Rok za završetak radova na trgu je kraj maja: Uskoro počinje i izgradnja fontana

  03 maj 2017
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Rekonstrukcija gradskog trga započeta je 15. septembra 2016. godine, a rok za izvođenje radova je bio 210 kalendarskih dana – taj rok je „istekao“ 12. aprila, međutim, novi trg početkom maja nije završen.

Po ugovoru rok još traje, jer je izvođač radova u toku zime napravio pauzu zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Milica Nešić je rekla da u ugovoru sa izvođačem radova piše, „a to je u građevini uvek tako, da ukoliko su nepovoljni vremenski uslovi, a znamo da jesu bili, pogotovo što je rad na otvorenom, u tom periodu vreme ne teče“.

Pauza na gradilištu je trajala od 28. decembra do 20. februara, a ti kalendarski dani se ne računaju u rokove. „To stoji i u ugovoru i u posebnim uzansama u građenju, a to je sve zakonom regulisano. Taj period je pomerio rok, jer da se sve vreme moglo raditi izvođač je 12. aprila trebalo da završi posao, ali zbog zime je pomeren rok“, rekla je Nešić.

Izvođač radova (firma „Put-invest“ PZP iz Bačkog Petrovca, koja je nosilac radova konzorcijuma izvođača u kom su i „Put-invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, „Energypro“ d.o.o. iz Novog Sada, „Intec“ iz Novog Sada i „Ekonomistelektro“ iz Beočina) je zbog nepovoljnih zimskih uslova i pauze u radovima ima oko 45 novih dana do isteka ugovorenog roka, te bi krajem maja trebalo da bude okončana izgradnja trga.

Potom sledi druga faza posla, a to je izgradnja fontana. Načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine je objasnila da je izvođač koji gradi trg dobio i posao izgradnje dve fontane. „Postojale su dve opcije, jedna je bila raspisivanje nove javne nabavke, uvođenje još jednog izvođača u posao, ali zaključeno je da bi tu bilo preklapanja radova i sadašnji izvođači ne bi mogli da završe posao dok drugi rade. Opština je pokušala da od Uprave za javne nabavke dobije saglasnost za zaključivanje ugovora o izgradnji fontana neposrednom pogodbom. Dobili smo saglasnost za to, tako da će isti izvođač graditi i fontane. Za taj posao takođe postoji poseban rok. Tu je, zatim, specifična oprema koja se nabavlja iz inostranstva i zasad je neizvesno koliko će da traje nabavka opreme. Inače, radovi na fontanama će početi čim izvođač radova potpiše ugovor. Jedino će se čekati oprema, izvođač će da uradi sve što može, a na samu ugradnju opreme će se možda čekati. Projektantska vrednost fontana je bila oko 15 miliona dinara, a ugovorena ne može biti viša od toga“.

Nešić se osvrnula i na konstatacije pojedinaca o tome da su planirana mesta za zelene površine na trgu nejednakih veličina, oblika i međusobnih razmaka: „To su zamerke na urbanističko rešenje, a ne na izvođenje radova. Te dimenzije i kosine su predviđene u projektu. U krajnjem slučaju, izvođač radova ima obavezu da geodetski snimi trg nakon završenog posla, ali po ovome što trenutno vidim – doduše nisam geometar, niti sam išla da merim, a sumnjam da i oni koji kritikuju su išli da premere dimenzije – izvođač se pridržava projektne dokumentacije i radi to što je projektom definisano“.

Podsetimo da u projektu rekonstrukcije gradskog trga, u vezi sa ozelenjavanjem piše da su za drvorede birane vrste na osnovu oblikovnog karaktera, boje, i one koje su zadate od strane Zavoda za zaštitu prirode u sklopu uslova izdatih za izradu urbanističkih planova. Sve vrste pogoduju II klimatskoj zoni u kojoj se trg nalazi, a raspored vrsta je napravljen u zavisnosti od položaja u odnosu na strane sveta (insolacija) i objekata koji trg oivičavaju. Zelene površine su predviđene zatravljene i oivičene granitnim kockama 10x10 cm. Dva isečka između kružnica iz centralnog motiva predviđene su za sezonsko cveće, a jedan isečak za armiranu travu – otpornu na gaženje i habanje. Navodi se da će se formirati zelena oaza ispred objekta zadužbine Baronice Eufemije Jović koja će biti oivičena pešačkom putanjom od ulaza na trg iz Novosadske ulice do katoličke crkve. Putanja će biti naglašena drvoredom koji ima ulogu fizičke strukture koja vizuelno smanjuje prostor trga, a iza drvoreda prema objektu trebalo bi da budu poprečne trake zelenog tepiha prošarane kompozicijom niskog šiblja i rastinja.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija