Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Strane reči: poštovanje rokova i pošten rad: „Sitnice“ koje život znače

Strane reči: poštovanje rokova i pošten rad: „Sitnice“ koje život značetrg_fontane

U prethodnim brojevima novina pisali smo o tome da je rekonstrukcija oko 2,5 kilometra regionalnog puta R-122 između Bačkog Petrovog Sela i Bečeja u startu kasnila godinu dana.

Najzad se mehanizacija izvođača radova „Bačkaputa“ pojavila na izlasku iz sela početkom septembra meseca ove godine, kada je rečeno da je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ obezbedilo 65 miliona dinara i da će rekonstrukcija predviđenog dela puta biti završena do sredine oktobra.
Od tada ne samo da je opalo lišće, nego je pao i prvi sneg, a asfaltiranje 2.500 metara puta od ukupno 9 kilometara, koliko je u veoma
lošem stanju, još nije okončano. Mašine „Bačkaputa“, dodu-
še, još se nalaze na licu mesta, ali oko 500-600 metara puta čeka svog Godoa.
S druge strane, radovi na rekonstrukciji Iđoškog puta su započeti 12. oktobra, a planirano je da „Bačkaput“ za 60 dana izgradi 2,5 kilometra puta širine tri metra i uredi deo neposredno pored saobraćajnice. Ovaj posao je finansiran novcem od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a reč je o 20 miliona dinara.
Posao je završen pre roka – ali ne na zadovoljavajući način, tvrde poljoprivrednici koji na nesreću imaju posla u tom delu atara. Oni kažu da se na „novom“ putu već nalaze rupe, što po njihovom mišljenju znači da je korišćeno manje asfaltne mase nego što je potrebno. (Inače, tako se i zarađuje na izgradnji puteva u Srbiji, asfaltni sloj je neretko tanji od predviđenog, o širini puta da ne govorimo.)
Da nešto nije u redu na Iđoškom putu potvrdili su i predstavnici JP Stankom, jer ovo preduzeće je nadležno da nadzire obavljen posao. Kako je rekao direktor preduzeća Zvonimir Stankov, nadzorni organ ove firme uputio je primedbe izvođaču radova koji je prilikom rekonstrukcije puta „odstupio od projekta“ (stavio je manje asfalta od predviđene količine), te će izvođač da otkloni nedostatke kada se za to steknu uslovi.
Pretpostavljamo da će se uslovi steći tek na proleće. A do tada rupe na „novom“ putu biće mnogo veće nego što su danas.
Stiče se utisak da su u Srbiji strane reči: poštovanje rokova i pošten rad.
Bilo bi interesantno da saznamo koliko izvođača radova u Srbiji ne radi kako treba i ne radi na vreme, i da li je iko od njih platio kaznu zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, jer u ugovorima postoje i kaznene klauzule. Zamislite kakve prihode bi mogla da ostvari i lokalna samouprava u Bečeju kada bi naplatila kazne od raznih izvođača.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *