Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Olvasókuckó – Jó könyvek

Olvasókuckó – Jó könyvektrg_fontane

1. Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok. Hercule Poirot azt reméli, hogy békességben töltheti vakációját az exkluzív tengerparti nyaralóhelyen, de már az elso napok is zaklatottan telnek, mindenki arról susog, hogy a híres férfifaló Arlena Stuart, a szépséges exszínészno ezúttal kire vetette ki hálóját. Kavarognak az indulatok a szépasszony körül, mígnem egy különlegesen szép, verofényes napon rábukkannak a holttestére!

És éppen Hercule Poirot volt az, aki utoljára beszélt Arlenával, amint a csábos teremtés titkos találkára osont… Poirot úrnak természetesen ezek után nem adatik meg a nyugalmas nyaralás! Mivel a szép Arlenára sokaknak volt okuk haragudni, a gyanúsítottak száma sem csekély. Poirot azonban nem volna méltó hírnevéhez, ha végül nem sikerülne kibogoznia a nem mindennapi rejtély szálait és lelepleznie a gyilkost.
2. Raymond Chandler: Örök álom. Az agg, beteg, dúsgazdag Sternwood tábornok magához kéreti Philip Marlowe magánnyomozót: két fiatal, késon született lánya közül az egyik bajban van, szerencsejáték-adósságaival zsarolják. A tábornok nem is a pénzt bánja – azt szeretné, ha a zaklatások egyszer s mindenkorra abbamaradnának. Tehetne-e valamit ez ügyben Marlowe? A magánnyomozó megkedveli a zord hadastyánt, de rá kell jönnie: egyik lány sem éppen földre szállt angyal. A kisebbikbol például mintha minden erkölcsi érzék hiányozna. A nagyobbik pedig nemcsak a pénzt szereti szórni a kártyabarlangokban, hanem jó útra tért hajdani szeszcsempész férje is eltunt, nyomtalanul. És Marlowe megérzi, hogy a tábornok valójában imádott vejét szeretné elokeríttetni… Raymond Chandlernek ebben az elso, 1939-ben megjelent regényében már minden együtt van, ami különleges életmuvét majd meghatározza: az emberi jellem ferdeségei, a pénz megrontó hatalma, piti és nagymeno bunözok, kiábrándult vagy éppen korrupt rendorök, az eszményt kergeto magánnyomozó alakja – és egy lelketlen, mégis vonzó város, Los Angeles, amelyet talán o rajzolt fel a legmaradandóbban az amerikai irodalom térképére.
3. Dr. Daróczy Judit: Nyiro-koedema – A nyirokrendszer leggyakoribb betegsége – A nyirokoedemás betegek ellátása. A nyirokrendszerrel foglalkozó ismeretanyagot, a nyirokrendszer betegségeinek klinikumát az orvostudomány „elhanyagolt gyermekének“ szokták nevezni, pedig a betegségek sok embert érintenek. A nyirokrendszernek (a nyirokerek és a nyirokcsomók) a szervezet egészséges muködésében igen fontos feladatai vannak. A nyirokereknek és a nyirokcsomóknak a szövetekben történo anyagforgalomban – folyadék, tápanyagok, immunglobulinok, vérsejtek szállításában, immunfolyamatok regulációjában – jelentos szerep jut. A nyirokrendszer leggyakoribb betegsége a nyiroködéma (nyirokoedema), mely akkor alakul ki, ha a nyirokerek és a nyirokcsomók alkalmatlanná válnak a nyirokköteles anyag- és folyadék-mennyiség elszállítására. A nyiroködéma gyakori tünet, a lakosság 2-5 százalékát érinti. A végtagokban felgyülemlo salakanyagok, a szöveti gyulladás termékei súlyos szövodményeket okoznak, életveszélyes fertozésekre hajlamosítanak. A korai felismerés esetén jó hatékonysággal gyógyítható a betegség, és nem vezet tartós károsodáshoz. A könyv tájékoztat a nyiroködéma kialakulásának okairól, és részletesen informál a kezelés lehetoségeirol. A mellékletben ismertetett esetek, az általános részen kívül, a gyakorló orvos számára mutatnak klinikai példákat a diagnosztika, a kezelés és a gondozás irányelveire.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *