče odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, tu smo predvideli iskopavanje jednog kanala dužine 700 metara, koji bi odveo vodu do velikog kanala za prijem viška vode. Realizacija projekata treba da se završi do 1. decembra 2011. godine, a predviđeno je da novac dobijemo u proleće sledeće godine, međutim, sve to zavisi od priliva sredstava u pokrajinski budžet, i to je navedeno u ugovoru. Projektnu dokumentaciju imamo, a kad dobijemo sredstva, opštinska komisija raspisuje tender, bira se najbolji izvođač sa kojim se potpisuje ugovor, zatim se potpisuje ugovor sa nadzornim organom i onda možemo da pristupimo radovima“, objasnio je Pećanac.
Mesna zajednica Bačko Gradište je takođe konkurisala sa dva projekta, ali, prema rečima Zoltana Petera, sekretara ove mesne zajednice, prihvaćen je samo projekat za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.
„Prihvaćen je projekat za izmuljivanje kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje G-2, dužine oko 5.350 metara. Celokupan iznos projekta je oko 1,9 miliona dinara, a od Sekretarijata nam je odobreno 1,5 miliona dinara. Razliku sredstava po projektu bi trebala da finansira opština od novca koji dobija za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta“, rekao je sekretar Mesne zajednice Bačko Gradište.
Prema rečima Edvina Karoljia, sekretara Mesne zajednice „Todor Dukin“ (II MZ), projekat za uređenje atarskog puta na potezu od fabrike „8. oktobar“ do Srbobranskog puta u dužini od 1.550 metara, koji bi bio posut tucanikom, vredan je 6 miliona dinara i njegovu realizaciju bi trebalo da finansira pokrajinski sekretarijat i lokalna samouprava (50:50 posto).
„Na konkursu smo za ovaj projekat tražili tri miliona, a odobreno nam je 1,5 miliona dinara. Nadam se da će drugi deo obezbediti opština iz sredstava od izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, jer je uređenje ovog puta u interesu poljoprivrednika, ali je važno i zbog bezbednosti u saobraćaju“, rekao je Karolji.
Sa dva projekta konkurisala je i Mesna zajednica Bačko Petrovo Selo. Sekretar mesne zajednice Zoltan Kiš je rekao da su za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta odobrena sredstva u iznosu od 1,9 miliona dinara. U pitanju je čišćenje i iskopavanje kanala van naseljenog mesta u dužini od 2,5 kilometra, što će omogućiti odvođenje atmosferskih i podzemnih voda u postojeći kanal, da ne bi dolazilo do plavljenja ritske zemlje.
I Mesna zajednica „Ivan Perišić“ je konkurisala sa projektom za uređenje atarskog puta dužine 980 metara. U pitanju je produžetak Sutjeske ulice do dolme u blizini „žute kuće“, čija je projektna vrednost 2,4 miliona dinara, međutim, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nije odobrio sredstva za ove radove.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija