Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Od 1. decembra u Domu zdravlja: Digitalizovani mamografski pregledi

Od 1. decembra u Domu zdravlja: Digitalizovani mamografski pregleditrg_fontane

Dom zdravlja Bečej od 1. decembra ponovo će da obavlja mamografske preglede. Preglede pacijentkinja zakazuju izabrani lekari preko IZIS-a.

Mamografski pregledi će ponovo biti mogući u Bečeju, jer je Dom zdravlja na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobio i pre nekoliko dana instalirao sistem za kompjuterizovanu radiografiju za digitalizaciju mamografa, saopšteno je u utorak iz bečejske zdravstvene ustanove.

Navodi se da se do sada radiološka grafijska dijagnostika u ustanovi obavljala upotrebom analognog mamografskog sistema.

Dijagnostički izveštaji su se dobijali uz pomoć razvijenih snimaka koji se dobijaju upotrebom zastarelog – klasičnog fotohemijskog razvijanja analognih filmova.

„Kao takvi, dijagnostički snimci i dijagnostički detalji na analognom filmu zavisili su od velikog broja faktora: stanja procesora za razvijanje RTG filmova, а naša komora је bila stara preko 30 godina, stalno se kvarila i unazad nekoliko meseci nije ni radila jer se nije ni mogla popraviti“, saopštila je direktorka Doma zdravlja Kosana Nešić.

Digitalizacija mamografa omogućuje podizanje nivoa zdravstvene usluge, bolje rezultate radiološke dijagnostike, predstavlja preduslov elektronske evidencije istorije pacijenta, doprinosi bržoj i pouzdanijoj dijagnostici. Najvažniji efekat je bolji kvalitet snimka, mogućnost upoređivanja snimaka tokom vremena i neuporedivo bolji rezultati na dijagnostici i preventivi raka dojke, navodi se iz Doma zdravlja.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine se registruje oko 4.000 novih slučajeva, a od raka dojke godišnje umre 1.600 žena, što čini 18% smrtnosti od kancera. Stope incidence i mortaliteta su u neprekidnom porastu, a rak dojke najčešće se otkriva u odmakloj fazi.

Mamografski pregled koji otkriva tumore do dva centimetra, koji se ne mogu napipati, daje veće šanse za preživljavanje i izlečenje.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *