Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

A XV. Kőketáncon – Harmincnégy díjazott

A XV. Kőketáncon – Harmincnégy díjazotttrg_fontane

Tizenötödik alkalommal tartották meg szombaton a Kőketáncot, az óvodások és általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjét.

A megmérettetést a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezte meg, többek között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Nemzeti Közösségi Titkárság és a becsei önkormányzat támogatásával.
Idén is tömeges volt a vetélkedő, mintegy 1300 versenyző mutatkozott be a közönségnek 59 versenyszámmal. A produkciókat háromtagú zsűri értékelte és rangsorolta, Lá-zár Katalin Budapestről, Taba Csaba néptáncoktató és Szerda András népzenész.
– Addig, amíg tíz évvel ezelőtt óriási szakadék volt, legalábbis az én véleményem szerint, a magyarországi és a határon túli tánccsoportok között, az elmúlt évek során szoros felzárkózás történt. Örömmel látjuk, hogy a vajdasági csoportok magyarországi, nagyon színvonalas rendezvényeken is képviseltetik magukat. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy jobban nyitottak a csoportok, s azt a szakmai segítséget, amit Magyarországról kaptak, igen jól kamatoztatják. A Kőketáncról azt tudom elmondani, hogy a játék nem játék, hiszen a gyerek a játékot úgy játssza, hogy halálosan komolyan veszi. Véleményem szerint akkor jó a produkció, ha a játékossága megmarad. Nagyon fontos dolog, hogy a gyerekek mit játszanak, mit táncolnak, milyen szokásokat jelenítenek meg a színpadon. Az a pedagógus és a koreográfus felelőssége, hogy mit tesz a gyerek lábára, milyen éneket tanít és milyen dallamot választ. Egy megfontolandó, amire láttunk jó és kevésbé jó példát is a vetélkedőn: lehetne többet gondolkodni az alkotóknak azon, hogy milyen anyagot visznek fel a színpadra. Szenzációs dolgokat is láttunk a színpadon, de kevésbé jókat is. Annak örülni kell, hogy a gyerekek a szabadidejükből energiát és időt szakítanak arra, hogy néptánccal foglalkozzanak, és annak is örülünk, hogy vannak olyan szülők, akik ebbe az irányba terelik a csemetéiket – mondta Taba Csaba.
A népi játékok kategóriájában a zsűri kiemelt aranyminősítéssel jutalmazta a szenttamási Csintekerintő gyer-mekcsoportot, míg aranyminősítést kapott a hajdújárási Pitypang tánccsoport. Ezüst oklevélben részesült az orahovói Pimpimpálé csoport, a becsei Kenderkóc gyermekcsoport, az adai Füzike óvodás csoport és a gunarasi Dózsa György Általános Iskola és József Attila ME csoportja. Bronzoklevelet kapott a martonosi Pitypang néptáncegyüttes, a moravicai Bokréta tánccsoport, illetve a becsei Samu Mihály iskola Iglice gyermekcsoportja.
Az alsós néptánccsopor-tok között a zsűri nem osztott aranyminősítést, ezüstminősítést kapott a becsei Csiperke táncegyüttes és az adai Apróka néptánccsoport, míg a szabadkai Pulyák Táncegyüttes, az újvidéki Mitugrász gyermek néptánccsoport és a ludasi Koppantó tánccsoport bronzoklevelet érdemelt ki.
A felsős néptánccsopor-tok versenye bizonyult a legerősebbnek, a zsűri hét díjat osztott. A becsei Kiscimbora táncegyüttes, a kishegyesi Garagulya táncegyüttes és a péterrévei Kabóca néptánc-csoport aranyminősítést kapott, ezüstoklevélben részesült a topolyai Cickom táncegyüttes, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szabadkai Jártatós táncegyüttes, a nyékincai Csicsóka táncegyüttes és a törökbecsei Kópé táncegyüttes állhatott. A vegyes korcsoportban is kitűnő produkciókat mutattak be, aranyminősítésben részesült a kanizsai Tisza Néptáncegyesület, a moravicai Cimborák néptánccsoport és a becsei Bekecs táncegyüttes. Ezüstoklevelet kapott a Topogós táncegyüttes Szabadkáról, a horgosi Cibere táncegyüttes, a királyhalmi-hajdújárási Kőris és Pitypang tánccsoportokat, amelyek közös produkciót adtak elő, a péterrévei Tisza Mente Közművelődési Egyesület utánpótlás csoportját és a szenttamási Pitypang táncegyüttest bronzminősítéssel jutalmazták.
Idén rekordszámú, kilenc szólótáncot láthatott a zsűri. Kiemelt aranyminősítést kapott a becsei Petőfi Sándor MK párosa, Szerda Ákos és Pásztor Tímea. Aranyminősítésben részesült a szintén becsei Kovács Jónás és Tóbiás Vivien, ezüstoklevelet kaptak a Brasnyó Mihály-Brasnyó Emese és a Csernyák Hunor-Molnár Kinga párosok, a Petőfi Sándor MK tagjai, míg bronzoklevélben részesült a szabadkai Szakács Tamás és Varga Petra páros.

Ricz Róbert

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *