Počeo program stažiranja za pripadnike nacionalnih manjina

  16 decembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Srbije počela je u ponedeljak peti ciklus programa stažiranja mladih pripadnika romske, albanske i bošnjačke nacionalne manjine u državnim institucijama.

Direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kazala je da se ove godine za stažiranje prijavilo 80 mladih, a da je u okviru ovog projekta odabrano 10.
"Oni će stažirati u sedam institucija pre svega ministarstvima i službama Vlade koje se bave pitanjem nacionalnih manjina. Za ovih šest meseci oni dobijaju znanja i iskustva potrebna da doprinesu položaju svoje manjine", kazala je Paunović.
Ona je dodala da će pored ovih 10 mladih ljudi, šansu za praksu u državnim institucijama dobiti još šestoro mladih romske nacionalnosti, čije će stažiranje finansirati švedska humanitarna organizacija SIDA, što je, kako je kazala, važno zbog "složenosti integracija Roma i problema sa kojima se oni suočavaju".

Prvi sekretar ambasade Velike Britanije u Srbiji Džejms Mur kazao je da ambasada podržava ovaj projekat već četiri godine jer korist od stažiranja imaju i mladi i institucije koje učestvuju.
"Mi podržavamo ideju da u Srbiji etničke manjine imaju veću zastupljenost u državnim institucijama. Neki od tih stažista su se posle programa zaposlili u državnim institucijama. Važno je da u ovim institucijama Srbija ima pripadnike manjina", kazao je Mur.
Do sada kroz ovaj program prošlo 39 mladih pripadnika romske, bošnjačke i albanske nacionalne manjine.

Beograd, 15. decembra 2014. (Beta)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija