Zakupljena državna zemlja: Opština dosad zaradila oko 20 miliona dinara

  02 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Veći deo poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini opština Bečej je ove godine – prvi put od 2006. godine, od kada postoji zakon kojim je predviđen zakup zemljišta u vlasništvu države – dala u zakup.

Po pravu prečeg zakupa bečejski stočari i PIK „Bečej“ su zakupili oko 5.000 hektara, a na licitaciji su lokalni poljoprivrednici platili cenu zakupa za još oko 3.779 hektara poljoprivrednog zemljišta. Za oko dve nedelje trebalo bi da se raspiše oglas i za drugi krug licitacije, kada će u zakup biti ponuđeno preostalih 623 hektara zemljišta. U drugom krugu nadmetanja mogu da učestvuju poljoprivrednici sa teritorije cele Srbije.
Zemljište je dato u zakup na tri i, u izuzetnim slučajevima, na dve, odnosno na godinu dana.
Predsednik komisije za davanje u zakup državnog zemljišta na teritoriji opštine Bečej Jaroslav Roman je rekao da su svi zakupci koji su učestvovali u prvom krugu licitacije već isplatili zakupninu, s tim što je sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede potpisana polovina ugovora, jer su neki od zakupaca uplatili celokupnu zakupninu, te su bili ispunjeni uslovi za potpisivanje ugovora, a drugi su nešto kasnije platili cenu zakupa i obezbedili jemca ili bankarske garancije, pa se ti ugovori još nalaze u Ministarstvu, ali će ovih dana biti podeljeni zakupcima.
„Komisija kojom predsedavam se susretala sa manjim problemima, s obzirom na to da se licitacija po prvi put sprovodi na teritoriji opštine, ali ti problemi su rešeni. Pretežno su postojali problemi formalne prirode, negde površine nisu bile tačno označene, pa je to ispravljeno, negde je bilo bespravnog upada u posed, ali je i to rešeno“, rekao je Roman.
Zakonom je predviđeno da 40 posto zakupnine pripada lokalnoj samoupravi. Opština je od davanja zemlje u zakup zaradila nešto više od 19 miliona dinara, ali je pre nekoliko dana na opštinski račun uplaćeno još nekoliko zakupnina, tako da je taj iznos nešto viši.
U vezi sa oko 5.000 hektara zemlje, koju su po pravu prečeg zakupa uzeli u arendu stočari i PIK „Bečej“, Jaroslav Roman je rekao da ugovori na osnovu prava prečeg zakupa nisu u nadležnosti njegove komisije, već Ministarstva poljoprivrede, ali je rekao da su svi stočari izmirili svoje obaveze (reč je o 19 ugovora). „Što se tiče PIK-a ’Bečej’, tu ima više ugovora, komisija nije učestvovala u postupku pripreme odluka za davanja u zakup na osnovu prava prečeg zakupa, ali imamo informacije da će ti ugovori biti realizovani. Radi se o dogovoru između Ministarstva poljoprivrede i PIK-a, sklapa se vansudsko poravnanje u pogledu regulisanja obaveza ove firme iz prethodnih godina. Po mojim saznanjima i to će biti regulisano. Što se tiče ugovora o zakupu zemljišta na osnovu prava prečeg zakupa, od regulisanja obaveza iz ranijih godina zavisi i davanje saglasnosti na ove odluke o davanju poljoprivrednog zemljišta u zakup po osnovu prava prečeg zakupa“.
Po nezvaničnim informacijama PIK bi samo za „preči zakup“ trebalo da plati oko 70 miliona dinara. Rokovi za plaćanje zakupnina nakon dobijene saglasnosti Ministarstva poljoprivrede na odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta su 45 dana (preči zakup), odnosno 10 dana (kada se zemlja zakupi u postupku licitacije).

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija