Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Retrospektiva 2010. godine: Gde je naš most preko kojeg ćemo otići u bolje sutra?

Retrospektiva  2010. godine: Gde je naš most preko kojeg ćemo otići u bolje sutra?trg_fontane

Na kraju smo i 2010. godine. Treba sumirati rezultate, evidentirati propuste i ono što nije urađeno da bismo pravili nove planove.

Čini se da je to uzaludan posao, jer ako se osvrnemo koju godinu unazad, stiče se utisak da idemo u pogrešnom pravcu. Svetska ekonomska kriza, koja je po predviđanjima pojedinih državnih funkcionera trebala da zaobiđe Srbiju, ipak nas je zadesila i još traje, a neki smatraju da krizni period u ovoj zemlji traje od devedesetih godina – bez prestanka. Posledice su takve kao da nas je zadesio cunami ili nešto još gore.
Ipak, iz godine u godinu idemo sa nadom i mišlju: „Samo još ovo da pregrmimo i biće bolje!“. Ali ta rečenica se ponavlja kao eho, a od boljeg, izgleda, ni traga ni glasa.
Da vidimo šta smo istrpeli u 2010. godini.

Januar

Prvi dani 2010. godine će ostati upamćeni po odluci lokalne vlasti da „uvede red i smanji gužve na ulicama grada“. Naime, od 4. januara je počela naplata parkiranja motornih vozila u centru Bečeja na 433 mesta, a ovaj posao (naplata i kontrola) je u nadležnosti JP Komunalac. Međutim, već na startu se znalo da će naplata parkiranja uzrokovati velike probleme. To se i desilo, počev od toga što građani o ovoj odluci nisu bili blagovremeno i na adekvatan način informisani, do toga da pre početka sprovođenja odluke nisu urađene sve pripremne radnje (nisu obeležena sva parking mesta, dimenzije mesta za parkiranje u pojedinim ulicama nisu po propisima, nema dovoljnog broja mesta za parkiranje, nedostatak mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, nepotpune informacije na obaveštajnim tablama na prostoru za parkiranje, malobrojna i „čudna“ mesta za kupovinu karata, npr. u poslastičarnicama…). Cena započetog sata parkiranja je bila 25 dinara uz maksimalno tri sata zadržavanja na jednom mestu, a plaćanje je omogućeno i putem SMS poruke. Sve u svemu, ova novina je izazvala nezadovoljstvo građana, a gužve su se „preselile“ u delove grada gde se parkiranje vozila nije naplaćivalo, pa su pojedine ulice bile gotovo neprohodne. I još uvek su. Još jedna manjkavost u organizaciji parkiranja je krajem januara uslovila da Prekršajnom sudu bude podneta prekršajna prijava protiv Komunalca – parking mesta nisu bila očišćena od snega.
Početkom januara 4,8 miliona građana Srbije su postali vlasnici po pet akcija Naftne industrije Srbije i 1.700 dinara od privatizacije NIS-a.
U Bečeju je na početku godine 4.733 ljudi bilo bez posla. Zaposleni u službi katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda i u Bečeju su štrajkovali zbog odluke Vlade o otpuštanju radnika iz te službe, a u fabrici nameštaja „8. oktobar“ izabrano je novo sindikalno rukovodstvo.
Vodokanal preuzima posao snabdevanja vodom potrošača u Bačkom Petrovom Selu.
Kao deo donacije Evropske unije, bečejskom Domu zdravlja predato je novo sanitetsko vozilo.
Bečejsko Udruženje stočara obeležilo je svoju prvu godišnjicu postojanja.
Među prvih deset arhitekata u Srbiji koji su dobili NIN-ovu nagradu za najbolje arhitektonsko rešenje, našao se i Bečejac Rade Avramov, zaposlen u JP Stankom koji je izradio projekat za kafe-restoran „Velpetrola“.
Grupa građana „Pokret za Bečej“, na čelu sa predsednikom Skupštine opštine Dušanom Jovanovićem, priključila se Demokratskoj stranci i tako je promenjen odnos snaga u lokalnom parlamentu. Demokratska stranka dobila je 12 (11) odborničkih mesta, Savez vojvođanskih Mađara i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara ima osam lokalnih poslanika, ne računajući pet odbornika Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.
Funkcioneri u Srbiji, pa i lokalni, su do kraja januara Agenciji za borbu protiv korupcije trebali da dostave podatke o ličnoj imovini i prihodima, kao i prihodima i imovini bračnog partnera i maloletne dece.
Krajem januara je po treći put odloženo otvaranje kuglane u Domu zanatlija, koju je trebala da opremi firma „Kegel King“ iz Sombora, a koja je od Opšteg udruženja preduzetnika opštine Bečej, vlasnika objekta, deo Doma zanatlija zakupila na 15 godina.

Februar

Nakon pristupanja članova „Pokreta za Bečej“ Demokratskoj stranci, predstavnici ove dve političke grupacije su na konferenciji za novinare pokušali da obrazlože zašto je došlo do „fuzije“, navodeći da je to iz razloga da bi „sve moguće resurse usredsredili na razvoj naše opštine“. Budislav Medurić, član bečejskog odbora DS-a, rekao je da nisu tačne insinuacije da DS želi da uvede privremene mere u opštini, već želi da radi u cilju dobrobiti građana, te je obećao „niz pozitivnih i povoljnih koraka koji će smanjiti veliki broj nezaposlenih, pokrenuti privrednu aktivnost u opštini Bečej, a ako nju pokrenemo kolike su ingerencije lokalne samouprave, time ćemo povećati priliv sredstava u lokalni budžet“.
Ovaj čin pridruživanja komentarisali su i predstavnici drugih političkih partija. Peter Knezi, predsednik bečejske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara (čija stranka ima šest odbornika), rekao je da nema posebnog komentara i da ne vidi da se time nešto menja, a da misli da će koaliciona saradnja biti nastavljena. Po mišljenju predsednika bečejskog odbora Srpske radikalne stranke (ima četiri odbornika) Dragana Živkova, u slučaju fuzionisanja radi se o promeni volje građana izrečene na lokalnim izborima 2008. godine. On je rekao da su građani hteli na lokalnim izborima da glasaju za DS, glasali bi za DS i ova stranka bi imala toliko glasova koliko je dobila na ovaj način (fuzijom).
Zbog Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnim administracijama, koji se (manje-više) primenjuje od 2010. godine, u lokalnoj samoupravi broj zaposlenih je smanjen za 28, koji su do tada bili zaposleni u opštini, OSC-u „Mladost“, muzeju, biblioteci i pozorištu. U penziju je otišlo 11 radnika, dok je 17 „otpuštenih“ spremačica prešlo da radi u Potisje, komunalnu firmu u većinskom vlasništvu opštine, a Potisje ih „iznajmljuje“ opštini i opštinskim ustanovama i naravno, naplaćuje njihove usluge. Inače, svim otpuštenim radnicima, pa i onima koji su odmah potom zaposleni u Potisju, isplaćena je otpremnima (od 50.000 do 900.000 dinara po osobi u zavisnosti od radnog staža) iz opštinske kase.
Početkom godine smo imali i talas poskupljenja, od akcizne robe, cigareta, alkoholnih pića, goriva (naftni derivati su tokom januara tri puta poskupeli), telefonskih poziva Info centru Telekoma, u nekim gradovima su poskupele komunalije, a u februaru je najavljeno i povećanje cene električne energije, što sa sobom povlači i druga poskupljenja.
Evro je 3. februara vredeo 98,7 dinara po zvaničnom srednjem kursu.
„Uzbuna“ zbog pandemije svinjskog gripa i dalje traje, tako da je počela i vakcinacija đaka protiv gripa izazvanog virusom A H1N1.
Na „Fejsbuku“ je otvorena grupa „Ukinimo besmislenu naplatu parkinga u Bečeju“, koja je za kratko vreme okupila veliki broj članova sa kojima je predsednik opštine vodio interesantnu polemiku.
Problemi u Komunalcu isplivavaju na svetlo dana. Naime, na konferenciji za novinare predstavnici sindikalne organizacije tog preduzeća govore o problemima sa kojima se suočavaju, a iznose i niz zamerki na rad rukovodstva, pre svega na rad direktorice Eržebet Feher. Oni traže da se izmeni statut Komunalca kako bi u Upravnom odboru bili i članovi iz redova zaposlenih koje bi predložili radnici, a ne direktorka. Predlog izmena, rekli su, dostavljen je Upravnom odboru još u aprilu 2009. godine ali je on imao „dugotrajno“ putovanje do sednice Skupštine opštine, međutim, i tada je (1. oktobra 2009.) skinut sa dnevnog reda lokalnog parlamenta bez ikakvog obrazloženja.
Od početka februara nema poljočuvarske službe u bečejskoj opštini, ali je na sednici lokalnog parlamenta usvojena odluka o tome da će opšti-
na osnovati svoje preduzeće
za fizičko-tehničko obezbeđenje. Na istoj sednici je ponovo promenjena odluka o komunalnim taksama.
Otvorena je i prva SOS prodavnica u Bečeju.
U februaru su usvojeni akcioni planovi za unapređenje obrazovnog statusa Roma i za zapošljavanje Roma u opštini Bečej za period od 2010. do 2012. godine.
U raspravi o akcionim planovima na sednici Skupštine su se mogle čuti izjave i komentari odbornika Srpske radikalne stranke Nebojše Kolarskog, koje su pojedini odbornici iz drugih stranaka okarakterisali kao politički nekorektne.
U Srbiji je konstituisan Upravni odbor Saveta za štampu. Reč je o samoregulativnom telu koje će se baviti praćenjem poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavanjem predstavki pojedinaca i institucija povodom sadržaja štampanih medija.
U Bečeju je osnovano Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Ostrog“.
Gimnazijalci su na seminarima učili o ljudskim pravima i pridruživanju Evropskoj uniji.
Poreska uprava i DDOR su zbog dugovanja od 49 miliona i 9,5 miliona dinara prodala mašine fabrike nameštaja „8. oktobar“ upola cene. Radnici su do tada bili bez plata, a od tada su ostali i bez sredstava za rad i eventualne šanse za oživljavanje proizvodnje. Međutim, nisu sve izgubili, ostala su im dugovanja za struju, vodu, telefone i hipoteka (oko 110 miliona dinara) Univerzal banke nad objektima fabrike.
Tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavila su zajednički nastup i štrajk ukoliko Ministarstvo prosvete ne prihvati njihove zahteve koji se odnose na socijalni program prilikom racionalizacije zaposlenih u prosveti.
Neke od bečejskih ulica – čak i centar grada – su u nekoliko navrata ostale bez ulične rasvete zbog dugovanja Stankoma Elektrovojvodini jer, kako je rekao direktor ovog preduzeća Zvonimir Stankov, opština Stankomu ne upućuje novac koji mu pripada, te Stankom ne može da plati račune za struju.
Ministarstvo omladine i sporta odobrilo je 5,26 miliona dinara OSC-u „Mladost“ za rekonstrukciju i prilagođavanje ob-jekta osobama sa invaliditetom.
Na Sajmu turizma u Beogradu Turistička organizacija Bečeja je predstavila potencijale opštine u oblasti turizma.
U blizini Kamp naselja potonuo je brod-restoran.
U Narodnoj biblioteci obeležen je Svetski dan maternjeg jezika.

Mart

U opštini Bečej sve je veći broj krivičnih dela (krađa, vandalizam, rušenje nadgrobnih spomenika, paljenje automobila, pokušaj ubistva i silovanje). Skandal s kraja februara, kada je K.A. iz Bačkog Gradišta, koji je uhapšen zbog osnovane sumnje da je silovao seštogodišnju devojčicu, pobegao iz zgrade bečejske policije, pokrenuo je lavinu pitanja prvenstveno o odgovornosti onih kojima je bio poveren zadatak da osumnjičenog privedu u Viši sud u Novom Sadu, preko učinkovitosti i načina rada policije u Bečeju, do bezbednosti i sigurnosti građana i imovine. Osim osude eskalacije nasilja na teritoriji opštine Bečej i rada na „snimanju slike o bezbednosnoj situaciji“ u opštini, konkretne mere nisu ponuđene ni od odgovornih u opštinskom Savetu za bezbednost.
Radnici Opštinske uprave su stupili u štrajk zbog nerealizovanog dogovora sa predsednikom opštine i Opštinskim većem o vraćanju dela primanja (25 procenata) koji im je oduzet u prethodnoj godini. Obrazloženje predsednika opštine zašto dogovor nije ispunjen je bilo da bi to bilo protivzakonito. Štrajk je nakon osam dana okončan, ali je predstavnik sindikalne organizacije rekao da će nastaviti borbu do ispunjenja zahteva na drugačiji način.
Na sednici lokalnog parlamenta usvojen je godišnji program za gazdovanje državnim zemljištem u 2010. godini. Usvojena je i odluka da se u postupku legalizacije bespravno izgrađenih, dograđenih ili rekonstruisanih objekata primenjuju uslovi propisani Prostornim planom opštine, zatim je usvojena i izmena odluke o zaštiti Parka prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva, izmena Statuta Komunalca, a ukinut je i Eko fond opštine.
Od 1. marta je ukinuta naplata parkiranja kod hotela „Bela lađa“ i OSC-a „Mladost“, a i cena satnice je smanjena na 17 dinara.
U pojedinim školama su isključeni telefoni zbog neplaćenih računa. Škole duguju i za struju, grejanje i druge komunalije, slično je i u vrtiću i drugim ustanovama koje su budžetski korisnici, jer im se iz opštinskog budžeta ne upućuje novac za režijske troškove.
Odbor revizora koji čine Šandor Pal (predsednik), odbornik DZVM u lokalnom parlamentu i advokat Slobodan Zlokolica, napisali su obiman izveštaj o radu Potisja u 2008. godini, koji su predstavili i novinarima, a koji otvara niz pitanja o poslovanju Potisja, o sukobu interesa, ali i o tome zašto predsednik opštine Bečej Peter Knezi nije nijednom izvestio lokalni parlament o tome kako je zastupao interese lokalne samouprave u ovom preduzeću.
I u Komunalcu ima nejasnoća u vezi sa izveštajem centralne komisije firme o godišnjem inventaru. Nejasnoće su nastale oko spaljivanja neprodatih ribolovačkih dozvola za Staru Tisu kod Bisernog ostrva, pre inventara. Zato je Upravni odbor firme zatražio kontrolu budžetske inspektorke i mišljenje republičkog inspektora za zaštitu životne sredine koji je i prebrojao dozvole. Iako se predsednik Upravnog odbora Dragan Mitić nije slagao sa dobijenim podacima i rekao da će se taj problem još ispitati, na osnovu izveštaja budžetske inspektorke Upravni odbor je prihvatio završni račun Komunalca.
Stečajni sudija Trgovinskog suda u Novom Sadu proglasio je bankrot Fadipa i naložio unovčavanje imovine preduzeća.
Generalni direktor PIK-a „Bečej“ Dragan Satarić smenjen je sa te funkcije, a na njegovo mesto je postavljen Milan Mišić, raniji direktor jedne firme koja posluje u poslovnom sistemu Đorđija Nicovića.
Na Skupštini Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej izabrano je novo rukovodstvo, Anka Stanivuk je ponovo predsednica Saveza.
Održana je tribina GLASNO! za mir, protiv fašizma, nažalost, u prisustvu svega desetak građana.
Zbog slabog priliva novca najavljen je rebalans opštinskog budžeta.
Početkom marta zastupnik državnog kapitala Rudolf Albahari u „8. oktobru“ dao je ostavku na ovu funkciju i na mesto predsednika Upravnog odbora. Nakon nekoliko dana to su učinili i članovi Upravnog odbora.
Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno izgrađenih, dograđenih ili adaptiranih objekata bio je 11. mart. Do tog datuma u Bečeju je podneto preko 1.500 novih, a ima i oko 2.000 zahteva koji su podneti do 11. septembra 2009. godine.
Potpisan je protokol o saradnji između Gradskog pozorišta i Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.
Do osnivanja opštinske poljočuvarske službe, ovaj posao je poveren beogradskom ogranku „G4S“, firme čije je sedište u Londonu, za oko 10.000 evra za tri meseca.
Direktorica OŠ „Šamu Mihalj“ razrešena je dužnosti zbog, kako je konstatovano, nenamenskog trošenja novca.
Čelnici opštine posetili su Linde gas Srbija A.D. kako bi se informisali o problemima u ovoj fabrici zbog priča da se ona „seli“ iz Bečeja. Predstavnici opštine su izjavili da je direktor Lindea demantovao te informacije i rekao da postoje nesuglasice između Linde Gasa i NIS Naftagasa oko bušotina u Bečeju.
Formiran je opštinski odbor sindikata zaposlenih u komunalno-stambenim delatnostima.
Opštinske ustanove i organizacije koje se bave muzikom i bečejski horovi pokrenuli su serijal dobrotvornih koncerata „Klavir za 100 dinara“ sa idejom da se od prodatih ulaznica prikupe sredstva za kupovinu klavira za Gradsko pozorište.

April

Objavljen je 500. broj Bečejskog mozaika. Jubilej je obeležen tribinom „Značaj, sadašnjost i budućnost lokalnih medija“ na kojoj su govorili predstavnici novinarskih organizacija i poznati novinari Nadežda Gaće, Dinko Gruhonjić, Željko Bodrožić, Jelka Jovanović, Miša Brkić, Kalman Kuntić, Dimitrije Boarov i Miroslav Janković, i izložbom fotografija nastalih tokom desetogodišnjeg rada redakcije Bečejskog mozaika.
Iz izveštaja Odeljenja za finansije lokalne samouprave se vidi kako je trošen novac iz opštinskog budžeta, te da je dug opštine oko 50 miliona dinara.
Ovogodišnja setva skuplja je za 20 posto, glavni „krivac“ je dizel gorivo koje je skuplje za 45 posto nego prošlog proleća, navode paori.
U Bečeju je treći put održana Cvetna pijaca.
Osnovna škola „Petefi Šandor“ proslavila je 55 godina postojanja. Sa gradskog trga predstavnici pravoslavne i katoličke crkve uputili su zajedničku uskršnju čestitku građanima Bečeja.
Skupština Srbije usvojila je deklaraciju o Srebrenici.
Lokalna samouprava je naložila Upravnom odboru Komunalca da sačini izveštaj o problemima i činjeničnom stanju u ovom preduzeću. Izveštaj je upućen u opštinu i u njemu se ističe da u izveštaju direktorice Komunalca Eržebet Feher, a koji je od nje tražio Upravni odbor, nema odgovora na pet ključnih pitanja, te je upućen i predlog osnivaču da preispita eventualne zloupotrebe službenog položaja u ovom slučaju.
Prema preporuci Opštinskog veća iz 2009. godine, javna preduzeća bi trebala da usklade plate direktora i radnika sa platama funkcionera i zaposlenih u opštini. Isplatne liste su opštini dostavila sva javna preduzeća, osim Komunalca. Iz izveštaja budžetske inspektorke se vidi da preporuka Opštinskog veća nije poštovana.
Opština stipendira 26 studenata.
Na sednici lokalnog parlamenta usvojene su i odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata, o izmenama odluke o parkiranju u Bečeju. Na sednici je konstatovan prestanak funkcija direktora u javnim preduzećima i ustanovama i imenovani su vršioci dužnosti.
U OŠ „Zdravko Gložanski“ uočeni su problemi koji ometaju normalno izvođenje nastave u jednom odeljenju nižih razreda na mađarskom nastavnom jeziku. Taj slučaj je doneo i niz drugih problema: remećenje međuljudskih odnosa u kolektivu, pokretanje disciplinskih postupaka protiv psihologice škole Margarite Berček i učiteljice Izabele Šormaz od strane direktorke Suzane Đukić po nalogu opštinske prosvetne inspektorke. U ovu priču su se uključili i predstavnici lokalne samouprave, predstavnici pokrajinskog odbora Granskog sindikata, UNICEF-a. Ipak, problem nije rešen. Obeležen je Svetski dan Roma.
U OSC-u „Mladost“ je otvoren prolećni vašar.
Članovi Opštinskog veća najavili su nove investicije, izgradnju trafo-stanica u industrijskoj zoni za buduća preduzeća, početak izgradnje Deltinog tržnog centra, asfaltiranje nekoliko ulica, ali i uklanjanje divljih deponija u Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu.
Predsednik opštine zatražio je eksternu reviziju u Potisju i mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da li u njegovom slučaju postoji sukob interesa. Dobio je potvrdan odgovor.
Građani III mesne zajednice protestuju zbog izgradnje repetitora u blizini kuća, vrtića, škole…
Sindikati PIK-a „Bečej“ i vlasnik firme Đorđije Nicović postigli su dogovor o isplati zaostalih zarada.
Održana je skupština Društva za borbu protiv šećerne bolesti. Promenjen je naziv, sedište i usvojen novi Statut Društva.

Maj

Uvođenje naplate parkiranja u Bečeju je napravilo veliku zbrku i, očigledno, nije donelo nikakvu korist. Prema izjavi direktorke Komunalca, do kraja marta zarada od ovog posla je bila 825.242 dinara, a ulaganje oko milion dinara.
Umro je reditelj i dramski pisac rodom iz Bačkog Gradišta Radoslav Zlatan Dorić.
Odbornik Srpske radikalne stranke Nebojša Kolarski podneo je tužbu protiv Bečejskog mozaika za „pretrpljene duševne bolove i povrede časti i ugleda“ zbog članka „Radikalno crno na belo“ koji je u februaru objavljen u ovim novinama. U pitanju je tekst u kojem se navodi govor Kolarskog na sednici Skupštine opštine na kojoj se raspravljalo o Lokalnom akcionom planu za zapošljavanje Roma i u kom se novinar Mozaika kritički odnosi prema rečima odbornika SRS-a.
Radnici odeljenja Gerontološkog centra u Bačkom Petrovom Selu cisternom odnose fekalije iz septičke jame na divlju deponiju u selu. Protiv odgovornih nije podneta krivična prijava, ali je iz Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine opštine najavljeno da će to biti učinjeno. Inače, Gerontološki centar i direktor Đerđ Ric su nepravosnažno osuđeni u prekršajnom postupku koji je podneo Pokrajinski sekretarijat za socijalna pitanja i demografiju zbog toga što 30 ljudi nije bilo upisano u matičnu knjigu Centra.
Nakon tretmana protiv krpelja usledio je pomor pčela u Radičeviću.
U Bečeju je prvi put održana manifestacija „Noć muzeja“.
Građani u Bačkom Gradištu su u nekoliko navrata na zborovima građana razgovarali o vodosnabdevanju, a potom su opštini i Vodokanalu podneli zahtev za izmenu ugovora o vodosnabdevanju uz peticiju sa potpisom 800 građana, a 650 građana zatražilo je smenu Saveta i sekretara Mesne zajednice (do početka 2010. godine vodosnabdevanje je bilo u nadležnosti mesne zajednice). Građani su sa Vodokanalom postigli dogovor da se isprave pojedine tačke ugovora o vodosnabdevanju, ali je i dalje ostao dug domaćinstava od oko 7 miliona dinara prema Mesnoj zajednici.
Budžetska inspektorka proveravala je poslovanje Stankoma i utvrdila da je deficit oko 12 miliona dinara koji je nastao zato što opština Bečej nije prenela sredstva na ime naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i sredstva od godišnje naknade za motorna vozila, traktore i priključna vozila Stankomu.
Gorivo u Srbiji je ponovo poskupelo i najskuplje je u okruženju.
Umesto uređenja centra grada i trga, lokalna samouprava anketira Bečejce o promeni naziva trga u centru grada. Dat je i maštovit predlog za novi naziv – Glavni trg.
Dramski studio mladih sa predstavom „Gavrilo“ pobedio je na Palilulskoj olimpijadi.
Na sednici Skupštine opštine DZVM je saopštio da napušta Mađarsku koaliciju jer nije dobio odgovarajući broj funkcija u opštinskoj vlasti, a sa dnevnog reda sednice je bez obrazloženja skinuta odluka kojom bi se smanjila naknada članovima radnih tela opštine. Usvojen je Lokalni plan upravljanja otpadom na teritoriji opštine od 2010. do 2020. godine, doneta je odluka o utvrđivanju naziva ulica i trgova, ustanovljena je i godišnja nagrada opštine i priznanje počasnog građanina Bečeja. Usvojene su i izmene Strategije održivog razvoja opštine, odluke o snabdevanju vodom, Lokalni akcioni plan za mlade.
Održane su 53. Majske igre, a bečejska predstava na mađarskom jeziku osvojila je treću nagradu.
Potpisan je ugovor o saradnji opštine i 12 nevladinih organizacija iz Bečeja.

Jun

Predstavnici nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovnog udruženja „Lokal pres“, doneli su zajedničku ocenu da su mediji izloženi sve većim pritiscima vlasti i lokalnih moćnika, pretnjama, tužbama i drastičnom sudskom kažnjavanju.
Opštinski funkcioneri u 2009. godini za službena putovanja u zemlji potrošili su 64.678 dinara, a samo u martu ove godine troškovi putovanja bili su 66.852 dinara (28.500 dinara za službena putovanja u zemlji i 38.352 za putovanja u inostranstvo).
Dva meseca pre proslave Dana grada članovi opštinske vlade još uvek nisu usvojili predlog programa za trodnevnu proslavu, a u predlogu finansijske konstrukcije na jednom listu papira (!) predviđeni su troškovi od oko 5,2 miliona dinara.
Samo jedna banka je ponudila kredit opštini u iznosu od 120 miliona dinara (rok otplate je 10 godina).
Za unapređenje rada lokalne samouprave Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju obezbedio je 1,9 miliona dinara za kupovinu 20 laptopova i nabavku softvera.
Opština Bečej prvi put od 2006. godine od kada postoji Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ponudila je u zakup poljoprivredno zemljište u državnoj svojini (od ukupno 11.000 hektara 6.000 je rezervisano za preči zakup – od toga 5.000 hektara je dobio PIK „Bečej“, a ostalo stočari).
Akcijom „Svaki potpis više mrak u gradu briše“, đačka grupa „Kosmopolite“ prikupila je 3.300 potpisa građana za peticiju kojom se od opštine traži uvođenje osvetljenja u park kod Dečjeg dispanzera, poboljšanje javnog reda i mira, bezbednosti građana i sprečavanje vandalizma.
U velikom spremanju Srbije povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u Bečeju je radilo 900 volontera.
Tisa se izlila iz korita, a nivo vode i dalje raste. Pod vodom je oko 1.200 hektara oranica, usevi su uništeni.
Pokrajinski zvaničnici posetili su firmu Knott autoflex yug u Bečeju.
Održani su izbori za savete nacionalnih zajednica u Srbiji, u Bečeju je pobedila izborna lista SVM-a.
U Gradskom pozorištu Nezavisno društvo novinara Vojvodine održalo je tribinu povodom objavljivanja štampanog izdanja izveštaja o stanju medija u Vojvodini – „Vojvođanski mediji – politički kompromis ili profesionalno izveštavanje“.
Crkveni hor Sveti Georgije iz Bečeja gostovao je u Austriji.
U Bečeju je priređena svečanost Rotari kluba povodom prijema u Rotari Internacional.
Višu sud u Novom Sadu je odbacio tužbu pripadnika Srpske radikalne stranke Nebojše Kolarskog protiv Bečejskog mozaika, kojom je on na ime pretrpljenih duševnih bolova, povrede časti i ugleda tražio od Mozaika da mu isplati pola miliona dinara. Kolarski po presudi sudije Višeg suda treba da Mozaiku nadoknadi troškove parničnog postupka.
Na sednici lokalnog parlamenta usvojen je izveštaj o trošenju novca iz budžeta i završni račun za 2009. godinu, a izmenjena je i odluka o nameni kredita (120 miliona dinara) koji je opština uzela za unapređenje funkcionisanja komunalne infrastrukture i izgradnju geotermalne bušotine. Usvojena je i odluka o međuopštinskoj saradnji na realizaciji projekta iz oblasti kontrole i smanjenja gubitaka vode u Južnobačkom okrugu.
Objavljene su imovinske karte srbijanskih funkcionera (95 posto njih) na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.
Ministarstvo omladine i sporta odobrilo je 6 miliona dinara za prvu fazu izgradnje sale za fizičko vaspitanje u OŠ „Petefi Šandor“. Završena je izgradnja betonskih teniskih terena sa gumiranom podlogom u OSC-u „Mladost“.
Prema anketi Opštinskog saveta za bezbednost, više od 60 posto Bečejaca ne veruje policiji.
Potpisan je ugovor između Stankoma i Elektrovojvodine o projektovanju i izgradnji transformatora u industrijskoj zoni, reč je o realizaciji odluke Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja iz 2008. godine kojom je Stankomu odobreno 17,14 miliona dinara za izgradnju transformatora koji je neophodan budućim investitorima za izgradnju objekata na zemljištu koje su zakupili.
Zbog obilnih kiša i nepostojanja atmosferske kanalizacije, stanovnici Malog rita su nekoliko dana živeli kao da su u Veneciji, ali umesto da putuju gondolama, preko vode su išli u gumenim čizmama.
Na sastanku Upravnog odbora Asocijacije primarnih poljoprivrednih proizvođača Vojvodina agrar i predstavnika Kluba „100 P+“ usvojen je zahtev za formiranje realne cene pšenice i pravedne isplate štete koju su usevi pretrpeli, koji je prosleđen Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede.
Bečej su posetile delegacije iz Jermenije i UNICEF-a, održana je promocija druge knjige Dušana Opinćala „Poznati Bečejci“, a organizovan je i prvi Romski festival u romskom naselju kraj Mrtve Tise.

Ljiljana Milovanov (nastavak u sledećem broju)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *