Okončan je štrajk zaposlenih u Opštinskoj upravi: Sindikat odustao od zahteva

  12 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaposleni u Opštinskoj upravi prekinuli su u četvrtak štrajk koji su započeli prošlog ponedeljka. Podsetimo, oni su obustavili rad zbog nepoštovanja dogovora koji su imali sa predsednikom opštine i Opštinskim većem.

Sindikat radnika je, naime, tražio da se plate povećaju u proseku za 8.000 dinara (25 procenata od onoga što im je oduzeto od ličnih dohodaka prošle godine), što im je predsednik opštine prvo obećao, ali kasnije nije hteo da poštuje dogovor uz obrazloženje da bi to bilo protivzakonito.
Posle niza sastanaka predstavnika štrajkačkog odbora sa predsednikom opštine, članovima Opštinskog veća, načelnikom Opštinske uprave i članovima sindikata, u sredu je doneta odluka da se od četvrtka u opštini radi normalno.
Tokom osmodnevnog štrajka najviše su bili oštećeni građani opštine, jer uslužni centar nije radio, a kancelarija matičara i pisarnica radile su samo dva sata dnevno.
Prema rečima Đorđa Tota, predsednika sindikalne organizacije Opštinske uprave, upravo to je bio jedan od glavnih razloga okončanja štrajka: „Produžetak štrajka bi bio štetan za građane, jer su njihovi interesi ugroženi našom sindikalnom borbom. Nismo videli kraj obustave rada, jer predsednik opštine ne bi ispunio naše zahteve. Tokom štrajka smo optuženi da borba za naša prava ima političku pozadinu, da je uperena protiv Petera Knezija što nije tačno, jer nas sindikalce politika ne zanima“.
Na pitanje ko je rekao da obustava rada ima političku notu, Tot je odgovorio: „Baš predsednik opštine Peter Knezi. To nam je rečeno na sednici Veća, a pošto su svi ćutali, shvatio sam da je Veće kompaktno, da su političke partije koje su na vlasti jedinstvene i mi nismo mogli ništa da uradimo, nego da okončamo štrajk“.
Tot je najavio i da će sindikalna organizacija nastaviti borbu do ispunjenja zahteva na drugačiji način. „Nastavićemo sa mirnom borbom, pregovorima, razgovorima i objašnjenjem da od sadašnjih plata ne možemo živeti. Podnosićemo rukovodstvu dokumentaciju o platama zaposlenih u upravama u drugim opštinama koje su veće od naših. Ako tako nešto može da se dešava u drugim sredinama u Srbiji, kako to ne može i kod nas?“, zapitao se Tot.
Peter Knezi nije želeo da daje izjave za novinare.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija