Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Zahuktavaju se poljoprivredni radovi: Setva skuplja za 20 posto

Zahuktavaju se poljoprivredni radovi: Setva skuplja za 20 postotrg_fontane

U bečejskom ataru u toku je setva jarog ječma, šećerne repe i krmnog bilja, dok je posao prolećnog oranja završen na 70 procenata parcela.

Prema podacima bečejske Agrokancelarije, po planu setve u opštini Bečej biće posejano oko 1.500 hektara jarog ječma, oko 2.000 hektara šećerne repe, 4.000  hektara suncokreta, 7.000 hektara soje i 11.000 hektara kukuruza (semenski na oko 700 ha). Značajne površine (oko 2.000 hektara) će i ove sezone biti pod raznim vrstama povrća.
Iako su vremenski uslovi posle duge zime koja je obilovala padavinama najzad dozvolili ratarima da uđu u njive, ne raduju se svi najznačajnijim radovima u poljoprivredi. Naime, ostali uslovi za setvu, kako kažu paori, daleko su od povoljnih. Iako su veštačko đubrivo i semenska roba jeftiniji nego prošle godine, ovogodišnja setva će biti za 20 posto skuplja nego 2009. godine. Glavni krivac za to je dizel gorivo koje je skuplje za 45 posto nego prošlog proleća (bilo je 55,5 a sada je od 95,5 do 97 dinara). U odnosu na prošlu godinu setva kukuruza će, na primer, prema računici Instituta za istraživanja u poljoprivredi, biti skuplja za 9.000 dinara po hektaru. Ovakva računica nikako ne ide naruku primarnim proizvođačima.
„Ljudi su ostali zatečeni nedavnim poskupljenjima nafte, ali jednostavno nemaju drugog izbora nego da uđu u njive i seju planirano. Cena dizela je najveća stavka u ovogodišnjoj setvi, ali i pored toga očekujem da se u opštini Bečej ostvari plan. Što se tiče mehanizacije ratari su tokom zime uspeli da spreme i oprave mašine i vozila, tako da bar taj segment poljoprivrede ne bi trebalo da im pravi probleme“, rekao je Andraš Boja, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.
Kada je pre mesec i po dana objavio plan radova u poljoprivredi za 2010. godinu, Boja je najavio i podizanje vetrozaštitnih pojaseva. Plan lokalne samouprave je bio da duž Topolskog puta (6 kilometara), od puta za Poljanice prema Mileševu, posadi 3.000 mladica bresta, sibirskog bresta, hrasta i kleke za šta je od zakupa državne zemlje obezbeđeno 3,3 miliona dinara. Međutim, kako je vegetacija već krenula, a nije posađeno nijedno „drvce“, član Opštinskog veća je rekao da su „prepolovili“ plan: „Otoplilo je iznenada, pa smo pomalo ostali iznenađeni. Sada nemamo vremena da posadimo sve ono što smo planirali, a da se sve biljke prime. Zbog toga smo rešili da posadimo sadnice na tri kilometra, a ostalo na jesen“.
Sađenje mladica počelo je u utorak, a izvođač radova je Javno preduzeće Komunalac.   

S.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *