musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Olimpijski komitet Srbije: Tomićević najbolji sportista Srbije 2017. godine

Aktuelni svetski prvaci i olimpijski vicešampioni Bečejac Marko Tomićević i Milenko Zorić, izabrani su od strane Olimpijskog komiteta Srbije za najuspešnije sportiste naše zemlje u 2017. godini. Naši istaknuti kajakaši osvojili su tako prestižno priznanje u najužoj konkurenciji od 15 elitnih takmičara.

Marko Tomićević i Milenko Zorić vratili su se sa visinskih priprema u Belmekenu (Bugarska) dva dana ranije kako bi prisustvovali svečanosti proglašenja održanoj u petak u Domu Narodne skupštine Srbije, a u razgovoru za portal Kajakaškog saveza Srbije, neposredno posle manifestacije, mladi Bečejac istakao je značaj timskog rada i kontinuiranog truda, kao i snažne podrške koju on i Milenko Zorić godinama dobijaju, a rekao je i šta za njega predstavlja izbor za najuspešnijeg sportistu Srbije.
- Veoma sam ponosan na Batu (Milenko Zorić) i sebe, što smo stigli do ovakvog priznanja. Za mene je ono jedno od najlepših dostignuća u dosadašnjoj karijeri. Nisam nikada ni razmišljao o tome, ali sada kada smo izglasani za najbolje sportiste Srbije, zaista osećam da je velika čast i privilegija biti na našem mestu. To ipak nije samo naš uspeh, mnogi ljudi imaju udela u njemu, počevši od naših porodica i trenera, koji su nas stvarali od prvih zaveslaja. Uvek nam je pružana podrška i od strane ostalih članova našeg nacionalnog tima, Kajakaškog saveza, Olimpijskog komiteta Srbije, kao i Ministarstva omladine i sporta. Sve u svemu, mnogo toga je moralo da se složi kako bismo mi danas bili tu gde jesmo. Ostaje nam samo da uživamo u ovom trenutku, jer smo radili mnogo da stignemo do ovde. U budućnosti ćemo nastaviti da radimo kao i do sada, po mogućstvu još ozbiljnije i posvećenije - najavio je Tomićević.
Podsećamo, Tomićević i Zorić osvojili su ove godine zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Račicama u Češkoj, u disciplini kajak dvosed na 1.000 metara. Uspeh na najprestižnijem takmičenju najavili su srebrnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Plovdivu, a prethodne godine osvojili su i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. To je ujedno bila i prva olimpijska medalja za kajakaški sport u Srbiji posle 32 godine.
Titula najuspešnije  sportistkinje Srbije za 2017. godinu je pripala Milici Mandić, koja je ovo priznanje dobila i 2012. godine nakon osvajanja zlatne medalje u tekvondou na Olimpijskim igrama u Londonu. Milica je tokom 2017. godine osvojila prvo mesto na Svetskom prvenstvu, drugo na evropskom šampionatu i Gran Pri turniru u Maroku.
Titulu za najuspešniji muški tim je po trinaesti put zaslužila vaterpolo reprezentacija Srbije  koja je u 2017. godini osvojila zlato na turniru Svetske lige i bronzu na Svetskom prvenstvu.
Najuspešniji ženski tim po osmi put je odbojkaška reprezentacija Srbije. Odbojkašice su prošle godine ušle u istoriju osvajanjem prve olimpijske medalje za srpsku odbojku u ženskoj konkurenciji. Uspehe su nizale i u 2017. godini osvajanjem trećeg mesta na Gran Priju u Kini, i završile je zlatom na Evropskom prvenstvu održanom u Azerbejdžanu i Gruziji
Ove godine Olimpijski komitet Srbije je, u  želji da posebno istakne i nagradi uspehe svetskih prvaka u individualnim sportovima, dodelio tri posebna  priznanja. Ova priznanja su osvajanjem zlatne medalje na svetskim šampionatima u 2017. zaslužili Vanja Stanković, svetska šampionka u tekvondou, Viktor Nemeš, svetski šampion u rvanju i Nemanja Majdov, svetski šampion u džudu.  
Titula najuspešnijeg trenera je po drugi put otišla u ruke Dragana Jovića, tekvondo trenera čiji sportisti su u protekloj godini osvojili 12 odličja na svim važnijim turnirima Evrope i sveta.
Za izuzetne rezultate svetskih šampiona: džudiste Nemanje Majdova, rvača Viktora Nemeša i kajakaša Marka Tomićevića i Milenka Zorića, posebno priznanje OKS dobili su treneri Ljubiša Majdov, Vojislav Trajković i Uroš Pavlović.
Deveti put zaredom, Olimpijski komitet je dodelio trofej za najuspešnijeg mladog sportistu koji je ove godine zahvaljujući vrhunskim rezultatima dobila mlada odbojkašica Tijana Bošković, koja je, iako ima samo 20 godina, proglašena za najbolju odbojkašicu Evropskog prvenstva održanog u Azerbejdžanu i Gruziji, na kome je Srbija osvojila zlatnu medalju. U okviru izbora za najbolje mlade sportiste nominovana je i jedna Bečejka – kajakašica Biljana Relić.
Izvršni odbor OKS ustanovio je priznanje „Olimpijsko srce” koje će biti dodeljeno za posebna dostignuća i životni doprinos u jačanju olimpijskog pokreta. Prvi dobitnik ovog priznanja je Vladimir Cvetković.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top