musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

VOICE: U zvaničnom biračkom spisku Srbije milion birača viška

Birački spisak u Srbiji, ako bi bio ažuriran, sadržao bi imena 5,7 miliona građana, milion manje u odnosu na sadašnji, zvanični procenio je demograf Vladimir Nikitović, naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu.

Nikitović je za Vojvođanski istraživačko analitički centar VOICE objasnio da su zvanične procene stanovništva koje utvrđuje Republički zavod za statistiku (RZZS), zasnovane samo na broju umrlih i rođenih, dok nisu uračunati građani koji su izvan Srbije.
Po podacima Centra za demografska istraživanja u kojem Nikitović radi, Srbija ima ukupno 6.898.281 stanovnika. Taj Centar se iz godine u godinu bavi procenom stanovništva.
"To je zvanična, najbliža procena broja stanovnika, po metodologiji po kojoj se pravi popis stanovništva, koji pored broja stanovnika u zemlji, obuhvata i one koji su u inostranstvu manje od godinu dana. Identična metodologija se koristi i pri evropskim popisima", naveo je Nikitović.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je rekao da birački spisak godinama raste, suprotno svim tendencijama opadanja broja stanovnika u Srbiji.
Šabić je podsetio je da je, dok je bio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pokrenuo ažuriranje biračkih spiskova koje je, po njegovom mišljenju, bilo "najobimnije još od Titovih vremena", pri čemu je korigovano više stotina hiljada podataka.
"Kad kažem podataka, to se odnosi na greške u datumima, u JMBG, adresama i slično. Zvanični ukupan broj birača u 'moje vreme' bio je oko 6,5 miliona", kazao je Šabić.

Objasnio je da je i tada bilo pritužbi tada najjače partije Demokratske stranke Srbije, da je u spiskovima više stotina hiljada nepostojećih lica.
"DSS nije uspela to da dokaže, jer to nije bila istina. A broj birača za koji su tvrdili da je 'naduvan', na narednim izborima bio je sve veći", rekao je Šabić.

Najviše upisanih je bilo 2012. godine - čak 6.770.013, a potom je broj neznatno opao, ali je i dalje veći nego pre 17 godina, navodi VOICE.
Vrlo brzo posle izbora za predsednika Srbije, održanih 2. aprila, u medijima se pojavila računica po kojoj je među 6.739.441 upisanih birača čak oko 800.000 "višak".

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije, Ana Brnabić, demantovala je da je u birački spisak upisano 800.000 ljudi više nego što u Srbiji ima punoletnih građana, jer, po njenim rečima, nije relevantno porediti popis stanovništva i jedinstveni birački spisak.
VOICE, međutim, dodaje da ministarka nije objasnila kako se pojavila uočena razlika u brojevima.

Beta 13. april 2017.

Rate this item
(0 votes)
back to top