musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

„Slobodna zona“ u Gradskom pozorištu: Igrani i dokumentarni filmovi o Nerudi, o izbeglicama, o diktaturi

Turneja filmskog festivala „Slobodna zona” u Gradskom pozorištu u Bečeju počinje danas, 22. maja i traje do 25. maja.

Osam najboljih filmova sa 12. izdanja „Slobodne zone“ održanog tokom novembra prošle godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od druge polovine aprila do kraja juna imaće priliku da pogleda i publika u ostalim krajevima Srbije, a bečejska publika će moći da uživa u četiri ostvarenja.

Prvi film koji će Bečejci imati priliku da vide je „Neruda“ Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu.

Drugi film je „Dok otvaram oči“ rediteljke Lejle Buzid o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada.

Za višestruko nagrađivani dokumentarac „Pod suncem“ Vitalija Manskog na festivalu u Beogradu se tražila karta više. Ovaj film otkriva svakodnevicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje.

Poslednje ostvarenje je pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarni film „Požar na moru“ Đanfranka Rozija, koji skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu aktuelnog problema izbeglica.

Misija turneje „Slobodne zone“ je da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost, ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program.
„Slobodna zona“ ove godine organizuje svoju 11. turneju u više od 40 gradova u Srbiji.

Podsetimo da u Gradskom pozorištu u Bečeju publika godinama može da gleda ostvarenja u okviru turneje „Slobodne zone“.

Projekcije su besplatne i svaka počinje u 20 časova.

R.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top