musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Ministarstvo kulture i informisanja: Izmene zakona za bolje projektno finansiranje

Ministarstvo kulture i informisanja predložiće izmene Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi lokalne samouprave bile obavezne da raspisuju konkurse i izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje svih, pa i manjinskih i višejezičnih lokalnih medija, izjavio je 18. januara državni sekretar u tom ministarstvu Nino Brajović.

On je naveo da je manjinskim medijima prošle godine pripalo oko 305 miliona dinara iz budžeta a ostalim medijima 215 miliona ako se izuzmu budžetska izdvajanja za javne servise.
U saopštenju Ministarstva navodi se da je Brajović u Beogradu rekao da će biti predložene izmene Zakona jer se u praksi dešava da određeni broj lokalnih samouprava izdvaja malo ili nimalo novca za informisanje.
Brajović je u uvodnom izlaganju na seminaru „Pravo na informisanje osoba koje pripadaju manjinama“, rekao da je Srbija država koja neguje visoke standarde kada je u pitanju položaj nacionalnih manjina, koja se tim standardima „ne hvali već ih istinski neguje kao temeljne vrednosti multikulturalnog i tolerantnog društva“.
On je istakao da pravo na informisanje na jezicima nacionalnih manjina, pravo na obrazovanje na svim nivoima na maternjem jeziku kao i pravo na javnu upotrebu maternjeg jezika nisu bili dovedeni u pitanje ni u najtežim vremenima kroz koje su, posebno u bliskoj prošlosti, prolazili srpski narod i država.
„Prethodne godine, a taj trend će biti nastavljen i u 2017, za medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina iz republičkog budžeta i budžeta AP Vojvodine izdvojeno je više sredstava nego za sve ostale medije, ne računajući budžetska izdvajanja za javne servise. Manjinskim medijima pripalo je oko 305 miliona dinara a svim ostalim medijima 215 miliona“, rekao je Brajović. On je kazao da je značajno da Radio-televizija Vojvodine proizvodi i emituje programe na 13 jezika, a da je u 2016. godini 50 od 166 opština i gradova, ne računajući teritoriju Kosova i Metohije, izdvojilo novčana sredstva za konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja na manjinskim jezicima.

(Izvor: Beta)

Rate this item
(0 votes)
back to top