Skupština opštine: Javna preduzeća jemci za kredit Toplane

  27 jul 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odbornici Skupštine opštine su danas (27. jula) doneli rešenja da javna preduzeća Vodokanal i Komunalac budu solidarni jemci za kredit od 48 miliona dinara koji će JP Toplana da uzme za potrebe tekuće likvidnosti. Naime, na jednoj od ranijih sednica bečejskog parlamenta dozvoljeno je da se Toplana zaduži kako bi isplatio dug JP Srbijagas (osnovicu i kamate, nakon reprograma).

Jemci i Toplana će potpisati po 15 menica, kojima će garantovati vraćanje kredita i predstoji da javno preduzeće potpiše ugovor o kreditu sa AIK bankom. Rok otplate zaduženja biće  36 meseci, a na ukupan iznos kredita će biti obračunata referentna stopa Narodne banke Srbije uvećana za dva procentna poena, na godišnjem nivou, sa proporcionalnim metodom obračuna – kamata će biti oko 6 odsto.

Skupština opštine usvojila je i finansijski izveštaj komunalnog preduzeća „Potisje“ za 2016. godini i odluku o raspodeli dobiti u toj firmi. Ukupni prihodi komunalnog preduzeća prošle godine bili su 62,4 miliona dinara, rashodi 60,4 miliona, a dobit je 1,99 miliona dinara. Dobit će biti korišćen za pokrivanje gubitaka iz ranijih godina, koji je krajem 2016. godine iznosio 27,7 miliona dinara. Inače, gubitak u 2016. godini iskazan u iznosu od 1,3 miliona dinara, navodi se u skupštinskom materijalu, evidentiran je po osnovu usaglašavanja obaveza na osnovu poreza na dobit iz ranijih godina.

Duge, i na trenutke mučne, rasprave vođene su između odbornika pokreta „Dosta je bilo“ Milana Bokuna i Svetlane Dinić pre svega sa predsednikom opštine Draganom Tošićem i predsednikom Skupštine opštine Nenadom Tomaševićem u vezi sa kreditom za isplatu duga Toplane prema Srbijagasu, to jest sa jemstvom Komunalca i Vodokanala.

Odbornici „Dosta je bilo“, naime, izrazili su bojazan da će kredit umesto Toplane vraćati jemci, te bi to, u projekciji, dovelo do uništavanja tri javna preduzeća u Bečeju, umesto samo Toplane. Pretpostavke o tome da Toplana neće moći da otplaćuje kredit i da umesto tog preduzeća to će učiniti Komunalac i Vodokanal, odbacili su i predsednik opštine, ali i direktori preduzeća jemaca. Tošić je istakao da je odlučeno da Toplana uzme kredit, jer se to više isplati zbog kamate koju na dug obračunava Srbijagas: kamata za kredit je 6 odsto, a Srbijagas računa oko 12 odsto, objasnio je Tošić.
Direktor Komunalca Željko Plavišić, koji je ranije bio energetski menadžer opštine, govorio je o tome zašto je Toplana u teškoj situaciji i istakao da ukoliko lokalna samouprava dozvoli uništenje ili gašenje tog preduzeća, u Bečeju će nastati ogromni problemi: bez grejanja će da ostanu vrtić, škole, ustanove, opština itd. Prema njegovim rečima, rešenje je korišćenje obnovljivih izvora energije, a za to Toplana uveliko priprema dokumentaciju.

U vezi sa finansijskim izveštajem „Potisja“ za prošlu godinu, odbornik Bokun je postavio pitanja o tome da li je urađena eksterna ili interna revizija, da li revizor ima licencu, i za skupštinskom govornicom je pokazivao dokumentaciju u vezi sa radom tog preduzeća za koju je tvrdio da je „skinuo“ sa internet sajta „Potisja“, međutim, direktor tog preduzeća Zoltan Feješ obavestio je Bokuna da „Potisje“ nema svoj sajt…

Opštinski budžetski inspektor Đorđe Popov objasnio je odborniku da „Potisje“ nema zakonsku obavezu da uradi reviziju poslovanja, ali je ona ipak urađena.

Zatim su usvojene druge po redu izmene i dopune programa poslovanja Komunalca, a konstatovana je i ostavka Željka Plavšića na mesto vršioca dužnosti direktora, koji je na prethodnoj sednici Skupštine opštine, nakon višemesečnog konkursnog procesa, kao jedini kandidat prijavljen na konkurs, izabran za direktora tog preduzeća.
Bečejski odbornici su doneli odluku o dodeli godišnjih nagrada opštine Bečej za 2017. godinu. Nagrade će na svečanosti za dan grada, 1. avgusta, biće dodeljene, na osnovu predloga Komisije za dodelu godišnje nagrade i dodelu zvanja počasnog građanina opštine Bečej, a nakon razmatranja inicijativa, Nikoli Džigurskom, sportisti i odbojkaškom treneru (predlagač je u ime kluba i roditelja Snežana Radovanov), Siniši Košutiću, generalnom direktoru „Sojaproteina“ (predlagač je kolektiv OŠ „Zdravko Gložanski“), Rotari klubu Stari Bečej (predlagačica je građanka Slađana Fehirov), Goranu Dumanoviću, umetničkom rukovodiocu Ansambla narodnih igara i pesama „Đido“ (predlagači su KUD „Đido“ i Dragiša Slavić), Gerontološkom centru Bečej (predlagač je koalicija SVM-DSVM-SMJ), plesnom ansamblu „Selence“ MKD „Petefi Šandor“ (predlagač je koalicija SVM-DSVM-SMJ) i svešteniku Laslu Fudereru, svešteniku (predlagač je kolektiv OŠ „Zdravko Gložanski“).

Na konkurs za dodelu nagrada pristiglo je 13 predloga, a komisija za dodelu nagrada (Dalibor Kekić, predsednik, Čaba Štefaniga, Nataša Jakšić, Đerđ Lajber, Slobodan Dimitrov, Miomir Jelenić i Anđelko Mišković, koji nije prisustvovao sednici na kojoj je odlučeno o predlozima za nagrađene) nije predložila da budu nagrađeni Poslastičarnica „Žerbo“ (predlagač je koalicija SVM-DSVM-SMJ), preduzetnik Robert Fazekaš (predlagač je koalicija SVM-DSVM-SMJ), pedagoška radnica Izabela Šormaz (predlagači su članovi Međusektorskog saveta LPA za decu opštine Bečej), književnik Đorđe Brankov (predlagači su učesnici Pesničke pletenice Bačko Petrovo Selo, Bečej, Irig i Žitište), slikar Tibor Šipoš (predlagači su Društvo intelektualaca „Braća Tan“, Umetničko takmičenje srednjoškolaca, MKD „Petefi Šandor“).

Inicijative za dodelu godišnjih nagrada i zvanja počasnog građanina mogli su da podnesu građani, organizacije, preduzeća, predstavnici Skupštine opštine Bečej itd.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija