Skupština Vojvodine: Nagrada za toleranciju Bečeju

  19 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opština bečej i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i novinar agencije Beta, su dobitnici godišnjih nagrada za toleranciju, koje dodeljuje Skupština Vojvodine.

Na svečanosti u Bačkoj Topoli 16. novembra je predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši uručio godišnje nagrade Dinku Gruhonjiću i predsedniku opštine Bečej.
Egereši je rekao da se nagrade za toleranciju dodeljuju povodom Međunarodnog dana tolerancije pojedincima, lokalnim samoupravama i organizacijama koje su svojim delovanjem promovisale ljudska i manjinska prava i slobode, suživot i toleranciju: „Tolerancija nije stvar trenda, potrebni su nam stalni programi tolerancije, posebno među mladima. Za nas u Vojvodini skladan život, međusobno uvažavanje i poštovanje su naša sadašnjost, budućnost i put koji nema alternativu“.
Gruhonjiću je nagrada dodeljenja zbog višegodišnjeg ličnog, ali i angažmana Nezavisnog društva novinara na promociji demokratskih i građanskih vrednosti, kao i profesionalnog i odgovornog izveštavanja o temama koje propagiraju toleranciju, slobodu i pravo na različitost.
U ime opštine Bečej nagradu je primio predsednik opštine Peter Knezi zbog posebnog inovativnog pristupa koji ova lokalna samouprava sprovodi u radu sa mladima, u cilju očuvanja i negovanja tolerancije i skladnog suživota, navodi se u obrazloženju.

Nagrađeni

Nagrade za toleranciju uručene su četvrti put, a dosadašnji dobitnici bili su poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak, istarski župan Ivan Jakovčić, bivša predsednica mađarskog parlamenta Katalin Sili, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević, nemački grad Ulm i opštine Bačka Topola i Kovačica.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije u Bačkoj Topoli održana je i tribina pod nazivom „Živeti u toleranciji – izazov, trend, izbor ili odgovor”. Na tribini su govorili direktorka beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, glumica Mirjana Karanović, novinar i publicista Mihal Ramač i Dinko Gruhonjić.

B.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija