Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pilot projekat Ministarstva prosvete: E-dnevnici i u Bečeju

Pilot projekat Ministarstva prosvete: E-dnevnici i u Bečejutrg_fontane

U Ekonomsko-trgovinskoj školi, Gimnaziji Bečej i OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju do kraja januara trebalo bi da se započne korišćenje elektronskih dnevnika u okviru pilot projekta Ministarstva prosvete.

Do kraja školske godine nastavnici bi trebalo da istovremeno vode papirni  i elektronski dnevnik, a od 1. septembra papirni dnevnici više se neće upotrebljavati.
Na internet sajtu Gimnazije već postoji aplikacija e-dnevnik, na sajtu Ekonomsko-trgovinske škole i na sajtu OŠ „Šamu Mihalj“ još ne.
U pilot projektu učestvuje 200 škola iz Srbije, a neki od njih već vode e-dnevnike.
Prilikom predstavljanja pilot projekta e-dnevnik u avgustu prošle godine, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je reč o strateškom projektu Ministarstva prosvete.  Najavljeno je tada da će e-dnevnik u potpunosti zameniti papirni oblik vođenja evidencije. On će omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i  direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. Pruža kompletan uvid u napredak učenika, rad nastavnika i škola, kao i uvid u informacije u trenutku njihovog nastanka.  Najavljeno je da je e-dnevnik planiran za 1. septembar 2017. godine u onim školama koje zadovoljavaju kriterijume za uvođenje e-dnevnika, odnosno poseduju tehničku opremljenost, kao i zainteresovanost zaposlenih da se uključe u projekat.
E-dnevnik je urađen kao internet portal i osim običnog internet pregledača ne zahteva poseban softver, te se može koristiti na bilo kom računaru u školi koji je povezan na AMRES mrežu.
Kod nastavnika postoje izmene u odnosu na štampani dnevnik, oni mogu da vide samo svoje ocene, a ne i ocene iz drugih predmeta. Ovo je urađeno na zahtev psihologa. E-dnevnik jednom dnevno pravi izveštaje o svakom detetu. Ovi izveštaji su takođe zaštićeni i pravo pristupa imaju samo roditelji sa odgovarajućom lozinkom. E-dnevnik ima i sistem obaveštavanja roditelja o izostancima dece, tako da roditelji čije je dete izostalo prethodnog dana, dobiju e-mail s informacijom s kojeg je časa dete izostalo te molbu da se jave razrednom starešini u terminu za otvorena vrata.  Kada sistem bude u potpunosti operativan, jednom dnevno će slati SMS poruke roditeljima u kome će se nalaziti ocene, izostanci (opravdani, neopravdani i neregulisani, napomene i pohvale).     

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *