Sredstva Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine: Prvo ulice i bušotina za banju

  10 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je spreman da u narednom periodu obezbedi 229.400.000 dinara za ulaganje u bečejsku infrastrukturu, rekli su predsednik opštine Bečej Peter Knezi i njegov zamenik Budislav Medurić u utorak na konferenciji za novinare.

Primarni projekti, čija realizacija treba da bude započeta već u ovoj godini, su sanacija ulica i puteva u opštini Bečej (u Bečeju 16 ulica, u Bačkom Gradištu 6, u Bačkom Petrovom Selu 8), koja staje 101.970.000 dinara, kao i početak bušenja bušotine iz koje bi se eksploatisala geotermalna voda za potrebe buduće bečejske banje, čiji je iznos 40.000.000 dinara.
Drugi veliki poduhvat u opštini za koji će Fond obezbediti 52 miliona dinara je rešavanje problema vodosnabdevanja. Tako će se za spajanje dva bunara i obezbeđenje konstantnog pritiska u njima u Bačkom Petrovom Selu biti dodeljeno 25.820.000 dinara, u Bečeju će se bušiti dva bunara vrednosti od 17.145.000 dinara, dok će se u Bačkom Gradištu bušiti jedan za koji je potrebno 8.700.000 dinara.

Rebalans budžeta

Prema najavama Knezija, zbog neravnoteže između budžetskih prihoda i rashoda, na sednici lokalnog parlamenta krajem septembra će verovatno biti usvojen rebalans opštinskog budžeta.

Za adaptaciju spomen kuće braće Tan izdvojiće se 20 miliona dinara, za renoviranje školske zgrade u Drljanu 7.655.000 dinara, za završetak druge faze renoviranja krova Doma kulture u Bačkom Petrovom Selu 1.975.000 dinara, za prvu fazu adaptacije i sanacije javne rasvete u Bačkom Petrovom Selu 2.907.000 dinara, za adaptaciju i sanaciju sportskih terena u OŠ „Šamu Mihalj“ 1.400.000 dinara, dok će za OŠ „Petefi Šandor“ biti potrebno 1.600.000 dinara. Tempo realizacije projekata će zavisiti od brzine akumuliranja novca u Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.
Medurić je naglasio da su u toku ili se uskoro očekuju i drugi radovi u opštini. Ovih dana se očekuje početak izgradnje poslovnog centra „Delta“ na prostoru preko puta autobuske stanice. U toku je zamena azbestnih vodovodnih cevi u Bečeju u ulicama Pece Ferenca, Čarnojevićeve, Hajduk Veljkove i Branka Radičevića, kao i prva faza projekta fiskulturne sale u OŠ „Petefi Šandor“. Izgrađene su i trafo-stanice u industrijskoj zoni, a dobijeno je i oko dva miliona dinara za laptopove za potrebe elektronske uprave.
Na novinarsko pitanje da li bi bilo bolje da su se naselja Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište priključila na gradski vodovod kako bi koristila vodu iz fabrike vode, umesto da se u tim naseljenim mestima buše novi bunari, Knezi je odgovorio da Vodokanal već ima takav projekat, ali se boji da je njegova realizacija, čak i uz pomoć AP Vojvodine, nemoguća, jer je vrednost projekta 15 miliona evra.

M.S.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija