Vremenske prilike izluđuju ratare: U Vojvodini je počela žetva ječma

  18 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Vojvodini je počela žetva ječma, a ako potraje toplo vreme (temperature iznad 33 stepena Celzijusa) i žetva pšenice mogla bi uslediti za nedelju dana.

Ratari su ove godine „bombardovani“ kontradiktornim informacijama agronoma, jer je samo pre desetak dana, zbog obilnih padavina i olujnog vetra najavljivano da bi žetva mogla da kasni i dvadesetak dana.
Sada svi gledaju u nebo i iz sata u sat prate prognoze meteorologa.
„Prvi otkosi ječma su već pali, a ukoliko se nastave tropske temperature iznad 33 stepena, žetva pšenice mogla bi uslediti za nedelju dana, jer zrno ubrzano gubi vlagu. To je za pšenicu loše, jer su biljke u fazi nalivanja zrna, pa se u ovoj situaciji prekida proces fotosinteze, što dovodi do prisilnog zrenja, a time i smanjenja prinosa. Međutim, ako se obistine najave meteorologa, pa temperature padnu i ponovo dođu kiše, ali ne u olujnom obliku, onda će to dobro doći strnim žitima, vegetacija će do julske žetve proteći normalno i imaćemo solidan rod“, rekao je profesor Miroslav Malešević iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.
S obzirom na to da svetske zalihe pšenice iznose 200 miliona tona i da su cene hlebnog žita niske na berzama, Malešević je prognozirao i nisku ovogodišnju otkupnu cenu do 10 dinara za kilogram, što ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. Zbog toga ponovo treba očekivati pune tavane pšenice, a mnogi će verovatno u narednoj sezoni odustati od uzgajanja ove ratarske kulture.
U opštini Bečej žetva ječma nije počela. Kiše, olujni vetar, bolesti, glodari i ekstremno visoke temperature smanjiće rod strnih žita, ali se niko još ne usuđuje da prognozira za koliko procenata. Rod iznad proseka mogu da očekuju samo ratari koji su primenili sve propisane agrotehničke mere.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija