Epilog pomora pčela u Radičeviću: Pčele su otrovane - kaže VMA

  11 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pomor pčela u Radičeviću, u pčelinjacima Cvetka Mićanovića, Bogdana Jurasa i Petra Vojnovića desio se krajem aprila i početkom maja, a devastirano je preko 80 pčelinjih društava.

Na mesto pomora izašle su veterinarske inspekcije iz Bečeja i Instituta za veterinarstvo u Novom Sadu koji su sačinili zapisnik i uzeli uzorke uginulih pčela za analizu. Analiza Instituta potvrdila je da pčele nisu bile bolesne. Uzorak je poslat i na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu na toksikološka ispitivanja, jer je Mićanović sumnjao da su pčele uginule od otrova kojim je firma, koju je angažovala lokalna samouprava, tretirala krpelje u selu 28. aprila.
Rezultati ispitivanja Instituta za toksikologiju i farmakologiju Centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije dokazali su prisustvo piperonil-butoksida u telima pčela. „Piperonil-butoksid je jedna od supstanci Bajerovog ’akva reslin supera’ kojim su tretirani krpelji u našem selu. U sigurnosnom uputstvu Bajera za korišćenje tog preparata koji sam dobio sa Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine piše da je on ’veoma toksičan za pčele koje su izložene direktnom tretmanu i ostacima na cvetovima useva i korova. Ne primenjuje se i ne dozvoljava se nanos na useve i korove koje pčele koriste u traganju za hranom’. Posle mnogo peripetija i problema koje smo imali, ovim izveštajima je dokazano sve što smo od prvog dana i tvrdili – da su nam pčele otrovane. Dugo se bavim pčelarstvom i dosta je da pogledam pčele i da znam šta nije u redu“, rekao je Mićanović.
Prema njegovoj kalkulaciji šteta koju su pretrpela njegova 52 pčelinja društva iznosi oko 860.000 dinara a, kako je rekao, pre tužbe pokušaće da se zajedno sa komšijama Jurasom i Vojnovićem dogovori sa nadležnima u opštini u vezi sa odštetom. „Sve rezultate analiza smo dostavili našem advokatu koji ih je prosledio u opštinu. Voleo bih da se sa opštinom dogovorimo o odšteti, ljudski, bez suda. Svi koji rade, i greše i bilo bi pošteno da priznaju grešku. Ako se budemo dogovarali, sigurno je da ću tražiti manje novca, a ako budemo išli preko suda, iznos će biti uvećan za sudske troškove. Moram da napomenem da smo, kada smo računali štetu, u obzir uzeli samo pčele i med, ali nismo računali rojeve, propuštenu dobit i ostalo. Zakon i dokazi su na našoj strani i to treba da znaju svi. Normativno uređenje pčelarstva regulisano je Zakonom o stočarstvu i Zakonom o bilju, a u oba je zabranjena upotreba pesticida za zaštitu bilja kada su u cvetu i kada ih pčele posećuju“.
Prema nezvaničnim informacijama, pčelari, nadležni u opštini i pravnici trebali bi da za isti sto sednu u nekoliko narednih nedelja.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija