Gradsko pozorište: Bogat program za narednu sezonu

  17 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon letnje pauze počele su pripreme za predstojeću sezonu u Gradskom pozorištu.

U toku je prijem novih članova u grupe dramskog studija Kreativnog centra, kao i u ansambl Gradskog hora. Prema informacijama dobijenih od v.d. direktora Gradskog pozorišta Velimira Cvejanova, u predstojećoj pozorišnoj sezoni, koja zvanično počinje od oktobra, na programu pozorišta biće predstave u okviru saradnje sa Narodnim pozorištem iz Zrenjanina, kao i lutkarske predstave za decu iz produkcije zrenjaninskog pozorišta. Pokrenuta je i inicijativa za saradnju sa Novosadskim pozorištem. Cvejanov očekuje pozitivan odgovor, te će bečejska publika biti u prilici da bar jednom mesečno pogleda predstave na mađarskom jeziku.
Početkom sezone će ponovo biti prikazane i predstave koje su urađene sa decom i mladima u dramskom studiju Kreativnog centra Gradskog pozorišta, „Gavrilo“ (sa kojom će se u međuvremenu ići na najmanje dva gostovanja), „Baš Čelik“ i „A mi világunk“, a za novembar je najavljena i premijera prve profesionalne pozorišne predstave Gradskog pozorišta u saradnji sa jednim pozorištem iz Novog Sada.
Biće nastavljen serijal humanitarnih koncerata „Klavir za sto dinara“, očekuju se i nastupi Gradskog hora, a u galeriji „Krug“ će se već po uobičajenoj dinamici održavati izložbe. Prostor pozorišnog kluba je rezervisan za koncerte, a predviđeni su i nastupi neafirmisanih mladih grupa iz Bečeja i drugih gradova.
Od januara je u planu da se ponovo pojavi mesečni štampani program Gradskog pozorišta.
Pored najave programskih dešavanja za narednu sezonu, Cvejanov je govorio i o drugim aktivnostima u pozorištu: „Spremamo čitav niz projekata koje ćemo poslati Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i Ministarstvu kulture, a u subotu treba da održimo sastanak sa umetničkim direktorom hrvatskog Narodnog kazališta iz Osjeka, kojim ćemo otpočeti prekograničnu saradnju u okviru IPA projekta, gde je grant veliki (oko 200.000 evra), tako da će i tu biti šta da se radi. Pokrenuli smo inicijativu i verujem da će ona uroditi plodom, da se Majske igre proglase za manifestaciju od posebnog značaja za Vojvodinu, što će povući za sobom mnoge pozitivne konsekvence. Na sledećem sastanku Upravnog odbora naše kuće podneću inicijativu da ono što zovemo velikom salom, dobije i svoje ime. Povod nije lep, ali to je život, mislim da je scena bečejskog pozorišta zaslužila da nosi ime Radoslava Zlatana Dorića i nadam se da će ta inicijativa biti prihvaćena. Sigurno će naš rad biti i primetan, još ako nas ’posluže’ konkursi i finansije i ako stanje u Bečeju krene nabolje, krenuće i nama, tako da verujem da ćemo programski uspeti sledeću sezonu da izdignemo iznad ove. Mislim da ćemo time stvoriti preduslove da pokrenemo i aktivnosti u kojima smo gurnuti u zapećak, a to je pre svega vezano za materijalno-tehnički položaj Gradskog pozorišta, odnosno za zgradu i opremu, jer polako dolazimo do momenta kada će ozbiljna adaptacija biti neophodna. Trenutno razmatramo koji je minimum neophodnih radova da se uredi deo donjeg foajea za potrebe ’Đida’, to jest za presvlačenje njegovih članova prilikom održavanja proba i nastupa, kao i da se revitalizuje pod u maloj sali gde se održavaju njihove probe, jer se od vlage pod ponovo ugiba. Sve ovo je dokaz da će adaptacija zgrade vrlo brzo biti neophodna.“

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija