musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Ponovo pomor riba u Velikom bačkom kanalu: Dugoročno rešenje kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže

Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana su 8. i 9. septembra plutali velike količine uginule ribe i rakova, a prema rečima predstavnika Ekološkog pokreta Srbobrana Dragana Kurjačkog, talas zagađene vode do 9. septembra je već došao i nekoliko kilometara nizvodno, do mesta Turija.

Kako je Kurjački rekao za agenciju Beta, preživeli rakovi masovno su bežali iz vode, a riba koja je još uvek bila živa, teško je disala. Uzrok ove ekološke katastrofe prema mišljenju Kurjačkog, je u tome da je neko industrijsko postrojenje pustilo u Veliki bački kanal otpadne vode, sa čime je ovaj deo kanala već imao probleme. „Neko je pustio nešto u kanal i to davi ribu i rakove. To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za prečistače, umesto da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstantno zatvore, jer drugačije ne vredi”, kazao je Kurjački ua Betu.
Nakon dojave da po površini kanala pluta veliki broj riba i da je mnogo uginulih primeraka, na teren u Srbobranu izašli su inspektori Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine kako bi utvrdili stvarne uzroke ovakvog stanja. „Razlog za to je smanjena količina kiseonika. Pronađena je i manja količina uginule ribe oko 30 kilograma. Situacija još uvek nije alarmantna. Inspektori za zaštitu i zagađenje obišli su fabrike na koje se u ovakvim situacijama prvo sumnja. Utvrđeno je da Šećerana ispira postrojenja i ispušta određene količine vode koja nije zagađena“, izjavio je za RTV 9. septembra pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Dušan Pajkić.
Stručne službe JVP Vode Vojvodine prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana, gde je 8. septembra primećena, kako se navodi u saopštenju službe za odnose s javnošću i protokol Vode Vojvodine od 9. septembra, „ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode“. U saopštenju piše da su o situaciji obaveštene nadležne inspekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. „Pumpanjem većih količina čiste vode krakom kanala iz pravca Kucure stanje će se popraviti, ali to nije trajno rešenje. Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno. Ribočuvari JVP Vode Vojvodine koji su i dalje na terenu kažu da je stanje bolje nego 8. septembra i da većih količina uginule ribe srećom nema“.
Iako meštani Srbobrana tvrde da je u pitanju ogromna količina, iz Vode Vojvodine su saopštili da „ima i sporadičnih primeraka uginule ribe”.

Priredio: B.M.

Rate this item
(1 Vote)
back to top