Sindikati PIK-a „Bečej“ i Nicović postigli dogovor: Februarske plate u maju

  30 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici sindikalnih organizacija u PIK-u „Bečej“ Branislav Šekerović predsednik Samostalnog sindikata, Aleksandar Pešić predsednik sindikata „Nezavisnost“, „pojačani“ predsednikom Samostalnog sindikata poljoprivrede Draganom Zarubicom i predsednikom Granskog sindikata PUT „Nezavisnost“ Slavkom Vlaisavljevićem u ponedeljak 26. aprila su u Beogradu u firmi „Irva investicije“ održali sastanak sa Đorđijem Nicovićem vlasnikom PIK-a „Bečej“ i generalnim direktorom PIK-a Milanom Mišićem, na kom su razgovarali o budućnosti zaposlenih u ovoj, pre tri godine privatizovanoj, poljoprivrednoj firmi.

Naime, zaposleni u PIK-u „Bečej“ primili su tek januarsku platu, a sada je počela isplata februarske „redovne“ plate, međutim, u oktobru, novembru i decembru dobili su samo minimalac.
U zapisniku koji su potpisali svi koji su prisustvovali sastanku sa Nicovićem, navodi se da je postignut dogovor da se februarska plata isplati uporedo sa uplatom zakupa državnog zemljišta do kraja maja. Podsetimo, PIK „Bečej“ je ove godine uzeo u zakup nešto više od 5.000 hektara državne zemlje na teritoriji opštine Bečej po pravu prečeg zakupa, a cenu zakupa, oko 70 miliona dinara, treba da plati u zakonskom roku od 45 dana.
Sindikalci i vlasnik PIK-a dogovorili su se i da se 1. juna u prisustvu vlasnika održi novi sastanak na kojem će generalni direktor firme i predstavnici oba sindikata PIK-a potpisati dokument o dinamici isplate zarada do kraja 2010. godine.
U zapisniku sa sastanka se navodi i da je Đorđije Nicović izneo svoje viđenje perspektive PIK-a i upoznao predstavnike sindikata „sa svojom iskrenom namerom da ovo Preduzeće opstane u što većem obimu i sa postojećim brojem radnika“. Interesantno je i da su Nicović i rukovodstvo PIK-a apelovali na predstavnike sindikata „da pomognu kod nadležnih institucija Države u cilju izjednačavanja položaja Kombinata koji se bave poljoprivredom i drugih poljoprivrednih proizvođača u smisli dobijanja istih subvencija za proizvodnju koju obavljaju“, piše u zapisniku.

Naopaki svet: sindikat traži pomoć od države

Aleksandar Pešić je rekao da su predstavnici sindikata u PIK-u tražili sastanak sa vlasnikom pre svega zbog budućnosti zaposlenih, ali i budućnosti preduzeća: „Što se tiče dogovora sa gazdom, nas prvenstveno interesuju plate i očuvanje što većeg broja radnih mesta. Mi smo od vlasnika ponovo dobili potvrdu da hoće da radi sa PIK-om, da neće biti otpuštanja zaposlenih, a ako bude, biće na dobrovoljnoj bazi. Mi ćemo gledati da utičemo na povećanje otpremnina (100 evra po godini staža; prim. nov.). Bitno je da nam je rečeno da neće biti otpuštanja“. To bi trebalo da se poštuje bez obzira na to što je PIK „Bečej“ od ove godine ostao bez više od 4.000 hektara državne zemlje koje je do sada obrađivao, a da nije uzeo u zakup, jer sada gazduje na nešto više od 5.000 hektara državne zemlje i na oko 2.800 hektara u svom vlasništvu. Reč je, dakle, o oko 8.500 hektara, što je 4.600 hektara manje od onoga koliko je firma do sada obrađivala. Naime, PIK je do 2010. godine osim svoje zemlje koristio i oko 10.000 hektara državnog zemljišta, do pre četiri godine besplatno, dok za ekonomske 2007/2008. i 2008/2009. godine treba da plati državi 1,6 miliona evra do kraja ove godine, jer je država omogućila PIK-u reprogramiranje dugova (do sada je plaćeno samo 170.739 evra).
Pešić je govorio o problemima kombinata:
- To je oko 4.600 hektara manje nego do sada, što povlači velik problem u PIK-u „Bečej“: stvara se višak zaposlenih. Znate da je PIK vukao poslednjih 10-15 godina socijalu u Bečeju. Uvek smo mi imali manje prosečne plate da bi više radnika radilo. I imamo veliki problem sa državom, jer mi smo u svim privatnim kombinatima, koje oni zovu tajkunskim kombinatima, diskriminisani od države. Ne dobijamo ništa od države. Nemamo nikakvu subvenciju.

Ako se ne varam, prethodnih godina, već kada je PIK bio privatizovan, dobijao je kredit iz Fonda za razvoj, novac za unapređenje rada Flore itd.

- Jeste, to je okej. Dobijaju i drugi.

Dobijali ste nešto od države.

- Ali ne dobijamo subvencije.

Ali ste, za razliku od drugih, 50 godina koristili besplatno oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

- Neću više da ulazim u to šta je Tito radio i šta je radio Milošević, jer ćemo mi, izgleda, i Tita i Miloševića praviti od blata, kako je krenulo.

Hajdemo u sadašnjost. Poslednje četiri godine PIK „Bečej“ nije platio 1,6 miliona evra za korišćenje državnog zemljišta.

- Tačno, a sad je dogovoreno sa državom da će to morati da se plati do kraja godine, a ono što smo uzeli u zakup po pravu prečeg zakupa ćemo morati da platimo do kraja maja. I tu se sad traže pare na sve moguće načine. Ako ne platimo dugove do kraja decembra, nećemo imati ni pravo prečeg zakupa, što i nas zabrinjava i gledaćemo da se to ispoštuje i na teret naših plata, ali ne možemo raditi ni besplatno, pošto su ljudi već očajni. Hoćemo sve obaveze da ispoštujemo, da zadržimo i radnike i zemlju. Imaćemo velik problem do kraja godine, ali je rečeno da će ispoštovati sve obaveze, jer u suprotnom ostajemo i bez prava prečeg zakupa, ostaće nam 3.000 hektara sa 300 radnika. Šta će 1.600 ili 1.500 radnika raditi u Bečeju, ja ne znam – rekao je Aleksandar Pešić.

Plate ili štrajk

Sindikati PIK-a su doneli odluku da počnu pripremu štrajka, a pored toga pregovaraju i sa vlasnikom i direktorom firme. Ukoliko se ne ispuni postignut dogovor o isplati februarskih plata do kraja maja, zaposleni u PIK-u bi već 1. juna mogli stupiti u štrajk.

U momentu privatizacije u PIK-u je bilo zaposleno oko 2.300 ljudi, a sada ima oko 1.700 radnika, jer u prvom talasu dobrovoljnih odlazaka otišlo je njih 420, potom još 84, a i dalje se mogu prijaviti oni koji su zainteresovani za napuštanje firme.
U vezi sa velikim brojem zaposlenih Branislav Šekerović je rekao da se mora misliti o tome šta će biti sa tim ljudima. Na opasku novinara da o zaposlenima niko nije brinuo kada su propale firme Fadip, „8. oktobar“, pivara i ostala bečejska preduzeća, te zašto su PIK-ovi radnici važniji od njih, odgovorio je: „To je naša bečejska sramota. Mi PIK-ovci smo bili na skupu ispred Fadipa, kada su radnici protestovali, jer smatrali smo da im treba podrška. A kada smo mi branili zemlju (u vlasništvu države koja je u Srbobranu data u zakup drugima, a PIK nije hteo da legalnim zakupcima preda zemlju koju je besplatno obrađivao; prim. nov.) smatrali smo da i nama treba podrška, ali je nismo dobili. Sramota je naša bečejska što smo tako ’solidarni’. Mi ne želimo da dozvolimo da naša firma bude uništena“.

Ko se „ovajdio“ o PIK?

Aleksandar Pešić je govorio i o broju zaposlenih.
- Mi smo uvek zapošljavali mnogo ljudi. Ko će? Privatni seljaci da zapošljavaju?

Možda je upravo to problem, da nema potrebe za tolikim brojem radnika, jer nema posla za sve njih.

- Mi to znamo, ali sindikat ne poznaje reči višak zaposlenih. Mi hoćemo da taj višak zaposlenih uključimo u neke nove procese, u nove radne jedinice, mi hoćemo da ih zaposlimo, ali racionalno. Ali se ranije moralo tako raditi, pa se to vuklo, mi smo naprimali mnogo ljudi, politički. Mnogi građani su se indirektno ili direktno dobro „ovajdili“ o PIK, da ne grešimo dušu. Mnogi su se ugradili u PIK, mnogi su dobro prošli, a izgleda da smo mi, koji smo ostali zaposleni, što imamo saksiju zemlje, stvarno nadrljali.

„Želje“ u celofanu – s mašnom

Vlasnik PIK-a Đorđije Nicović je u martu mesecu u intervjuu u NIN-u ponudio tri opcije državi u cilju opstanka firme, mada nije jasno zašto bi se država mešala u poslovanje privatnih preduzeća ili rešavala njihove probleme. Prva opcija je da ako država očekuje (?!) da Nicović zadrži sve zaposlene treba da obezbedi PIK-u dugoročni zakup po „adekvatnim cenama“. Druga Nicovićeva ponuda glasi da se celokupno državno zemljište, sa odgovarajućom infrastrukturom i oko 1.100 radnika izdvoji u posebno javno preduzeće kao što je to učinjeno sa PKB-om, a treća je, u slučaju da država odbije prve dve, da se PIK „Bečej“ restrukturira i adekvatno resursima od 3.000 hektara, u vlasništvu zadrži 350 zaposlenih.
O ovim idejama i ponudama Branislav Šekerović je rekao: „Naš osnovni cilj i zadatak je da se izborimo za to da očuvamo preduzeće u ovom obimu u kakvom jeste i da se zarade isplaćuju redovno. Došlo je do pomeranja zbog više razloga, ukupne privredne krize, zbog ambijenta u poljoprivredi, velikog broja zaposlenih i mi smo pristali zbog delimičnog izlaska iz krize da ’pređemo’ preko ta tri minimalca sa namerom da se redovno isplaćuju plate od januara. Međutim, plate se nisu uspele isplaćivati redovno i došlo je do toga da smo mi pet meseci tražili razgovor sa vlasnikom koji odlučuje o sudbini PIK-a“. On je dodao da se nada da će vlasnik poštovati dogovor sa sindikatom.

Ne bojim se za direktora Satarića

Da li je nedavno smenjeni generalni direktor PIK-a Dragan Satarić ostao zaposlen u firmi?

- Nemamo tu informaciju. Koliko znamo, on je otišao na godišnji odmor, sa kojeg se još nije vratio. Ja ga ne viđam ovde, niti me interesuje gde je momentalno. Saznaćemo, moraće nam kazati jednom. Mi se više brinemo za nas zaposlene i za plate, a šta će biti sa direktorom Satarićem ili sa drugim ili trećim direktorom – ja se za njih ne bojim. Ja se bojim za sebe i za zaposlene koji sastavljamo kraj sa krajem i već padamo u očaj. Sad smo napravili neki pomak. Do sada su se delile plate na 50-60 dana, sad smo bar to smanjili na nekih 35 dana – rekao je Aleksandar Pešić.

Rekli ste da radite u interesu zaposlenih u PIK-u „Bečej“. Međutim, ranije je bilo vidljivo da ste u izuzetno dobrim odnosima sa prethodnim generalnim direktorom Draganom Satarićem. Uglavnom ste bili na strani rukovodstva firme, doduše, i radnici su bili na strani rukovodstva. Da li se to u međuvremenu promenilo, odnosno da li ste vi ostali na strani rukovodstva, a radnici, upravo zbog neisplaćenih plata ne?

- A odakle tebi ta ideja da smo bili na strani rukovodstva?! Ko to tako može da kleveće, što kaže Mišković?

Vi ste podržavali Satarića u idejama vođenja firme. Te stvari sam videla, a i čula od vas.

- Ti nisi mnogo što-šta videla. Pitaj gospodina Satarića koliko sam ja sa njim bio posvađan i izašao sam sa sastanka. Nemoj da pričaš ono što ne znaš. Nemoj da klevećeš po novinama.

Postavljam pitanja.

- Mi smo radili za dobrobit zaposlenih. To treba da ti je jasno. A to što se tema okretala na nivou zemlje, to je druga strana priče i mi smo dali podršku direktoru koji je hteo što više zemlje.

A da ne plati.

- Čekaj. To niko nije rekao – rekao je Pešić. Šekerović je dopunio:
- U određenim momentima smo bili na zajedničkom poslu sa rukovodstvom. Potom je i Pešić dopunio:
- Mi smo bili na zajedničkom poslu, štitili smo interese zaposlenih, ne interese gazde Nicovića i direktora Satarića, ali smo imali isti posao, isti cilj: da sačuvamo kompaniju i što više zaposlenih.

Poreklo novca

Vlasnik PIK-a „Bečej“ do kraja maja meseca treba da obezbedi minimum 140 miliona dinara - 70 miliona je zakup državnog zemljišta po prečem zakupu i oko 70 miliona su bruto mesečne zarade za jedan mesec, rekli su predstavnici sindikata.
Oni nisu znali da odgovore na pitanje odakle će stići taj novac, jer su svi PIK-ovi računi blokirani. Iznos blokade je krajem aprila oko 5 miliona evra. Rekli su da ne znaju sa čijeg se računa isplaćuju plate.
Logično je postaviti pitanje kako je moguće da su računi PIK-a blokirani kada se na internet sajtu firme navodi da su godišnji prihodi oko 50 miliona evra?

Kristina Demeter Filipčev
Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija