Čišćenje zgrade Skupštine opštine: Mirisno i čisto - košta mnogo

  13 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji nalaže opštinskim upravama da maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme ne može biti veći od 4 zaposlena na 1.000 stanovnika prema poslednjem popisu stanovništva.

Ako opštine do 1. januara nisu ispunile obavezu smanjenja broja zaposlenih, zakonodavac je „neposlušnim“ lokalnim samoupravama trebao da smanji transfer sredstava iz budžeta Republike Srbije. Država nije saopštila podatke o tome da li se to i desilo.
U Bečeju je broj zaposlenih smanjen za 28 (opština, OSC „Mladost“, muzej, biblioteka i pozorište), 11 ljudi otišlo je u penziju, dok su preostalih 17 radnika (sve spremačice) dobili otkaz uz otpremnine, a od 1. februara trebali su biti zaposleni u Potisju d.o.o.
Predsednik opštine Peter Knezi je tada rekao da su se predstavnici opštine „dogovorili sa direktorom Potisja da će to preduzeće nama (opštini) fakturisati njihove usluge, a pošto će u takvom rasporedu poslova imati i uštede na radnom vremenu, spremačice će se koristiti i za raznošenje računa, a najverovatnije će im Potisje naći i poslove čišćenja zgrada, u dogovoru sa kućnim savetima“.
Opština je i posle 1. februara nastavila da plaća usluge čišćenja prostorija, ali ovoga puta preko faktura i računa. Da se ne radi o istinskoj racionalizaciji, ali ni uštedi radnog vremena, govore i podaci Odeljenja za finansije Opštinske uprave.
Po računima koje je Potisje ispostavilo opštini za rad spremačica, od februara do maja plaćeno je 877.813,20 dinara. Račun za februar iznosi 215.883,36 dinara, za mart 204.930, za april 231.303,6 i za maj 225.694,24 dinara. U junu je opštini upućen račun za rad spremačica na iznos od 244.621,08 dinara, ali taj račun još nije plaćen.

Plate spremačica u Potisju su lična stvar?

Tehnički direktor Potisja Čaba Štefaniga pozvao je u sredu novinara Bečejskog mozaika da obavi razgovor sa Miklošem Kevarijem u vezi sa pitanjima u zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Kevari je rekao da je u Potisju zaposlena 21 spremačica i da im se ugovori obnavljaju tromesečno. „Od tog broja njih pet rade po osam sati u opštini, šest u sportskom centru, u pozorištu dve, u biblioteci tri, po jedna u Bečeju, Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu, po jedna u Mesnoj zajednici Radičević i sve tri gradske i mesne zajednice“.
Na pitanje kolike su plate spremačica u Potisju i na zahtev da obezbedi novinaru uvid u dokumente u kojima se nalaze tražene informacije i fotokopiju tih dokumenata Kevari je rekao:
„To ne možete da dobijete, te dokumente kontrolišu oni koji su nadležni, a ovako vama ne mogu da dam jer su to lične stvari“. Na opasku da je Potisje u većinskom vlasništvu opštine Bečej i da građani imaju prava da znaju sve relevantne informacije, direktor Potisja je rekao da nije pravnik i da će kada popriča sa pravnom službom odrediti šta će raditi. 

Zgradu Skupštine opštine čisti pet spremačica, svakoga meseca rade iste osobe, a prema izveštaju o izvršenim časovima rada za obračun zarade, rade osam sati dnevno.
Dakle, opština Potisju za rad jedne spremačice mesečno plaća od 40.986 do 48.924,2 dinara.
Podatke o tome kolike su zaista plate spremačica u Potisju, koliko ih je u stalnom radnom odnosu i koje poslove rade osim čišćenja objekata Skupštine opštine i opštinskih ustanova, do utorka nismo mogli da dobijemo, jer direktor Mikloš Kevari sedam dana nije bio u firmi (barem su zaposleni tako rekli), ali smo podatke zatražili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
U izveštaju budžetske inspektorke koja je uradila eksternu reviziju poslovanja Potisja od 1. septembra 2008. do 31. decembra prošle godine, o kojoj smo opširno pisali u broju 514 od 30. jula, navodi se da su spremačice u Potisju prošle godine mesečno zarađivale 21.753,70 dinara neto.
Da li su od 1. februara spremačice u Potisju dobile povišicu ili ne, saznaćemo kada dobijemo odgovor od nadležnih u ovom preduzeću.

S.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija