musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Nesvakidašnji poduhvat Bečejaca: Traže se sponzori za put za Mongoliju i za pomoć azilu

Dvojica studenta iz Bečeja, Ninoslav Trajković i Đorđe Ilčešin (23) planiraju da 20. aprila krenu na put dug oko 20.000 kilometara.
Njihov cilj je da „jugom“ stignu do Mongolije jednom, a da se vrate drugom rutom za 60 dana.

Trajković i Ilčešin planiraju da do 20. aprila prikupe novac za troškove puta i boravka, a da deo novca doniraju za bečejski azil za pse. U cilju prikupljanja novca i promovisanju ovog nesvakidašnjeg poduhvata 29. marta su u zgradi opštine mladići održali zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom opštine Draganom Tošićem i predsednikom Bečejskog udruženja mladih Aleksandrom Đekićem, jer su se obratili za pomoć BUM-u kako bi prikupili novac, ali i za medijsku podršku.

Ilčešin je rekao da su na ideju za put u Mongoliju došli na osnovu iskustava poznanika iz Hrvatske: „Oni su se odlučili za ovaj poduhvat prošle godine i onda smo se mi više informisali o samom ’Mongol reliju’ i želeli smo da se i mi upustimo u sličnu avanturu. Naš primarni cilj je pomoć za opremanje azila u Bečeju, potrebno je da se prikupi novac za hranu i opremu kako bismo podigli nivo organizacije bečejskog azila na višu lestvicu. Nadamo se da ćemo uspeti u ovom poduhvatu, mada nije nimalo lako. Očekujemo pravu avanturu i cilj nam je da zabeležimo sve kamerom i da šaljemo slike kako našim sugrađanima, tako i našim sponzorima i da ih promovišemo i tim putem, da obaveštavamo zajednicu kako ljudi žive u tom delu sveta, koje su njihove navike i običaji. Nije nam cilj da obilazimo najurbanija mesta, nego prirodu i mesta gde se može videti pravi nomadski način života. Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno sredstava i da ćemo ispuniti naš san i da ćemo pomoći bečejskom azilu“.

Trajković je istakao da je prvi mesec predviđen za put do Mongolije, do glavnog grada Ulanbator, a drugi mesec je „rezervisan“ za povratak: „Lokalna samouprava nam je već izašla u susret i želimo da joj se zahvalimo, a nedostaje nam oko 50 odsto finansijskih sredstava i pozivamo donatore da nam pomognu kako bismo ostvarili ovaj put jer deo novca ide u humanitarne svrhe“.

Predsednik opštine je rekao da je siguran da će mladići uspeti u svom poduhvatu i da će prikupiti potreban iznos. „Opština Bečej svakako će pomoći finansijski jednim delom, ali i organizaciono da ovaj poduhvat uspe. Treba da promovišemo ovaj poduhvat, ove mladiće, ali i opštinu Bečej. Pozivam ovom prilikom i privrednike opštine Bečej da pomognu u ovom poduhvatu koji je za Bečej veoma značajan“, rekao je Tošić. Lokalna samouprava učestvuje u troškovima sa 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Novinarima je saopšteno da je za put potrebno oko 8.000-9.000 evra. Trajković je istakao da bez obzira na prikupljeni iznos novca, donacija za azil će iznositi minimalno 500 evra. „U troškovnik od 8.000-9.000 evra je uračunato minimalnih 500 evra koliko ide azilu. Naš je dogovor da, ukoliko i ne skupimo potreban novac i ako ćemo ići delimično o našem trošku na putovanje, ćemo iz našeg džepa izdvojiti 500 evra“.
Donacije se mogu uplatiti na sledeće žiro račune: 105-0000406508508-21 (Ninoslav Trajković) i 160-5800100899900-34 (Đorđe Ilčešin).

Bečejci će tokom puta pisati dnevnik koji će objaviti na društvenim mrežama i tako obaveštavati građane o dogodovštinama, a BUM-ov portal će takođe pratiti njihovo putovanje na dnevnom nivou.

K.D.F.

Last modified on
Rate this item
(2 votes)
back to top