Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Ismét konzuli nap volt Becsén – Nem csökken az érdeklődés az állampolgárság iránt

Ismét konzuli nap volt Becsén – Nem csökken az érdeklődés az  állampolgárság iránttrg_fontane

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör meghívására március 7-én hatodik alkalommal tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Becsén a belgrádi magyar nagykövetség konzuli osztálya.

Ritecz Miklós főkonzul és dr. Szlanyinka Anna konzul ezúttal hatvanhét állampolgársági kérelmet vettek át a helybeliektől. A belgrádi diplomaták úgy látják, hogy Becsén, akárcsak Vajdaságban, továbbra sem csökken az érdeklődés a magyar állampolgárság megszerzése iránt. A nagykövetség konzuli osztályán naponta még mindig 10-15-en kérnek időpontot kérelmük beadására, s a kihelyezett konzuli fogadónapok iránt is nagy az igény.
Kihasználva az alkalmat, Ritecz Miklós főkonzult a Szerbiában élő sok ezer magyar állampolgár április 6-i magyarországi választásokkal kapcsolatos teendőiről kérdeztük. A diplomata a voksolni kívánókat arra biztatta, hogy, habár erre március 22-ig van lehetőségük, minél hamarabb regisztráljanak, különben kicsúszhatnak az időből. „Regisztrálni lehet levélben, aminek március 22-éig meg kell érkeznie Budapestre, de sokkal gyorsabbnak és biztosabbnak tűnik az online regisztráció a www.valasztas.hu honlapon. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Szerbiából már több mint 25 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár kérte a választói névjegyzékbe vételét”. A főkonzul elmondta, hogy a már névjegyzékbe vettek többsége postai úton, lakcímére kapja meg a választási csomagot. A diplomata felhívja azok figyelmét, akik a kézbesítést nem a lakcímükre, hanem valamelyik magyar külképviseletre kérték, hogy a csomagot csak személyesen, személyazonosság igazolása mellett lehet felvenni április 4-ig. A választások napján, április 6-án, erre már nem lesz lehetőség. „A kitöltött szavazólapot tartalmazó válaszborítékot postán lehet feladni, illetve a külképviseleteken március 24-től erre a célra elhelyezett urnákba is be lehet dobni. Belgrádban erre március 24. és április 4. között munkaidőben, 9-16 óra, illetve a választás napján, április 6-án 6-19 óra között lesz lehetőség a konzuli osztályon. A bedobásnál nem szükséges a személyes jelenlét, egy ember több választópolgár lezárt szavazólevelét is elhozhatja”, mondta Ritecz. Kijelentette, hogy a Magyar Postával való megállapodás alapján a Szerb Posta ingyenesen továbbítja azok levelét, akik voksukat az egyszerűbbnek tűnő postai úton kívánják továbbítani Magyarországra. A főkonzul tudomása szerint ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a választási csomag olyan típusú válaszborítékot tartalmaz, amelynek feladása a nemzetközi postai forgalomban is ingyenes. A diplomata felhívta a névjegyzékbe vett választópolgárok figyelmét, hogy postai továbbítás esetén számoljanak legalább egy hetes átfutással, s azzal, hogy levelüknek legkésőbb április 5-ig éjfélig meg kell érkeznie Budapestre. Ez azt jelenti, hogy a választói levélcsomag átvételét követően mielőbb élniük kell állampolgári jogukkal. Aki valami miatt késésben van, még mindig meglesz a lehetősége arra, hogy a fent említett módon a szabadkai vagy a belgrádi külképviseleteken április 6-ig urnába dobja a voksot tartalmazó levelet.

Erer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *