musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

U Gradskom pozorištu: Humanitarna akcija „Milunka“ za Milunku

U okviru humanitarne akcije „Milunka“ za Milunku, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković će u Gradskom pozorištu Bečej 26. aprila odigrati monodramu „Milunka“. Prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen na račun Milunke Petrović iz Bečeja, koja boluje od cerebralne paralize, a pomoć je potrebna i njenim roditeljima čije je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Cena ulaznica za monodramu „Milunka“ je 200 dinara, a posetioci pozorišta mogu da doniraju dodatna sredstva u kutiju koja će u tu svrhu biti postavljena na ulazu. Ovo je prva u nizu akcija koje Gradsko pozorište i Kancelarija za mlade nameravaju da organizuju u narednom periodu, uz veliku pomoć glumice Vesne Stanković.

Bečejska Milunka

Milunka Petrović je 20-godišnja devojka iz Bečeja koja pohađa specijalnu školu „Milan Petrović” u Novom Sadu. Milunkina osnovna dijagnoza je cerebralna paraliza. Koristi štake kada ima bolove u kukovima i kolenima, a kada nema bolove, može da hoda usporeno i uz ograničenja.

Milunki je oduzeta tuđa pomoć i nega, a obzirom na njenu osnovnu dijagnozu, njeno lečenje zahteva kontrolisanje kod raznih specijalista u Novom Sadu i kupovinu lekova koje konstantno mora da pije zbog bolova u kolenima i problema sa glavoboljom.

Prva knjiga tada sedamnaestogodišnje Milunke Petrović „Samo su noći znale sve“ predstavljena je 2014. godine u Narodnoj biblioteci u Bečeju. U knjizi su osim eseja svoje mesto pronašle i pesme, sentence i „zrnca mudrosti“, kao i narativni fragmenti. Tada je u Bečejskom mozaiku objavljen tekst o knjizi u kom je autor (I.K.) konstatovao da književni debi Milunke Petrović „ishod je neodoljive potrebe za samoiskazivanjem, čak samoogoljavanjem, i posledičnim duševnim olakšanjem. Mlada autorka u knjizi bez zadrške govori o svojoj usamljenosti, cerebralnoj paralizi (na više mesta koristi metafore hodanja, staze itd.) i bolničkim danima, oskudici. ’Tražim spas u srcu olovke’, sama na jednom mestu kaže. ‘U najtežim trenucima ona je bila moj poverenik, saputnik, prijatelj’.“

Ona je za tu knjigu dobila i specijalnu nagradu za književni prvenac od izdavačke kuće „ Književna omladina Srbije“ za književna ostvarenja mladih talenata u kategoriji za knjigu poezije i romana.

Monodramu „Milunka“ u izvođenju i po tekstu beogradske glumice režirao je Petar Stanojlović, a reč je o ispovesti heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić. Priča počinje od njenih devojačkih dana koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i, iako je u suprotnosti sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje... Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške do prve metle.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top