Smanjenje gubitaka vode u Južnobačkom upravnom okrugu: Oformljen međuopštinski tim za kontrolu

  22 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O kontroli i smanjenju gubitaka vode u Južnobačkom upravnom okrugu ubuduće će se brinuti međuopštinski tim oformljen na skupu prošlog četvrtka u velikoj sali gradske kuće u Bečeju, na kojem se, izmeću ostalog, raspravljalo o smanjenju troškova u komunalnim sistemima primenom modernih tehnologija.

Na skupu su govorili Darija Šajin, načelnica Južnobačkog upravnog okruga, Svetlana Karabaš, tehnička direktorka JP Vodokanal Bečej, Aleksandar Krstić, menadžer projekta GTZ, Jurica Kovač iz IMGD d.o.o. iz Samobora (Hrvatska), kao i Milorad Filipović i Dragana Vasić o projektu tehničke i kreditne podrške opštinskoj infrastrukturi MICLP.
Iz svake od jedanaest lokalnih samouprava Južnobačkog okruga izabrani su predstavnici koji će zajednički pokušati da smanje gubitke i poboljšaju kvalitet vodosnabdevanja u ovom delu Vojvodine. Izabrani članovi međuopštinskog tima su Ognjen Marković i Zoran Rađenović (Bač), Miroslav Rodić i Nenad Lalić (Bačka Palanka), Čedomir Rupar i Samuel Valo (Bački Petrovac), Žolt Galus i Svetlana Karabaš (Bečej), Vasilije Cogoljević i Đorđe Kendl (Beočin), Imre Gšveng i Milenko Rađenović (Vrbas), Goran Iđidov i Predrag Nađalin (Žabalj), Melanija Jerkov i Nemanja Macura (Srbobran), Milivoj Duvnjak i Aleksandar Andrić (Sremski Karlovci), Tibor Puškaš i Miroslav Stojičić (Temerin), Duško Kajtez i Stevica Stojičić (Titel).
Svetlana Karabaš, tehnička direktorka Vodokanala, o stanju u bečejskom vodovodu je rekla:
- Koliko znamo, mi smo prvi vodovod koji je izvršio kontrolu gubitaka vode u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom IWA - International water association (metodologija koja podrazumeva kompleksan pristup određivanja nivoa gubitka vode u zavisnosti od dužine mreže, broja priključaka, starosti, vrste i prečnika cevovoda, količine isporučene i fakturisane vode, udela potrošnje industrije u odnosu na domaćinstva). Tek kada i drugi vodovodi budu izvršili analizu gubitaka vode na ovaj način, moći ćemo međusobno da se poredimo. Ispitivanjem i određivanjem nivoa gubitaka vode u bečejskom vodovodu došli smo do saznanja da pripadamo četvrtoj kategoriji od ukupno četiri, sa ILI indeksom koji iznosi oko 11 (bezimeni koeficijent; prim. aut). U odnosu na vodovode u regionu, uprkos minimalnim investicijama u proteklih dvadeset godina, naš vodovod i nije toliko loš, jer postoje vodovodi u Rumuniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji su po tom faktoru lošiji od nas. Ovo nikako ne znači da treba da čekamo da se drugi vodovodi u Srbiji analiziraju u skladu sa ovom metodologijom, već krećemo u projekat koji podrazumeva neophodna ulaganja u smanjenje gubitaka od oko 140.000 evra u naredne četiri godine. Tada bismo faktor ILI sveli na oko 5,5, tj. fizičke gubitke bismo smanjili za 10 posto.

M.S.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija